Tujina

Reševanje statusa Kosova

New York, 01. 01. 2008 12.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ban Ki Mun meni, da bi nadaljnje odlašanje reševanja statusa Kosova utegnilo resno ogroziti varnost v regiji.

Generalni sekretar Združenih Narodov Ban Ki Mun je v ponedeljek Varnostnemu svetu ZN predal četrtletno poročilo o reševanju kosovskega vprašanja. V poročilu je zapisal, da bi nadaljnje odlašanje reševanja statusa Kosova utegnilo resno ogroziti vse, kar je organizacija ZN dosegla na tem območju.

Ban Ki Mun meni, da bi se etnična trenja utegnila razširiti na celotno regijo
Ban Ki Mun meni, da bi se etnična trenja utegnila razširiti na celotno regijo FOTO: Reuters

"Na Kosovu še naprej ostajajo tudi velika pričakovanja, da bo rešitev o kosovski prihodnosti najdena takoj. Ker se takega statusa quo ne da ohranjati, se lahko dogodki začnejo odvijati po svoje, s čimer bomo tvegali vse, kar so ZN dosegli na Kosovu," je v poročilu za obdobje od 1. septembra do 15. decembra zapisal Ban in dodal, da bi se etnična trenja utegnila razširiti na celotno regijo.

Kot je še zapisano v poročilu, bi negotovost in izguba nadaljnje dinamike pri pri reševanju kosovskega vprašanja lahko pomenila veliko tveganje za nestabilnost tako Kosova kot tudi širše regije, poleg tega pa tudi potencialno tveganje varnosti osebja ZN.

Kosovski Albanci želijo neodvisnost
Kosovski Albanci želijo neodvisnost FOTO: Reuters

Klub temu Ban v svojem poročilu navaja tudi nekaj spodbudnih dejstev. Kot je zapisal, so bile kosovske volitve izpeljane pravično in v skladu z mednarodnimi standardi, kar je pokazatelj, da so kosovske začasne inštitucije razvite in zrele.

