Tujina

Ribolova v ERC ne morejo kaznovati

Zagreb, 03. 02. 2008 14.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi napake hrvaškega ministrstva za pravosodje policisti ne morejo kaznovati ribičev, ki lovijo v ERC.

Hrvaška kršiteljev določil zaščitno ekološko-ribolovne cone (ERC) ne more kaznovati, v svoji spletni izdaji piše hrvaški Jutarnji list. Pravosodno ministrstvo namreč ni uskladilo zakona o ERC z zakonom o prekrških, zato policija ne more nikogar oglobiti.

Ribiči lahko lovijo v ERC, ne da bi se bali, da jih bo hrvaška policija oglobila
Ribiči lahko lovijo v ERC, ne da bi se bali, da jih bo hrvaška policija oglobila FOTO: Dare Čekeliš

Uveljavitev ERC v praksi tako sploh ni mogoča, četudi je uveljavitev cone Hrvaški povzročila velikanske probleme z EU, se zgraža Jutarnji list. Krivdo za to pa nosi administracija, ki v štirih letih od razglasitve ERC ni ugotovila, da za to manjkajo ključni pogoji, kot je pravilnik o kaznovanju za kršitve tega zakona.

Hrvaška policija namreč lahko ukrepa samo na ozemlju Hrvaške, ki pa se konča na meji teritorialnih voda Hrvaške. ERC se nadaljuje tudi izven teh meja, kar pomeni, da hrvaški policisti vse ribiče, ki lovijo v tem območju, lahko samo opozorijo, ne morejo pa jih kaznovati, niti sprožiti kakega pravnega ukrepa, piše hrvaški dnevnik.

Kot še navaja časnik, je to pred nekaj dnevi ugotovila hrvaška vladna medresorska skupina za vprašanje ERC. Tega sicer po pisanju časnika ne bi bilo težko popraviti, vendar pa bi tak korak sedaj lahko povzročil nove politične težave za Hrvaško zaradi ERC, zaradi katere Bruselj že grozi z blokado hrvaških pristopnih pogajanj. Če bi Zagreb zdaj spremenil zakon o prekrških, bi Italija in Slovenija to lahko razumeli kot aroganco Hrvaške v trenutku, ko bi se moralo iskati izhod iz te situacije. Po drugi strani pa bo, če ne bo prišlo do poprave zakona o prekrških, izpadlo, da je Hrvaška odnose s sosedama zaostrila zaradi odločitve, ki je zaradi napak administracije tako ali tako ne more izvajati, še piše Jutarnji list.

Pravosodni ministrici, ki je pri pripravi novega zakona o prekrških oktobra lani preprosto pozabila na širitev hrvaške zakonodaje na morju, naj bi se zaradi tega po neuradnih informacijah močno tresel stolček. Medtem so v Zagrebu tudi odločno zanikali trditve slovenskega poslanca v Evropskem parlamentu Jelka Kacina, da Italija od Hrvaške zahteva redefiniranje ribolovnih območij okoli otokov Jabuka, Palagruža in Vis.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

politik70
04. 02. 2008 12.17
In ko bi se naša diplomacija toliko ukvarjala z piranskim zalivom in drugimi mejami bi tudi bilo bolše! Tulijo kot sestradani volkovi o ERC a imamo tri zarjevele barkače ki odprtega morja od daleč ne smejo videti! S to kapaciteto oziroma mehanizacijo še v domačem zalivu nre morejo poloviti ribic! Kar spomnite se kakšen kreg oziroma špetir je bil okoli cipljev! Toliko časa so se prerekali da so jate ušle v druge mreže! Zakaj prepir! Da so prikrili nesposobnost oziroma nezmožnost! Kar jim samo se ne zaplete v mreže gre mimo! Barke se jim pa kar na privezih čudežno potaplajo! Zakaj že?
ratetimestime
04. 02. 2008 11.44
Človek naj sprejme zunanje politično igro, in naj se ne razburja, ali pa naj ne misli, ker ne pozna končnega rezultata. Zunanja diplomacija nima nobene veze z notranjo politiko, in vsi bomo še enkrat po juhi priplavali. Dobra kalkulacija, Dimitrije. Ampak kaj hočemo, EU ti da retorični blues.
exim@t-2.net
04. 02. 2008 09.31
Samo en kratek pogled v "zgodovino" te informacije in reakcije nagcev nanjo. Se spomnite, kako prekleto žleht ste bili v komentarjih proti JJ, vladi, Ruplu, ...Res ste možgansko nagi!!!!!!!! Namesto, da bi uživali, da ste v Sloveniji, ste jo skušali diskreditirati na vseh korakih. Naj vam bo novinar Matej Šurc lep zgled!
supmuhel
03. 02. 2008 23.54
Tisti, ki misli, da HR ni vedla za to luknjo ne vidi cele slike. Zelo enostavno: ERC je bila SAMO del umazane politicne kampanije ustasa Sanadreja. Sedaj bo lahko rekel Hrvatom, da ERC ostaja; EU pa da zakona ne bodo uveljavljali ker ni zakonske podlage za sankcije... podobno kot video z Severino (nakljucno v casu prvotne bjave ERC-ja in istocano kandidaturo za pogajanje z EU), na domacih tleh pa: JJ in njegovo "simuliranje incidentov na meji". Pa lahko noc...
retro77
03. 02. 2008 22.38
V dnevniku je bil en zelo dober komentar ERCja mislim da je Crnkovičev, ki zelo zelo veliko pove o sami hrvaški: Vsak hrvat je za, ko pa jih vprašaš kaj dejansko pomeni ERC, pa ne vedo nič, enotni so si samo v tem da je to "nekaj da zajebemo slovence"
ratetimestime
03. 02. 2008 18.27
Vidi, ove barke, vi kar lovite, ne skrivajte, a može i da ne. Dimitrij na suhem. Jebi ga.
ananaska
03. 02. 2008 18.13
Temu se reče bumerang, ali po slovensko: kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade.
fmunih@email.si
03. 02. 2008 16.34
ČLOVEK OBRAČA, BOG OBRNE.
ratetimestime
03. 02. 2008 15.34
Teci Rupel, spomni se Rifletove špice s podarim - dobim, ko v prvem kadru nisi vedel, da gre za slovensko smučanje na vodi, ampak za slovenske sementalce:MUUFIIIJUU, he, he plavanje v ERC je zastonj, honorarno, živjo, kako smo.
Slavko ?erv
03. 02. 2008 15.20
Le kako bio Sanader našel izhod iz tega začaranega kroga ki si ga je pripravil sam ,da bi na volitvah dobil več glasov ??
Slavko ?erv
03. 02. 2008 15.17
Aha Hrvati se že počasi pripravljajo na umik ERC ! Ker so tupi jim počasi postaja bolj jasno da so ga usjali ...,LOL
pop24ur@email.si
03. 02. 2008 14.58
Čakajte, kako lahko Hrvaški policisti kaznujejo izven teritorija svoje države? To je tako kot da bi naši policisti pisali kazni za prekrške v Italiji, Avstriji, Mađarski in Hrvaški. Policist kot uradna oseba nima pristojnosti izven teritorija svoje države, tako da mi ga lahko samo povleče, ko bom v ERC-u lovil in pekel brancine...
neznan13@gmail.com
03. 02. 2008 14.22
to mi govorimo že ves čas...