Tujina

Rešili otroške sužnje

Peking, 30. 04. 2008 21.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kitajski policisti so iz suženjstva v neki tovarni rešili več kot 160 otrok, ki so jih njihovi starši prodali brezvestnim lastnikom.

Dve od rešenih otrok
Dve od rešenih otrok FOTO: Reuters

Kitajski policisti so iz tovarne v industrijskem mestu Donguan rešili 167 otrok, starih od 9 do 16 let, ki so jih lastniki izkoriščali kot sužnje, poroča China Daily. 107 dečkov in 60 deklic je zdaj v državni oskrbi. Več ljudi so aretirali. Kot kaže, so otroke, ki prihajajo iz okoli 1000 kilometrov oddaljenih krajev, prodali obubožani starši.

Preiskava je tudi pokazala, da v omenjenem mestu in drugih krajih v provinci Guangdong prisilno dela več kot 1000 otrok.

Kitajska je lani napovedala boj novodobnemu suženjstvu, ki ga je v hitro razvijajočih se industrijskih mestih vse več. V tovarnah izkoriščajo obubožane kmete, ki so ostali brez vsega, pa tudi otroke in duševno bolne. Pojav opisujejo kot temno plat kitajskega gospodarskega buma.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

firbcni
01. 05. 2008 20.32
Se strinjam z vami mdolher. Kitajska ima problem, ki ga je potrebno globalno reševati. Vendar mislim, da je bojkot kitajskih izdelkov kot pljuvanje v morje. Taki velesili, kot je Kitajska se to najbrž ne bi kaj dosti poznalo. Bi pa po drugi strani ta kratko potegnil marsikateri slovenski distributer (in s tem marsikateri delavec). Mislim pa tudi, da ima Slovenija ogromno smeti pred svojim pragom in da je treba najprej tam pomesti, če veste kaj mislim.
mdolher
01. 05. 2008 16.59
Zaradi takih "globalnih" proizvajalcev, je Kitajska lahko poceni izvoznica katerih koli izdelkov. Predlagam bojkot vseh kitajskih izdelkov, dokler ne uvedejo nadzora za vse svoje proizvajalce s strani delovne inšpekcije, dokler ne zagotovijo kvalitete svojih izdelkov, in dokler ne prenehajo onesnaževati okolja. Koliko imajo zavesti, je razvidno tudi iz nedavne novice o zaplembi in uničenju 70 ton kitajske hrane, ki so jo hoteli pretihotapiti v SLO. Ker so hoteli tihotapiti, je jasno, da so vedeli za oporečnost blaga. Ker so naročniki znani (tudi podjetja-restavracije kitajskih lastnikov v Sloveniji), bi jih morale obvezno in takoj obiskati inšpekcija za delo, sanitarna inšpekcija in ostale nadzorne službe. V primeru kakršne-koli nepravilnosti, jim je treba takoj odvzeti obratovalno dovoljenje in restavracijo zapreti. Ali pa bomo morda čakali, da nam zastrupijo pol Slovenije. Kaj Lipa ni bila zadostno opozorilo? Zmigajte se odgovorne službe, saj vas zato plačujemo.
Prvo Borec
01. 05. 2008 14.03
Neckerman je v enem letu zaslužil 400 miljon € samo na Kitajskem Blagu.
___
01. 05. 2008 13.48
Ali je roba poceni? Nič vidu...
draaster
01. 05. 2008 11.12
Kitajskanje ena sam temna plat!
Prvo Borec
01. 05. 2008 09.49
Vse lastnike, ki pošiljajo proizvodnjo v dežele, kjer lahko izrabljajo delovno silo, na gavge in prevzeti podjetja. Seveda to ne velja za podjetnike, ki so res lastniki podjetij in ne novopečeni podjetniki, ki so izrabili sistem.
ivan.vindis@gmail.com
01. 05. 2008 09.40
To ti je kapitalizem :)) Kdo bo reševal naše "sužnje" :))
bonsai9@email.si
01. 05. 2008 08.24
Krive so države in režimi, ki selijo proizvodnjo na ta območja, kjer je cenej delovna sila. Normalno otroci 6, 8, 10 let stari, ki morajo poprijet za vsako delo, če hočejo jst in preživet. Deležni so tudi spolnih in drugih "naslad". Kaj je potem pedofilija, če ni to. Žal je tudi Slovenija navdušena nad to vrsto selitev tovarn in prizvodnje na ta območja!