Ob koncu poročila je generalni sekretar ZN še predlagal, da bi bilo vprašanje Kosova bolje reševati v Evropi, kot pa na sedežu ZN v New Yorku. "Povečano instituucionalno zanimanje EU na Kosovu je pomembno, prav tako pa tudi odpiranje evropske perspektive za Kosovo,“ je Ban zaključil svoje poročilo.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dr.psiho
07. 01. 2008 07.04
VSAJ EDEN PAMETEN HVALA TONČEK. RUSKE P... KI BI SAMO KLALA IN POSILJEVALA IN NJEGOV STRIC PA NAJ GREJO V RUSIJO IN NAJ TO DELAJO SVOJEM NARODU,to me nebi motilo. HVATJE PA SO RES MALO ČUDNI,VENDAR V TEJ VOJNI SO SE SAMO BRANILI,IN TO CIVILIZIRANO. VSEKAKOR SO TUDI NEMCI MALO ČUDNI,VENDAR VELIKO BOLJI KAKOR VAŠI RUSI.MOJE MNENJE JE DA BI PREKINILI VSE VEZI Z MORILCI ZATO RUSKA K... OZ CARČEK VSI STE VI SRBI ISTI.EDINO JE DOBR DA SE HITRO ASIMULIRATE.TE VSI NARODI KI JIH OMENJAŠ PA SO BILI PREMILI Z VAMI(TURKI HRVATI NEMCI,ZATO SO ČUDNI)BUDALE
toncek.bb
06. 01. 2008 09.02
Se strinjam z d.d. in drugimi podobnega misljenja..;) mnogi ne vejo in ne poznajo zgodovine srbov in njihovega znacaja, ipd. oz vedo le to kar pokazejo ali nepokazejo mediji....vprasanje kak bi bil odnos do srbije in srbov, ce bi vojna (ce tistim parim dnem lah tko recemo) trajala dlje in bolj grozovito, kot je drugod (npr. Hrvaska, BIH,..) btw: ruski_carcek: je bolje biti neumen bedak ali nacionalisticen morilec (pa ceprav le zaradi besed - kar s strani srbov ni nic novega)??
Aljoša Rebra?a
04. 01. 2008 16.14
Seveda d.d. prav imaš ti si zadel resnico pravilno je sovražiti srbe saj so boljši pametnejši in lepši kot ti. Tudjman je bil svetnik saj je klal srbske krajišnke in jih hotel odgnati, ker so hoteli svojo zemljo. To je zahvala, ker so pred 500 leti branili hrvaško pred turki. zanimivo, da v knjigi, ki je bila sežgana, ko so prišli nemci, ker niso hoteli da se razve resnica piše, kako hrvati že od svojega obstoja, ko so prišli na to območje, ki so jim ga dali srbi, kradejo ozemlje in si ga pa grd in hinavski način prisvajajo. Nikoli niso imaeli jajc odkrito napasti srbe neumni in naivni srbi pa so jim verjeli in jih imeli za brate. Duša, ki se je prodala turkom in ki liže rit nemčiji je pa ispravna in ki ozkogledno podpira svojo vero, brez kančka ne nacionalizma. Prid h mojmu stricu pa mu reč kar govoriš tuki po forumu. Ubil bi te bedak neumen nacionalističen.
dr.psiho
02. 01. 2008 09.19
rešitev balkana ni samo kosovo,tukaj bi bilo treba reševati problem vse balkansko. vendar mogoče se res neda drugače. poglejmo srbsko republiko ki je nastala na račun klanja,posiljevanja,terorja, genocida. to nebi smelo obstajati niti sekunde v našem demokratičnem svetu,kaj šele da to sranje spustimo v EU.eu je tukaj prelabilna mogoče tudi prisiljena? no prišel bo čas ,ko se bomo lahko vprašali KAKO DA NI NOBEDEN ODGOVARJAL ZA TAKO RAVNANJE ? rešitev je enostavna treba je izdati samo mednarodne tiralice, in vsi bomo razumeli pravico in rešitev vseh problemov.
dr.psiho
02. 01. 2008 09.01
rešitev problema kosova se izvaja vendar, prepočasi . problem je v srbski cerkvi,ki hoče balkan le zase. kaj narediti? jaz nebi dal srbom nič enostavno. nikoli ni bilo njihovo. najbolj na živce mi hodi ,ko poslušam kakega loleka,ko mi pripoveduje o njihovi zgodovini, ki je neresnična in polna laži. ta problem je naradila nemčija,ko je regrutirala vse bošnjake in izgubila vojno. posledično so bošnjaki izgubili vse pravice,saj so bili na strani hitlerja. no zdaj pa je minilo toliko časa da se lahko razume zakaj so se bošnjaki tako odločili, jaz jih razumem ali z rusijo(partizani) ali z nemcijo. jaz se raje držim nemčije in več ji verjamem.no tukaj se lahko vsak praša kam naprej? eu ali rusija . no zdaj je pa čas da se bošnjakom vrne zemlja (v nadeljevanju tudi albancem -muslimanom)
jackoo
01. 01. 2008 21.25
Najbolj inteligentne in profesionalne izjave o problemu Kosova daje noben drugi kot g. Jelko Kacin. Bravo!!
Uporabnik113189
01. 01. 2008 21.06
Če EU kaj pričakuje od Slovenije, potem je prav rešitev vprašanja Kosova, ker veljamo za "poznavalce" razmer. To našo državo postavlja v letu predsedovanja v zelo zapleten položaj. Napačna odločitev in nakopali si bomo stoletne zamere pri enih ali drugih na balkanu, kar diši na podobno past kot je bila tista, ko so po končani vojni poslali begunce iz Koroške nazaj..Zelo koristno bi bilo, da bi odločitev sprejeli v ZN ( na predlog nekoga iz EU). Hkrati pa Hrvaška izkorišča to sranje in iz ozadja odpira dodatno fronto na našem lastnem dvorišču. Mogoče ne bi bil slab pogoj, da Slovenija ne bo nič pametnega storila, dokler nekdo ne ohladi hrvate..
jansa-arms
01. 01. 2008 15.16
Slovenija ni sposobna reševati lastnih težav,kaj šele drugih!
pravicen
01. 01. 2008 14.58
Mah saj najprej Kosovo, potem pa R Srbska potem pa Baskija, pa Korzika, pa S Irska, paaa.. no pa se bodo počasi rešile stare zamere LOL Ah ja no mogoče pa dobimo Trst, Celovec LOL no ali pa Italjani primorsko LOL
bnam 2707
01. 01. 2008 13.33
Reševanja problema Kosova so se lotili povsem z napačne strani,zato so lahko tudi posledice hude! Vsi skupaj bi morali dobro razmisliti kako naprej.Ko je enkrat dana obljuba,jo je težko požreti.Domine bodo padle in z njimi tudi zaćetek nečesa,kar nebo prineslo nič dobrega v bližnji prihodnosti ne samo na območju Balkana ampak tudi širše! Vrnitev široke avtonomije Kosovu in sprejetje Srbije skupaj s Kosovom po skrajšanem postopku v EU,bi morda prineslo već varnosti in stabilnosti v tem delu sveta,prav tako pa stabilnost v EU!Kosovo je problem Evrope in ne ZDA !Če ga EU ne bo sposobna reševati,bo to zelo slabo vplivalo na nadaljni razvoj in sožitje v EU!Rupel tega vprašanja ni sposoben reševati na kvaliteten način!