Tujina

Rešili znanstvenike na Arktiki

Moskva, 06. 03. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ruske reševalne ekipe so rešile dvanajst ruskih znanstvenikov z arktične raziskovalne postaje SP-32, ki so bili več dni ujeti na ledeni plošči.

Odtrgana ledena plošča je potopila rusko raziskovalno postajo kot papirnato ladjico (Foto: Reuters)
Odtrgana ledena plošča je potopila rusko raziskovalno postajo kot papirnato ladjico (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
S helikopterjem si reševalci na ledeni plošči niso upali pristati, ker bi se lahko prevrnila (Foto: POPTV)
S helikopterjem si reševalci na ledeni plošči niso upali pristati, ker bi se lahko prevrnila (Foto: POPTV) FOTO: POP TV

Ledena plošča se je v sredo utrgala od preostale ledene gmote v Severnem ledenem morju ter pri tem potopila raziskovalno postajo. Nihče od znanstvenikov v nesreči ni utrpel poškodb. "Naše ljudi smo odpeljali. Ničesar več ni tam. Voda je pogoltnila vse, kar je bilo zgrajeno," je po uspešno končani reševalni akciji povedal vodja reševalne ekipe Leonid Bogdanov.

Dva ruska helikopterja sta se na to izredno zahtevno reševalno misijo podala z norveškega otoka Spitzenberg, od katerega je bila plavajoča ledena plošča oddaljena okoli 800 kilometrov. Zaradi nevarnosti potopitve celotne ledene plošče helikopterja nista mogla pristati na njej, zato so morali prezeble znanstvenike in njihova dva psa dvigniti. Na Spitzenberg naj bi se helikopterja vrnila predvidoma zvečer.

Ledena plošča se je od celine odtrgala zaradi bližnjega toka toplejše vode.

Znanstveniki so kljub temperaturam okoli 35 stopinj Celzija pod ničlo uspeli preživeti z zalogami, ki so jih uspeli rešiti, še preden se je njihova raziskovalna postaja potopila. Uspeli so pograbiti tudi satelitski telefon, s katerim so poklicali na pomoč.