Tujina

Reichhold za predsednika FPÖ

Dunaj, 18. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Avstrijski prometni minister v odstopu Mathias Reichhold je po srečanju s predstavniki avstrijskih svobodnjakov sporočil, da bo na strankarskem kongresu kandidiral za novega predsednika stranke.

Reichhold se je v strankarskem sporu postavil na stran podkanclerke Reiss-Passerjeve
Reichhold se je v strankarskem sporu postavil na stran podkanclerke Reiss-Passerjeve FOTO: Reuters

Reichhold je tako doslej edini kandidat za naslednika dosedanje predsednice stranke avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) in avstrijske podkanclerke Susanne Riess-Passer, ki je zaradi nesoglasij s Haiderjem minuli teden odstopila. Mathias Reichhold je sicer dolgoletni sodelavec koroškega deželnega glavarja Haiderja, vendar pa se je po sporu znotraj stranke postavil na stran Riess-Passerjeve in 9. septembra odstopil s položaja prometnega ministra. Sestanka z Reichholdom se je udeležil tudi koroški deželni glavar in nekdanji vodja FPÖ Jörg Haider.

Politična kariera 45-letnega Reichholda se je začela leta 1988, ko ga je Haider postavil na položaj generalnega sekretarja stranke. Leta 1992 je postal namestnik koroškega deželnega glavarja, po krajši medigri v zveznem parlamentu (1994-1998) pa se je vrnil v deželno vlado v Celovcu. Spomladi 2001 je presenetljivo najavil umik iz politike, ker se je po lastnih navedbah želel bolj posvetiti svoji družini in kmetiji. Manj kot leto dni kasneje pa si je premislil in kot predstavnik stranke prevzel funkcijo ministra za promet, inovacije in tehnologijo.

SORODNI ČLANKI