Tujina

Rešitev brez koroških Slovencev?

Celovec, 24. 05. 2007 16.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Haider se zavzema za rešitev problematike dvojezičnih krajevnih tabel brez vključitve koroških Slovencev.

Haider se zavzema za rešitev problematike dvojezičnih krajevnih tabel brez koroških Slovencev
Haider se zavzema za rešitev problematike dvojezičnih krajevnih tabel brez koroških Slovencev FOTO: POP TV

Deželni glavar avstrijske Koroške Jörg Haider meni, da "so slovenski funkcionarji vse doslej težko pripravljene rešitve preprečili." Ponovno je poudaril tudi potrebo po tajnem ugotavljanju maternega jezika kot osnovi za rešitev vprašanja.

Kot je Haider po sredinih pogovorih o dvojezični topografiji z avstrijskim kanclerjem Alfredom Gusenbauerjem še dejal, so bili pri vseh dosedanjih poskusih za ureditev problematike dvojezične topografije na avstrijskem Koroškem "soočeni z istim pojavom", in sicer, da so "slovenski funkcionarji dobesedno v zadnji sekundi zapustili pogajalsko mizo".

Obenem je Haider danes poudaril, da je Gusenbauerju na pogovoru "nujno" priporočil, da omogoči ureditev problematike na osnovi soglasja med strankami in ugotavljanja maternega jezika. Pri tem je deželni glavar tudi zanikal medijsko poročanje, da naj bi avstrijski kancler nasprotoval ugotavljanju števila pripadnikov slovenske manjšine. "Nasprotovanja ni bilo, kancler bo o tem gotovo razmislil," meni Haider.

Rešitev brez koroških Slovencev ali brez Haiderja?

V odzivu na današnje Haiderjeve izjave je predsednik Zveze slovenskih organizacij Marjan Sturm dejal, da reševanje vprašanja dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem ni pristojnost deželnega glavarja avstrijske Koroške. "To je zadeva zvezne vlade in ta bo, tako kot je napovedala, dala predlog na mizo in potem se bomo odločali," je dejal Sturm.

Je reševanje problematike dvojezičnih tabel v pristojnosti deželnega glavarja?
Je reševanje problematike dvojezičnih tabel v pristojnosti deželnega glavarja? FOTO: Reuters

Rešitev je, kot je sedaj videti, mogoča ali brez koroških Slovencev ali brez Haiderja, je v odzivu povedal predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Matevž Grilc. "Avstrijska zvezna vlada se bo morala odločiti, ali išče rešitev v interesu slovenske narodne skupnosti ali ne. Vsaka rešitev v interesu slovenske narodne skupnosti pa je seveda v skladu z odločbami avstrijskega ustavnega sodišča," je poudaril Grilc in dodal, da so stališča zvezne vlade in kanclerja Gusenbauerja glede omenjenega vprašanja v tem trenutku pravzaprav neznana. Kancler do sedaj svojega stališča še ni razkril in ni mogoče povedati, kako razmišlja, je še ocenil predsednik NSKS.

Tudi predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk Bernard Sadovnik je dejal, da v tem trenutku Haiderjeve izjave niso merodajne, ker o tem odločata avstrijska vlada in avstrijski parlament. "Dejanska rešitev, ki se bo lahko dolgoročno uveljavila, je samo rešitev s koroškimi Slovenci," je še dejal.

Smiselni in nesmiselni predlogi

Avstrijski kancler Gusenbauer po sredinem pogovoru s Haiderjem ni dajal izjav za medije. Po Haiderjevih besedah pa naj bi v dveh do treh tednih predstavil predlog za ureditev vprašanja. Gusenbauer je še pred srečanjem s Haiderjem dejal, da obstajajo "smiselni in nesmiselni predlogi" za ureditev vprašanja dvojezičnih topografskih napisov. Zahteva po ugotavljanju števila pripadnikov slovenske manjšine kot osnovi za ureditev naj bi bila "med manj smiselnimi predlogi". Obenem je podkrepil, da si bo prizadeval za čim širše soglasje, "vendar naj si nihče ne domišlja, da ima pravico veta".

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Krbo?
26. 05. 2007 00.07
Thorr: lahko priblizno tako primerjamo. Samo situacija pa je vcist drugacna, sej so v coni A ziveli takrat vecinoma Slovenski-Korosci, ki so se odlocili za Avstrijo. Brez njihovih glasov bi Koroska danes malce drugace izgledala. In tega se mnogo Nemskih-Koroscev zaveda, razen Haider, ki izhaja iz Zgornje Avstrije pa nima pojma o zgodovini Koroske. Mi pa danes moramo gledati, da se nam se nebo enkrat tak zgodilo, kot se nam je z Korosko.
Thorr
25. 05. 2007 10.18
Jemljejo ga približno toliko resno kot Slovenici Podobnika in Jelinčiča ko govorita o Hrvaški... koliko je pa to pa presodite sami.
theykilledKenny
24. 05. 2007 21.11
Saj ga nihče ne jemlje resno.
Krbo?
24. 05. 2007 18.48
Haider mi ide na k... vsaj dobro da ne razmisljajo vsi Korosci tak :)
markoko88
24. 05. 2007 18.02
heider bi se (seveda ce bi se hotel) lahko zgledoval tudi pri sosedih... dejstvo je da si je avstrijka manjsina v italiji na juznem tirolskem poleg dvojezicnih krajevnih napisov "izposlovala" da so tudi IMENA ULIC na ulicnih/hisnih napisih v nemskem jeziku.
Jethro
24. 05. 2007 17.14
+1
On bi najraje izbrisal slovenski jezik iz Avstrije...Kdaj mislijo temu naciju preprečiti delo v politiki???