Tujina

Rice: ZDA spoštujejo Koran

New York/Kabul, 13. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

V poslanici, namenjeni vsem muslimanom, je ameriška državna sekretarka Riceova zagotovila, da ZDA spoštujejo Koran.

Zaporniki na Kubi
Zaporniki na Kubi FOTO: Reuters

Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice je v senatnem odboru za razdeljevanje proračunskih sredstev naslovila posebno poslanico vsem muslimanom v ZDA in po svetu ter jim zagotovila, da administracija nikoli ni in nikoli ne bo prenašala nespoštljivega odnosa do Korana.

Koran, sveta knjiga muslimanov
Koran, sveta knjiga muslimanov FOTO: POP TV

"Spoštujemo svete knjige vseh velikih verstev sveta," je dejala Riceova v odgovor na obtožbe o nespoštljivem odnosu do Korana s strani zasliševalcev v ameriškem taborišču za teroristične osumljence Guantanamo na Kubi. Riceova je zagotovila, da preiskave potekajo in da bodo ostro ukrepali proti kršiteljem, če se bodo obtožbe izkazale za resnične.

Nastop Condoleezze Rice je bil neposredna posledica hudih protiameriških protestov, ki že tri dni divjajo v Afganistanu in so se v četrtek razširili v 10 od skupaj 34 afganistanskih provinc ter celo v Pakistan.

Protesti se nadaljujejo

V Afganistanu so medtem ponovno izbruhnili protesti, ki so terjali najmanj sedem smrtnih žrtev, več kot 20 pa je ranjenih. V provinci Gazni so se protestniki spopadli s policisti in vojaki, pri čemer so umrli najmanj štirje pripadniki varnostnih sil. V odročni severnovzhodni provinci Badakšan pa so umrli trije demonstranti.

Protesti so izbruhnili po članku v reviji Newsweek, da ameriški zasliševalci v Guantanamo mečejo Koran v stranišče in ga ne spoštujejo. Protestniki zahtevajo, da se krivcem sodi po islamskih zakonih in javno opravičilo predsednika ZDA Georgea Busha.

Zaporniki iz Guantanama v pakistanskem zaporu

Okoli 40 pakistanskih zapornikov, ki so jih izpustili iz ameriškega oporišča Guantanamo na Kubi, so v domovini ponovno pristali za zapahi. Brez kakršnekoli obtožnice so pakistanske oblasti v zadnjih osmih mesecih v zapor Adiala, blizu pakistanske prestolnice Islamabad strpale več deset bivših zapornikov iz Guantanama.