Tujina

Razveljavitev cone do konca meseca?

Zagreb/Ljubljana, 24. 01. 2008 08.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zunanji minister Rupel je zatrdil, da v EU poteka pobuda za razveljavitev ERC. Avtor pubude naj bi bil Rehn.

Minister Rupel je dejal, da po njegovih informacijah poteka pobuda evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna, s katero naj bi razveljavili zaščitno ekološko-ribolovno cono (ERC) v Jadranu, ki jo je Hrvaška s 1. januarjem uveljavila tudi za članice EU. Kot je dodal, naj bi bila pobuda uresničena oz. uspešna do konca meseca.

Evropski komisar Olli Rehn si prizadeva za razveljavitev ERC.
Evropski komisar Olli Rehn si prizadeva za razveljavitev ERC. FOTO: Dare Čekeliš

Rupel je danes pred odborom DZ za zunanjo politiko tudi ponovil stališče Slovenije, da gre pri vprašanju ERC za razmerje med Hrvaško in EU in "da moramo na zaplete z ERC gledati kot na problem izpolnjevanja obljub kandidatke za članstvo v EU". "Hrvaška je podpisala sporazum v navzočnosti Evropske komisije tudi s Slovenijo in Italijo, ampak tista, ki je odgovorna, da se stvar reši, je Evropska komisija," je poudaril.

Na vprašanje poslanca SDS in predsednika OZP Jožefa Jerovška, ali bo morebitna današnja nezaupnica italijanski vladi eden od vzrokov, da bo Hrvaška dobila dodaten čas za nujne nadaljnje korake glede ERC, pa je Rupel dejal, da bo "Italija v vsakem primeru imela vlado" in ob tem izrazil dvom, da bi katerakoli italijanska vlada spremenila sedanja stališča glede ribolova.

Mesić na odprtju razstave

Mesić je popestril odprtje zagrebške razstave o Soški fronti z izjavo o ERC.
Mesić je popestril odprtje zagrebške razstave o Soški fronti z izjavo o ERC. FOTO: Reuters


"Hrvatje in Slovenci so se borili z ramo ob ramo pri Kobaridu na isti strani. Upam, da se bosta Hrvaška in Slovenija kmalu borili spet na isti strani, z ramo ob ramo kot članici Evropske unije, kljub zaščitno ekološko-ribolovni coni (ERC)," je izjavil hrvaški predsednik Stipe Mesić na odprtju razstave Velika vojna v Krnskem pogorju.

Slovenija ne bo onemogočala Hrvaške v pogajanjih o članstvu v EU. /.../ Odnosi med Slovenijo in Hrvaško so resnično dobri. Vsi problemi med državama so problemi politične volje. Slovenski predsednik Danilo Türk

Mesić je v nagovoru v galeriji "Zvonimir" hrvaškega obrambnega ministrstva izrazil prepričanje, da bo Slovenija kot sosednja država in predsedujoča EU konstruktivno podpirala Hrvaško na poti v EU, kar bo prispevalo tudi k celotni evropski združitvi kot milenijskemu dejanju.

Sanader poziva k pogajanjem

Taka odločitev, ki je slovenska vlada ne priznava, ima nedvomno negativne posledice, sploh če bi trajala dlje časa, za slovensko ribištvo, ki ima, kot sem poudaril na odboru, stoletno tradicijo ribolova v Severnem Jadranu, v Tržaškem zalivu in okoli Istre. Slovenski minister za kmetijstvo Iztok Jarc v Bruslju o ERC

Hrvaška je 1. januarja 2008 razglasila ERC. Slovenija in Italija menita, da je z enostransko razglasitvijo kršila določila pristopne pogodbe k Evropski uniji, zato je možno, da bodo pogajanja z Unijo prekinjena.

Hrvaški premier Ivo Sanader je sicer pozval k pogovorom med Hrvaško, Slovenijo, Italijo in Evropsko komisijo. Izjavil je, da na srečanju pričakuje pojasnitev in skupno rešitev tistega, kar moti Slovenijo in Italijo. Predsednik hrvaške vlade je tudi ponovil, da Hrvaška ni razglasila ERC v Jadranu, tudi za članice Evropske unije brez posvetovanj z Ljubljano in Rimom. "Omenjena posvetovanja so izzvala italijansko in slovensko nezadovoljstvo, toda to ne pomeni, da ni bilo posvetov," je dejal.

