Tujina

Resolucija za Sudan

New York, 18. 08. 2006 10.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Velika Britanija in ZDA sta VS ZN predlagali resolucijo o krizni sudanski pokrajini Darfur.

Sudanski predsednik Bašir nasprotuje prihodu vsakih enot, ki niso afriške.
Sudanski predsednik Bašir nasprotuje prihodu vsakih enot, ki niso afriške. FOTO: Reuters

Resolucija predvideva napotitev 17.300 mirovnih sil v nemirni Darfur, generalnemu sekretarju ZN Kofiju Ananu pa predlaga, naj pripravi urnik za prehod mirovne operacije Afriške unije v mirovno operacijo ZN.

Deli britansko-ameriškega predloga resolucije so pod 7. poglavjem ustanovne listine OZN, ki predvideva tudi uporabo prisile. Sudan prihod modrih čelad na ozemlje države še vedno zavrača, na 7. poglavje ustanovne listine pa gleda kot na okupacijo.

Zaradi nasilja v Darfurju je umrlo več desettisoč ljudi, na milijone pa je razseljenih.
Zaradi nasilja v Darfurju je umrlo več desettisoč ljudi, na milijone pa je razseljenih. FOTO: Reuters

Resolucija se sicer lahko sprejme tudi brez Sudana, vendar pa mirovne sile v tem primeru ne bodo mogle biti nameščene. Po besedah pomočnika generalnega sekretarja za mirovne operacije Hedija Annabija naj bi se sudanska vlada pripravljala tudi veliko ofenzivo v Darfurju, sudanski predsednik Omar al Bašir pa naj bi bil zadnje dni še bolj proti misiji ZN, kot je bil prej. Tudi namestnik sudanskega veleposlanika pri ZN Omar Manis je že dejal, da resolucija zanje ni sprejemljiva.

Vedno pogostejše tarče napadalcev so humanitarni delavci.
Vedno pogostejše tarče napadalcev so humanitarni delavci. FOTO: Reuters

Britanski veleposlanik pri ZN Emyr Jones Parry sicer upa, da bo med pogajanji Sudan premislil o novi resoluciji, saj gre le za sile, ki naj bi pomagale pri uresničevanju mirovnega sporazuma in zaščitile humanitarne delavce, ki so vedno pogosteje tarča napadov. Kot je prejšnji teden sporočil Kofi Anan, je samo julija umrlo osem humanitarnih delavcev.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.