Tujina

Ugrabili odvetnika

Bagdad/Washington, 20. 10. 2005 09.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Oboroženi neznanci so ugrabili odvetnika, ki zastopa soobtoženega v procesu proti Sadamu Huseinu.

Sadam Husein
Sadam Husein FOTO: Reuters

Neznanci so v Bagdadu ugrabili osem ljudi, med njimi odvetnika, ki zastopa soobtoženega v procesu proti nekdanjemu iraškemu predsedniku Sadamu Huseinu, so sporočili viri na tamkajšnjem notranjem ministrstvu.

Šlo naj bi za Saaduna Džanabija, ki brani sodnika v nekdanjem iraškem režimu Avada al Banderja. Ta se je prvi dan sojenja Sadamu Huseinu skupaj z njim pojavil pred sodiščem.

V Iraku do deset let?

Padel že 1985. ameriški vojak
Padel že 1985. ameriški vojak FOTO: Reuters

Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice v senatnem odboru za mednarodne odnose ni želela odgovoriti na vprašanje enega senatorjev, ali lahko ameriška vojaška navzočnost v Iraku traja tudi do 10 let. Dejala je le, da ne ve, kaj se bo zgodilo čez 10 let, umik vojakov pa ni odvisen od nekega vnaprej določenega datuma, ampak doseženih rezultatov.

Počistiti, obdržati in graditi

Na vprašanja senatorjev, kdaj se bodo lahko ameriški vojaki začeli umikati iz Iraka, je Riceova odvrnila, da bo to odločitev sprejel predsednik Bush skupaj z vojaškimi poveljniki na terenu, odvisno od položaja na terenu. "Ugibati o tem, koliko let bodo ameriške sile ostale, bi bilo neprimerno," je prepričana.

Kot je zatrdila državna sekretarka, da ima administracija jasno strategijo za zmago v Iraku, ki jo je opisala s tremi besedami: počistiti, obdržati in graditi. To pomeni očistiti Irak upornikov in teroristov, očiščena mesta ohraniti "čista" ter zgraditi nov Irak, ki se bo sposoben sam braniti.

1985 žrtev med ameriškimi vojaki

V eksploziji obcestne bombe v iraškem mestu Balad so bili medtem ubiti še štirje ameriški vojaki, je sporočila ameriška vojska. Število žrtev med ameriškimi vojaki od ameriške invazije na Irak marca 2003 se je tako povzpelo na 1985.

Eden od odvetnikov v procesu proti Sadama Huseinu je bil ugrabljen
Eden od odvetnikov v procesu proti Sadama Huseinu je bil ugrabljen FOTO: Reuters

V samomorilskem napadu v Bakubi na severu Iraka pa je življenje izgubilo pet iraških civilistov, še več pa je ranjenih. Med ameriškimi vojaki ni bilo žrtev.

Na osnovno šolo v bagdadski četrti Mansur so neznanci izstrelili raketo. Pri tem so bili ubiti trije Iračani.

Iraške varnostne sile pa so sporočile, da so v Tikritu na severu Iraka aretirali nečaka nekdanjega iraškega diktatorja Sadama Huseina, ker naj bi pomagal pri financiranju upornikov.

Ubit francoski novinar

Francosko zunanje ministrstvo sporočilo, da je novinar Fred Nerac, ki so ga v Iraku pogrešali od marca 2003, mrtev. Po navedbah francoskega zunanjega ministra Phillipea Douste-Blazyja je novinar umrl v spopadih med Iračani in ameriškimi vojaki.

SORODNI ČLANKI