Tujina

Reichhold na čelu svobodnjakov

Dunaj, 21. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na izrednem kongresu avstrijskih svobodnjakov so za novega predsednika stranke izbrali prometnega ministra v odstopu Mathiasa Reichholda. Zanj je glasovalo 92,2 odstotka delegatov.

Novi predsednik stranke Mathias Reichhold (Foto: Reuters)
Novi predsednik stranke Mathias Reichhold (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Reichhold je v svojem govoru na kongresu svobodnjake pozval k enotnosti. "Za nami so težki časi," zato moramo začeti znova, je dejal Reichhold in dodal, da se kaj takega ne sme več ponoviti. Po njegovih besedah se mora kritiko v prihodnje izražati le znotraj stranke in ne v javnosti. Zunanjemu svetu mora stranka namreč kazati enotnost in soglasnost, je še menil 45-letni biokmetovalec z avstrijske Koroške.

Reichhold se je ob tej priložnosti tudi zahvalil svoji predhodnici in avstrijski podkanclerki Susanne Riess-Passer, ki je po sporu s koroškim deželnim glavarjem Jörgom Haiderjem 8. septembra odstopila s položaja. Reichhold se je z zahvalo sicer obrnil tudi na Haiderja, ki je bil njegov dolgoletni mentor.

Tudi Reichhold za razveljavitev Beneševih dekretov

Kot je dejal novi predsednik svobodnjakov, si bo FPÖ ponovno prizadevala priti v vlado. V preteklih treh letih je namreč dobro opravljala svoje delo in igrala konstruktivno vlogo, je dejal Reichhold. Dodal pa je, da bo FPÖ tudi v prihodnje nasprotovala vstopu Češke v EU, če ta ne bo razveljavila Beneševih dekretov.

Kongres brez "koračnice"

Kongres je potekal v Oberwartu na avstrijskem Gradiščanskem. Ob prihodu edinega kandidata za predsednika FPÖ, prometnega ministra v odstopu Mathiasa Reichholda mu okoli 750 zbranih delegatov ni namenilo posebno velikega aplavza. Za razliko od prejšnjih prireditev FPÖ so se svobodnjaki tokrat odrekli tudi običajnemu pompu in tradicionalni uvodni "koračnici".

Na prejšnjih strankarskih kongresih so delegati Haiderja pričakali z bučnim aplavzom, koroški deželni glavar pa se tokratnega srečanja ni udeležuje. Na kongresu poleg Haiderja prav tako ni bilo Riess-Passerjeve ter finančnega ministra Karl-Heinza Grasserja in vodje poslanske skupine FPÖ v parlamentu Petra Westenthalerja, ki sta skupaj z Riess-Passerjevo in Reichholdom odstopila s položaja.

Še pred slabim tednom je za kandidata za položaj vodje stranke veljal koroški deželni glavar in nekdanji vodja FPÖ Jörg Haider, ki pa je kandidaturo umaknil minulo soboto, ko je kot razlog navedel "nestrinjanje s prihodnjim programom stranke, zaradi česar ne more izvajati politike, ki bi jo želel Avstriji". V ponedeljek je nato pojasnil, da se je za umik kandidature odločil zaradi groženj njemu in družini.

Kdo je Reichhold?

Politična kariera 45-letnega Reichholda se je začela leta 1988, ko ga je Haider postavil na položaj generalnega sekretarja FPÖ na Dunaju. Leta 1992 je postal namestnik koroškega deželnega glavarja, po krajši medigri v zveznem parlamentu (1994-1998) pa se je vrnil v deželno vlado v Celovcu.

Spomladi 2001 je presenetljivo najavil umik iz politike, ker se je po lastnih navedbah želel bolj posvetiti svoji družini in kmetiji. Manj kot leto dni kasneje pa si je premislil in kot predstavnik FPOe prevzel položaj ministra za promet, inovacije in tehnologijo.