Tujina

Resolucija je vojna napoved

Kartum/Kairo, 02. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sudanska vojska je resolucijo Varnostnega sveta ZN o sudanski pokrajini Darfur označila za vojno napoved.

Sudanska vlada resolucijo razume kot vojno napoved (foto: Reuters)
Sudanska vlada resolucijo razume kot vojno napoved (foto: Reuters) FOTO: Reuters

Kot je za današnjo izdajo sudanskega provladnega časnika El Anbaa ocenil sudanski general Mohamed Bešir Sulejman, gre za vojno napoved Sudanu in njegovim prebivalcem. Dodal je, da si vojska pridržuje pravico odgovoriti na tuje vojaško posredovanje, pri čemer "okupatorjev ne bodo pozdravili s cvetjem in zastavami". "Sudanska vojska se je pripravljena soočiti s sovražniki Sudana na kopnem, morju in v zraku," je bil odločen Sulejman.

Mustafa Osman Ismail
Mustafa Osman Ismail FOTO: Reuters

Generalni sekretar Arabske lige Amr Musa pa se z zunanjimi ministri članic organizacije dogovarja za sklic izrednega zasedanja Arabske lige o razmerah v Sudanu. Po navedbah tiskovnega predstavnika organizacije bo zasedanje, ki ga bodo priredili na prošnjo sudanskega zunanjega ministra Mustafe Osmana, predvidoma v začetku prihodnjega tedna.

VS ZN v petek sprejeti resoluciji sudanski vladi grozi z uvedbo sankcij, če ta v 30 dneh ne bo ustavila nasilja v pokrajini Darfur. Kot piše v resoluciji, mora sudanska vlada v mesecu dni razorožiti milice v Darfurju, začeti preiskavo primerov kršenja človekovih pravic, kaznovati kršitelje in omogočiti prost dostop humanitarnim delavcem na območje. V nasprotnem primeru je VS ZN Kartumu zagrozil z uresničevanjem 41. člena ustanovne listine ZN, ki dovoljuje uvedbo gospodarskih ukrepov in prekinitev diplomatskih odnosov. Uradni Kartum je sicer resolucijo ob ostrih kritikah vendarle sprejel.

Po dogovoru z Annanom mora Sudan v 90 dneh razorožiti arabske milice ter namestiti 6.000 sudanskih vojakov in policistov za izboljšanje varnostnih razmer v pokrajini. Omogočiti mora dostop človekoljubni pomoči ter dovoliti predstavnikom človekoljubnih organizacij, da nadzirajo razmere v Darfurju.