Swoboda: Pogajanja niso blokirana
Razglasitev ekološko-ribolovne cone je bila "enostranska odločitev“, je dejal Swoboda.
Razglasitev ekološko-ribolovne cone je bila "enostranska odločitev“, je dejal Swoboda. FOTO: Reuters

Poročevalec Evropskega parlamenta za Hrvaško Hannes Swoboda je dejal, da pogovori s Hrvaško o vstopu v Evropsko unijo niso blokirani, vendar pa so v težki fazi. Poudaril je, da se Hrvaška mora soočiti s problemom ekološko-ribolovne cone s Slovenijo. Na vprašanje koliko odstotkov je možnosti, da Hrvaška vstopi v EU do leta 2011, pa je dejal, da morajo dobiti povabilo pred volitvami za evropski parlament, ki pa bodo leta 2009.

Slovenija in Italija v močnejši poziciji

Swoboda je poudaril, da Hrvaška glede ekološko-ribolovno mora pristati na kompromis, saj je razglasitev cone bila "enostranska odločitev“.

"Zdi se mi, da je to vprašanje (o ERC) načel na Hrvaškem in v Sloveniji. Hrvaška mora narediti odločilen korak in se dogovoriti s Slovenijo in Italijo. Obe državi sta v močnejši poziciji, to je nažalost resničnost, to je življenje“ je dejal

Poudaril je še, da Hrvaška mora nujno izpeljati reforme ne le v pravosodju in javni upravi, ampak tudi na vseh ostalih področjih iz pogajalskega procesa. "Če Hrvaška ne bo pospešila pristopnih prizadevanj, bodo evropski poslanci lahko povedali, da bodo Hrvati stopili v EU skupaj s Srbijo in ostalimi državami iz regije", je opozoril Swoboda. Dodal je, da tudi to ne bi bilo slabo, vendar je časovni okvir slab, saj pomeni veliko čakanja.

