Tujina

Republikanci priznali poraz

Washington, 09. 11. 2006 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
6

Ameriški demokrati imajo po volitvah večino tudi v senatu. Predsednik Bush je prevzel odgovornost za poraz.

Predsednik Bush je poraz republikancev komentiral v družbi vseh članov svojega vladnega kabineta, na vprašanja pa ni odgovarjal
Predsednik Bush je poraz republikancev komentiral v družbi vseh članov svojega vladnega kabineta, na vprašanja pa ni odgovarjal FOTO: Reuters
Prav Irak vojna v Iraku naj bi najbolj vplivala na izid volitev, kar priznava tudi ameriški predsednik, ki zdaj demokrate poziva, naj premostijo strankarske razlike in se osredotočijo na izzive, ki čakajo Američane. Bush je tudi priznal, da ameriška politika do Iraka ni dovolj učinkovita, vendar hkrati ne namerava od nje odstopiti.
Poraz republikancev je priznal tudi ameriški predsednik George Bush. “Odprt sem za vsak predlog, ki bi nam pomagal doseči naše cilje v boju proti teroristom in zagotovil, da bo demokratična iraška vlada uspešna,” je dejal.

Poudaril je tudi, da imajo odgovornost do svojih vojakov v Iraku, in s tem posredno izzval tiste demokrate, ki predlagajo zmanjšanje sredstev za Irak.

Ameriški kongres, kjer bodo po novem večino imeli demokrati, naj bi po pričakovanju analitikov glasneje zahteval spremembo politike v Iraku, kjer Američani doživljajo vse hujše izgube.

Demokrati zmagali tudi v senatu
Upam, da bo odhod Donalda Rumsfelda z mesta obrambnega ministra prinesel novo usmeritev vojne v Iraku. Vsekakor pa njegov odstop kaže na pripravljenost predsednika Busha sodelovati s kongresom pri iskanju rešitve. Nancy Pelosi

Bitka za senat se je končala s preštetjem glasov v Virginiji, glasovnice pa pokazale, da je kandidat demokratov James Webb premagal svojega republikanskega nasprotnika Georgea Allena, ki je poraz tudi priznal in končal dva dni trajajočo negotovost, kdo bo vodil senat. Isto je v Montani sttoril republikanski senator Conrad Burns, ki je priznal poraz proti demokratskemu izzivalci Jonu Testerju

Demokrati in republikanci bodo imeli v novem senatu vsak po 49 sedežev, vendar sta oba neodvisna senatorja že napovedala, da bosta glasovala z demokrati. Ti bodo tako po 12 letih spet imeli večino v obeh domovih.

Bush zaradi poraza žrtvoval Rumsfelda
Ameriški predsednik Bush je za Rumsfeldovo zamenjavo predlagal direktorja CIE.
Ameriški predsednik Bush je za Rumsfeldovo zamenjavo predlagal direktorja CIE. FOTO: Reuters

Padla je tudi prva žrtev bolečega poraza republikancev na kongresnih volitvah. Zaradi očitnega nestrinjanja in naveličanja Američanov z vojno v Iraku je namreč odstopil eden njenih največjih zagovornikov, ameriški obrambni minister Donald Rumsfeld.

Predsednik LDS in evropski poslanec Jelko Kacin je poslal čestitke predsedniku demokratske stranke Howardu Deanu in vodji demokratske večine ter bodoči predsednici predstavniškega doma Nancy Pelosi. Zapisal je, da se demokrati vseskozi zavzemajo za bolj spravljivo in preudarno zunanjo politiko, ki bo nedvomno izboljšala podobo ZDA v Evropi.

