Tujina

Resolucija o Iraku povzroča nesoglasja

New York/Berlin/Moskva, 17. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rusija, Kitajska in Francija menijo, da bi morali resolucijo o ukinitvi sankcij proti Iraku, ki jo zagovarjajo ZDA, podpira pa jo tudi Nemčija, korenito spremeniti.

Američani želijo, da bi glasovanje o resoluciji potekalo že prihodnji teden, predvsem Rusija pa meni, da je enotnost Varnostnega sveta Združenih narodov pomembnejša od časa sprejetja resolucije. Članice VS ZN so medtem že preučile devet strani predloga resolucije. Mnogi so pri tem pozvali k močnejši vlogi ZN v povojnem Iraku ter k večji odprtosti ZDA in Velike Britanije, ki imajo v Iraku svoje enote.

Rusija in Francija sta pozvale k začasni ukinitvi sankcij namesto dokončne ukinitve in k uradni potrditvi inšpektorjev ZN za razorožitev Iraka, da je iraško orožje za množično uničevanje popolnoma uničeno.

Nemški kancler Gerhard Schroeder je dejal, da pričakuje, da bodo sankcije "hitro odpravljene". "Konec koncev, gre za iraški narod, ki mu je potrebno čim prej pomagati," je dejal Schroeder. Nemčija pa si bo prizadevala storiti vse, da bi ZN igrali "osrednjo vlogo" v Iraku, je v pogovoru za nemški tednik Spiegel ocenil nemški zunanji minister Joschka Fischer. Vendar, najprej je potrebno umakniti mednarodne sankcije proti Iraku, ki so imele določen namen v času brutalnega diktatorja. Ta diktatura ne obstaja več in to je potrebno upoštevati, je še menil Fischer. O vrnitvi inšpektorjev ZN pa je Fischer menil, da bodo odgovor na ta vprašanje dala pogajanja v VS ZN o ukinitvi sankcij.

SORODNI ČLANKI