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
25. 01. 2008 21.59
Kakor je EU določila tako mora biti,ali si Hrvati kljub temu upajo nasprotovati; pri njih so vse obcije možne, ker imajo veliko oportunističnih "veljakov" !
Buena Vita
25. 01. 2008 20.24
Hej lepi dečki nič nebu kaj bi vi imeli radi ,hrvatje niso bili nikoli z slovenci v dobrih odnosih,,to povem in to dokažem.z plankami pa z noži so se mlatili v najhujših železnih časih komunizma in UDBE IN OZNE-.nikoli nikoli nikoli niso bili prijatelji z slovenci,,lažem 91-92leta ko so nas potrebovali v bitki proti miloševiču,,zato je miloševič bil nominiran za nobelovo nagrado ker je pobotal hrvate in slovence ma ni se za bati ,,talijani bodo itak zahtevali otoke nazaj samo vprašanje časa.tako vam je v naravi kol ima dva konca
xzamiel@hotmail.com
25. 01. 2008 07.44
Cukar: Ti bom odgovoril na eno preprosto vprašanje (trditev). Hrvaška nima suverene pravice za uveljavitev ERC-ja v Jadranu. Zakaj? Jadransko morje je morje treh držav, zato govoriti o nekakšni suvereni pravici do uveljavitve ERC-ja za dotično morje je nesmiselno in hinavsko. Suvereno pravico do ERC-ja imajo vse tri države skupaj.
nek_doooo
24. 01. 2008 22.15
Mislm sej ne morm vrjet kako lahko izjav kaj tazga???? slovenija bi se izkazala kot neverodostojna zakaj že kakšna se je pa izkazala hrvaška, ki krši dogovor, deluje kontra EU po mojem mnenju taka država vsaj 10 let nima kaj iskati v EU.
parefin@yahoo.com
24. 01. 2008 22.05
Meni se zdi da je Nacizem zmagal. Arijci vodijo Evropo. Mar ni to nekaksen cilj Hitlerja bil?
inexslo@hotmail.com
24. 01. 2008 19.50
kaj pa dogovor o izogobanju incidentov??? kdo je tistega kršil???mi ne??? ne vem, kaj vam bo tistih 10 km morja nič koristnega vi nimate od tega rib tam ni-samo da jebate slovence zakaj se potem imenuje piranski zaliv če naj bi bil hrvaški?? in piranski zaliv/zaljev ste takoj preimenovali v savudrijsko uvalo, ki je 6 km stran, samo, da bi dali bolj hrvaški prizvok normalno ,da ne mmoremo imeti izhoda na morje, ko pa že skoraj vse pokradete
inexslo@hotmail.com
24. 01. 2008 19.46
cikular povej mi kako cono že imamo mi?? varuje jo pa 13 helikopterjev in 9 podmornic ne??? ERC bi uveljavili po sredini Piranskega zaliva in že zaradi tega-ker meja še ni določena-nimate kaj srati!!!! povej mi kako je bilo pa do sedaj, je imela slovenija dostop do morja???kolikor se spomnim je slovenija vedno imela morje v črki L poti točki T5. sedaj po ERC-u pa naj bi bila najsevernejša točka hrvaškega morja severneje od geografske lege od mejnega prehoda Lazareti.kar se tiče italije uveljavite cono, da vam ne bodo kradli, ampak devajte tistega *ekološkega* predznaka, ker kor hodi v rovinj, poreč na morje bo vedel kaj mislim-kako plastika svobodno plava v morju.oz- kako uporabljajo školjčišče v piranu. prilagam zemljevid Velike hrvatske http://www.darkobelovic.hrvati-amac.com/i...
Krbo?
24. 01. 2008 17.27
@cirkular : Pozabi moj prejšni post, nisem videl vseh tvojih objav.
Krbo?
24. 01. 2008 17.25
@cikular : Seveda imajo pravico, samo te ne morejo v EU. 2004 podpisali ,da ne bodo uvelajvili ERC.
Profet
24. 01. 2008 15.49
Pa še to inex slo tudi če bi bil ERC razglašen zgolj zaradi ekonomije je to suverena pravica Hrvaške-to počnejo vse države sveta.
Profet
24. 01. 2008 15.47
Swobodina zgoraj razlaga je okrnjena in zavajajoča izjavil je še veliko več -tega ne bom pisal ker bom spet izbrisan. Koga pa zanima lahko brska po netu ali kdo je gledal oddajo otvoreno.
Profet
24. 01. 2008 15.43
