Tujina

Reševanje premirja, ki se izteka

Kairo/Bruselj, 25. 01. 2009 20.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Gazi se izteka krhko premirje, ki ga na posebnih pogovorih sedaj rešujejo v Kairu. Slovenija pa bo odločitev o misiji v Gazi sprejela, ko bo o tem odločila EU.

Izrael se je umaknil iz Gaze, a premirje se izteče danes.
Izrael se je umaknil iz Gaze, a premirje se izteče danes. FOTO: Reuters

V Kairu danes potekajo pogovori med vodjo egiptovske obveščevalne službe Omarjem Sulejmanom in predstavniki gibanja Hamas, namen katerih je doseči dogovor za trajno ustavitev nasilja na območju Gaze. V Gazi se danes namreč izteka enotedenska prekinitev ognja, ki jo je minulo nedeljo razglasil Hamas. Ta naj bi sicer v Kairu vztrajal pri največ enoletni ali 18-mesečni, nikakor pa ne časovno neomejeni prekinitvi ognja.

Kljub prizadevanjem Egipta so predstavniki Hamasa danes zatrdili, da se bo tihotapljenje orožja v Gazo in oboroževanje pripadnikov gibanja nadaljevalo. "Vojaška letala, letalonosilke in sateliti ne bodo mogli nadzorovati vnosa orožja po predorih v Gazo ... Stvari se bodo morda zaostrile, toda naredili bomo vse, da nadaljujemo naš upor proti Izraelu," je povedal predstavnik Hamasa v Libanonu Osama Hamdan.

Hamdan je oblastem palestinskega predsednika Mahmuda Abasa tudi sporočil, da morajo končati svoje mirovne pogovore in usklajevanje pri varnostnih zadevah z Izraelom, če se želijo kadar koli spraviti s Hamasom. Te izjave bodo nedvomno še dodatno zapletle prizadevanja arabskih držav za spravo med Hamasom, ki ima nadzor na območju Gaze, in gibanjem Fatah predsednika Abasa, ki vlada na Zahodnem bregu.

Hamas je medtem še napovedal, da bo med prebivalce Gaze razdelil za 52 milijonov dolarjev pomoči oziroma odškodnin zaradi smrti sorodnikov in povzročene gmotne škode. Uradno naj bi se razdeljevanje pomoči, ki naj bi jo Hamas financiral iz lastnih sredstev, začelo prav danes. Hamas sicer prejema milijonske zneske predvsem iz Irana in od drugih privržencev po svetu.

Podzemni rovi so trn v peti izraelski vojski.
Podzemni rovi so trn v peti izraelski vojski. FOTO: Reuters

O Gazi danes tudi zunanji ministri EU

V Bruslju se bodo medtem zunanji ministri EU, med njimi vodja slovenske diplomacije Samuel Žbogar, že drevi na neformalni večerji sestali s predstavniki palestinskih oblasti, Turčije, Jordanije in Egipta, potem ko so se v sredo sestali z Izraelom. Namen srečanj je zagotoviti humanitarno pomoč Gazi in opredeliti vlogo EU na Bližnjem vzhodu.

Pogovori o ponovnem zagonu misije v Rafi v EU še potekajo, predvsem o tem, da morajo biti zanjo vzpostavljeni ustrezni varnostni pogoji, je danes ob prihodu na neformalno večerjo v Bruslju povedal Žbogar. Slovenija bo odločitev o sodelovanju v misiji sprejela, ko bo o tem odločila EU, je ponovil slovensko stališče.

Na vprašanje, kaj lahko EU napravi za odprtje mejnih prehodov, pa je odgovoril: "Pripravljeni moramo biti iti tja, ko bodo prehodi odprti. Moramo se pripraviti, da bodo policisti pripravljeni. Govoriti moramo z Izraelci, naj odprejo prehode, vztrajati, da se prehodi odprejo, vse drugo bomo videli danes," je dodal minister.

Pripravljenost na sodelovanje v misiji s policijskimi eksperti in opremo je nakazala tudi Slovenija, vendar odločitve o tem še ni sprejela. Slovenija je sicer v pomoč prebivalcem v Gazi že donirala 50.000 evrov, poleg tega v sodelovanju z misijo EUPOL COPPS s palestinskimi oblastmi pripravlja projekt usposabljanja palestinskih forenzičnih izvedencev.

Žbogar je v Bruslju ponovil slovensko stališče do misije v Gazi. Odločali se bomo, ko se bo odločila EU.
Žbogar je v Bruslju ponovil slovensko stališče do misije v Gazi. Odločali se bomo, ko se bo odločila EU. FOTO: Dare Čekeliš

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gurt
26. 01. 2009 16.29
d.d Ti si imel sigurno incident z veliko vazelina ...
Anri Tomic
26. 01. 2009 15.53
ha ha ha Hamas bi nekaj cajta mir pol pa bi se spet tolkel al kaj? Pismo a jim nikoli ne bo dovolj? Pa zakaj za vraga ne pošljejo v gazo te debilne voditelje iz hamasa da se oni tolčejo ne pa da sedijo nekje v egiptu v kakem hotelu in gledajo bombe samo prek televizije v kakem akcijskem filmu ker poročil itak ne spremljajo za kaj takega so predebilni! V ograjo z njimi pa naj se oni pobijajo z izraelsko vojsko ostal folk pa naj pustijo pri mir!
BanNePomagaNi?Ovca
26. 01. 2009 14.35
Defektni, hitro nazaj v OŠ in se učit pisanja v slovenskem jeziku.
dr.psiho
26. 01. 2009 13.57
zanimljivo je kaj si misli srbijanček in-bolek...da lahko jemlje državljanstva....lej bolek pojdi ti svoji materi rusiji..kaj sploh delas tukaj,kaj nevidiš ,da imamo mi drugačne poglede v vsem...res tukaj ni prostora za take ljudi kot si ti ....aja mogoče si pozabil da smo take srbe..pardon smrde nagnali čez mejo in še dle...
BanNePomagaNi?Ovca
26. 01. 2009 10.01
imotheppović ne pametuj, daj državljanstvo nazaj in se poberi ven iz Slovenije !!
imothep
26. 01. 2009 09.43
slovenija bo odločitev o misiji prejela ko bo bitke konec ko bo lahko zajec pokukal iz luknje .herojčine pa take
Uroš Palhartinger
26. 01. 2009 07.34
Hamas ni bil dovolj tepen... Še kar prosi za palico...
BanNePomagaNi?Ovca
25. 01. 2009 20.58
Teh 52 miljonov bo šlo za orožje, misim da je to vsakemu jasno, tudi Izraelu. Tko da : AKCIJA !!!
BanNePomagaNi?Ovca
25. 01. 2009 20.55
Prvi in edini !!!