Tujina

FOTO: Rdečesrajčniki se še niso utrudili

Bangkok, 20. 03. 2010 09.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Po bangkoških ulicah je krenila povorka več tisoč protestnikov, ki zahtevajo zamenjavo vlade. Za red v Bangkoku in okolici skrbi 50 tisoč vojakov, veljajo pa izjemno strogi varnostni ukrepi.

Tajski protestniki so znova preplavili ulice Bangkoka. Več tisoč protestnikov v rdečih majicah v konvoju hodi po ulicah in spodbuja še ostale prebivalce, da se pridružijo demonstracijam za zamenjavo vlade, razpustitev parlamenta in sklic predčasnih volitev.

Po ocenah policije naj bi bilo na ulicah že več kot 20 tisoč protestnikov v rdečih majicah, ki se v počasni povorki premikajo po celem mestu. Kot pravijo njihovi voditelji, bodo vztrajali do konca, torej do odstopa vlade premiera Abhisita Vejjajive. V petek so tudi zavrnili Abhisitovo pobudo za pogajanja.

Protesti na Tajskem
Protesti na Tajskem FOTO: Reuters

Večinoma gre za podpornike leta 2006 odstavljenega premiera Taksina Šinavatre, ki prihajajo z revnih ruralnih območij, kot pravijo, pa se borijo proti tajskim elitam v "birokratskih in vojaških krogih sredi palač", ki so odstavile voljeno vlado.

Danes rdečesrajčniki sicer pričakujejo podobno udeležbo kot prejšnjo nedeljo, ko se jih je na ulicah Bangkoka zbralo okoli 100 tisoč. Doslej so bile demonstracije večinoma mirne, vendar pa so oblasti vse bolj nervozne in že opozarjajo, da bi danes "lahko prišlo do kakšnih spopadov". Za Bangkok in okoliške kraje sicer še vedno veljajo izjemno strogi varnostni ukrepi, za red pa skrbi 50 tisoč vojakov in policistov.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zahod.west
20. 03. 2010 18.46
zakaj nihče ne pove, da ti niso socialisti samo zato ker so obleženi v rdeče.....smo v aziji ne v evropi, celo v ZDA so rdeči republikanci, plavi pa demokrati.
mimi99
20. 03. 2010 11.45
Sediva v restavraciji v predelu Sukhumvit, kjer je pretežno rdeče dogajanje.. V živo zadeva izgleda bolj kot kakšna veselica in žur kot demonstracije. Današnji "drive-by" rdečih je še najbolj spominjal na Titovo procesijo ob dnevu mladosti... :)