Tujina

Rešitve ni mogoče vsiliti

Soči, 21. 01. 2007 18.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Putin vztraja, da rešitve za Kosovo ni mogoče vsiliti od zunaj. Evropi obljublja konec odvisnosti od tranzitnih držav.

Nemška kanclerka in ruski predsednik v družbi njegovega psa Connyja
Nemška kanclerka in ruski predsednik v družbi njegovega psa Connyja FOTO: Reuters

V ruskem letovišču Soči sta se sestala predsedujoča Evropski uniji, nemška kanclerka Angela Merkel, in ruski predsednik Vladimir Putin. Po pričakovanju sta se pogovarjala o energetski politiki, izogniti pa se nista mogla niti srbskim parlamentarnim volitvam in usodi Kosova.

"Upam, da bodo demokratične sile v Srbiji po volitvah še močnejše," je dejala Merklova in s tem ponovila stališče Zahoda. Kot je še poudarila, upa, da poskusi določitve prihodnjega statusa Kosova ne bodo destabilizirali Srbije.

Rusija meni, da je nesprejemljivo odločitve o statusu Kosova vsiljevati od zunaj. Dolgoročno rešitev problema je mogoče doseči, le če se bosta z njo strinjala Beograd in Priština. Ruski predsednik Vladimir Putin

Moskva pri vprašanju Kosova še naprej podpira Beograd. Tudi tokrat je Putin poudaril, da rešitve za Kosovo ni mogoče vsiliti od zunaj. Kot je dejal, mora biti vsaka odločitev sprejemljiva tako za Srbijo kot tudi za Kosovo. Prav zato, je poudaril, bo podprl le tisti predlog mednarodne skupnosti, s katerim se bosta strinjala Beograd in Priština. "Menimo, da ni v evropskem interesu eno stran, denimo Beograd, prisiliti k sprejetju rešitve, ki bi bila za srbsko ljudstvo ponižujoča," je dejal.

Konec prihodnjega tedna naj bi posebni odposlanec Združenih narodov Martti Ahtisaari predstavil svoj predlog prihodnje ureditve statusa pokrajine. Po navedbah diplomatskih virov naj bi podprl neodvisnost Kosova, čemur Beograd nasprotuje. Rusija naj bi kot tradicionalna zaveznica Srbije imela pri odločanju o Kosovu pomembno besedo. Kremelj je namreč že zagrozil, da bdo vsako rešitev, s katero se Beograd ne bo strinjal, ustavili z vetom v Varnostnem svetu ZN.

Nasprotniki kosovske neodvisnosti tudi poudarjajo, da bi bil to mednarodni precedens, s čimer se strinja tudi Putin. "Logično je, da bomo v primeru, da na Kosovu rešimo problem, ta predlog oziroma to rešitev uporabili tudi v drugih primerih," je bil jasen. To pomeni, so prepričani v Rusiji, da bi si tako kot kosovski Albanci neodvisnost zaslužili tudi prebivalci Abhazije in Južne Osetije, ki sta trenutno del Gruzije, ter Pridnestrja, ki se želijo odcepiti od Moldavije.

Angela Merkel in Vladimir Putin sta si privoščila tudi ruski čaj
Angela Merkel in Vladimir Putin sta si privoščila tudi ruski čaj FOTO: Reuters

Tudi o plinskem sporu

Energetska politika je bila ena osrednjih tem srečanja Merkel - Putin. Ruski predsednik je dejal, da si želijo sodelovanja z Evropsko unijo, vendar pa je treba oblikovati jasna pravila, ki bodo skladna z logiko trga.

Napovedal je še, da bo Rusija pohitela z deli na plinovodih proti Pacifiku in tako zmanjšala odvisnost porabnikov dobave energije od tranzitnih držav. "Na najbolj dejaven način bomo razvili transportno mrežo, da bi porabnikom neposredno omogočili dobavo naših virov," je obljubil.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.