Ameriški predsednik Bush je na njegovo mesto predlagal nekdanjega direktorja obveščevalne agencije CIA Roberta Gatesa, ki ga mora potrditi še senat. Ta naj bi o novem obrambnem ministru glasoval do konca letošnjega leta. Gates je bil direkotr CIE med letoma 1991 in 1993, njegova izvolitev pa ni bila čisto gladka. Za direktorja CIE ga je prvič predlagal Ronald Reagan leta 1987, a je Gates odstopil od kandidature zaradi vpletenosti v tajno prodajo orožja Iranu. Na ata položaj ga je nato štiri leta kasneje znova predlagal oče zdajšnjega ameriškega predsednika, med zaslišanjem pa je Gates priznal napake v preteklosti.

Analitiki se strinjajo, da bo zamenjava v vrhu Pentagona omogočila lažje spreminjanje politike v Iraku, po mnenju mnogih se bo kmalu zmanjšalo tudi število ameriških vojakov v državi. Trenutno jih je tam 152.000.

Nancy Pelosi bo postala predsednica predstavniškega doma kongresa.
Nancy Pelosi bo postala predsednica predstavniškega doma kongresa. FOTO: Reuters


Slab obet za predsedniške volitve?

Iraški politiki so skoraj soglasno pozdravili Rumsfeldov odstop in izrazili pričakovanje, da se bo odnos ZDA do Iraka po njegovem odhodu spremenil.

Kurdski poslanec Mahmud Otman je menil, da bi moral Rumsfeld odstopiti že, ko se je izvedelo za zlorabe zapornikov v zaporu Abu Graib.

Analitiki pa se že sprašujejo, kako bo zmaga demokratov vplivala na njihove možnosti v predsedniških volitvah leta 2008. Poznavalci si niso enotni, ali je tako prepričljiva zmaga koristna za upe demokratov. Demokrati bi namreč lahko začeli pretiravati s poplavo preiskav proti administraciji in blokiranjem Bushevih predlogov ter se tako izpostavili napadom republikancev, da delijo odgovornost za nastalo stanje.

Odzivi na Rumsfeldov odstop

Avstralski minister za obrambo je po odstopu Donalda Rumsfelda dejal, da je bil ameriški obrambni minister resnični prvak svobode. Dodal je še, da ceni dejstvo, da je lahko sodeloval z njim, hkrati pa se veseli sodelovanja z njegovim naslednikom.

Chavez je k odstopu pozval tudi ameriškega predsednika Georgea Busha.
Chavez je k odstopu pozval tudi ameriškega predsednika Georgea Busha. FOTO: Reuters

Z velikim navdušenjem pa so odstop sprejeli v Venezueli, kjer je predsednik Hugo Chavez k odstopu pozval tudi ameriškega predsednika Georgea Busha. Dodal je še, da bi morali v ZDA razpisati referendum, če Bush ne odstopi, na katerem bi se Američani odločili, ali naj ameriški predsednik odstopi še pred iztekom roka.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yukatan
10. 11. 2006 07.57
A je kdo kje videl - prebral uradno stališče naše vlade??? Kaj meni naše Zunanje ministrstvo?
theykilledKenny
10. 11. 2006 07.55
Naci-klero-fašist pa ni več tako zgovoren kot je bil pred vojno v Iraku. Zakaj le?! ;)
trstenjak
10. 11. 2006 00.57
Hugo Chavez ima to srečo, da lahko govori resnico in se ne pusti izsiljevati. Od te resnice marsikoga peče anus.
Bohem
09. 11. 2006 23.30
Ni mi jasno zakaj morajo priznavati poraz, ko pa to cel svet vidi. A mislijo, da se jim bo polovica (vsega svetovnega sranja) oprostila!?!?!?!?! :) g. Chavez ima trenutno najbolj realne in "normalne" predloge, kar jih svetovna politika premore! g. Chavez, le tako naprej!!!!!!!!! :)
Vegos
09. 11. 2006 22.16
Prekleta gnida hinavska Busheva. 1 teden pred volitvami trdi "če zmagajo demokrati, potem so zmagali teroristi" zdaj jim pa v rit leze. Pathetic...
Rijad Proši?
09. 11. 2006 21.35
Hugo, se strinjam.