inexslo | 24.01.2008 | 13:50 ERC sem ti že odgovoril pa ti bom še enkrat-detaljno, Lokacija mednarodnega morja se nahaja 12nm(navtičnih milj)nasproti Umaga-to mednarodno morje je postalo ERC.Piranski zaliv je pa 15nm oddaljen od ERCa in nima z mejo popolnoma nič.Slovenija ne more imeti izhod na to mednarodno morje -ne zato ker so tako hrvati rekli ampak zato ker je geografsko prikrajšana država to pomeni da nima nasproti mednarodnega morja kopno-teritorij ,saj se mednarodno morje začne nasproti Umaga-torej ERC so razglasili enostransko 135 držav sveta vse EU države razen Grčije vključno z Italijo in Slovenijo katere so Hrvaško prisilile da naj ne uveljavi cono za njih oziroma EU dokler-dokler se ne dogovori z EU o poglavju za ribištvo-hrvaška se je tega držala spomnimo se:Podpisano je bilo to leta 2004-nato pa poteze sosedov najprej razglasi svojo cono enostransko Italija nato pa še Slovenija brez pogovora z Hrvaško.Hrvaška se je od 2004 skušala pogajati z Slovenijo in Italijo,vendar je bil njen trud zaman ,nato se je obrnila EU komisiji da bi se pogajala o ribištvu in odprla poglavje,namesto da bi se pogajali je Slovenija blokirala poglavje o ribištvu-torej vse kar je bilo zapisano v zapisniku je bilo izigrana Hrvaška-nato se je pa seveda odločila da bo tudi ona uveljavila svojo cono na EU.Sedaj se pa zgodba nadaljuje....
inexslo@hotmail.com
24. 01. 2008 13.50
cikular spet bomo pametni sekular a odgovora na moj post pred 1 tednam še vedno ni. *Od hrvaške zahtevati naj ukine svoj ERC* le zakaj naj bi to Slovenija zahtevala? aa??? AJA!!! mogoče zato, ker si hrvaška stem prisvaja ozemlje, ki še ni določeno čigavo je??? Tiipične hrvaške poteze imaš-sprenevedanje. Glede italije pa-vemo kakšni so normalno, da nočejo da veljavite ERC, ker potem ne bodo mogli lovtikjer bodo hoteli. Pa tu di, če smo iskreni hrvaška hoče ERC samo zato, da bi bilo bolj sposobni naloviti več rib, ker na tem ERC-ju ni nič *ekološkega*, ker če bi bili ekološki VI, bi prepovedali uporabo globinske mreže v školjčiščih v Piranskem zalivu, ki uničuje m dno,-ki je btw na naši strani ......
Profet
24. 01. 2008 13.38
Naslov je pravi samo je treba vmes presledke skupaj dat
Profet
24. 01. 2008 13.35
držav je razglasilo ERC med njimi tudi Italija in Slovenija,torej malo nesramno zahtevati od Hrvaške da naj ukine svoj ERC a se ti ne zdi?
inexslo@hotmail.com
24. 01. 2008 13.06
me čudi, da ni mesič rekel, da so bitko za kobarid-čudež pri kobaridu dobili hrvaški vojaki v avstrijekm bataljonu
makaronar
24. 01. 2008 12.22
Masič je po mojem mnenju dokaj zmeren Hrvaški politik in ni Sanader, ampak še vedno ni Slovenec temveč Hrvat. Po zadnjem srečanju med Mesičem in našim predsednikom Turkom pa bi za slednjega dvomil da je Slovenec, saj je po moje v svojem ravnanju in izjavah bolj Hrvat kot pa Slovenec. Ne glede na vse pa je potrebno povdariti, da je Slovenija v sporu z Hrvaško že od osamosvojitve dalje. Da se državi pogajata in očitno na očeh vseh Hrvaška preigrava in nadmudriva Slovenijo, da je kaj. Slovenski politiki pa še kar nekaj slepomišijo in govorijo kako se imamo z Hrvati radi, kar seveda ne drži. Celo tuji politiki, ki nimajo Slovenskega pedigreja opozarjajo na spor glede ERC_a in če Poročevalec Evropskega parlamenta za Hrvaško Hannes Swoboda govori o sporu zaradi ERC-a in opozarja na dejstvo, da bodo Hrvaška pogajanja za vstop v EU otežena zaradi enostranske razglasitve ERC, potem je resnično v Slovennski politiki neka hudo narobe. Končno bi morali reči bobu bob in Hrvatom na glas in javno brez slepomišenja povedati kar jim gre.
Tonček Balonček
24. 01. 2008 11.59
m&k, seveda se bo meja premaknila, ne le do Hrvaških zunanjih mej, kasneje še dlje... o tem seveda ne bomo odločali Slovenci, ampka "zavezniki", kot vedno. Če kdo misli, da en bo tako, očitno nima pojma o mednarodnih odnosih in njih "dinamiki". Mogoče bodo pa potem ko bodo Hrvatje v Evropi, sami zahtevali referendum o sprejemu BiH ali Srbije? Pa kej vi živite, saj smo vendar v Evropi! Mogoče bodo Hrvatje potem imeli referendum, da se Slovenija odcepi, razdruži, ali pa bodo ustanoivili kakšno svojo Super Novo revijo in bodo šli sami ven? Reši nas lahko le še jelinčič, s eveda s sodelovanjen marjana Podobnika, brat Janez je po tistih metanjih čez ograjo v strugo Dragonje že obupal in se posvetil okolju ter pticam! V boj za staro pravdo, vam rečem! Inseveda Ruplov ultimat, ta edini deluje! Bravo Rupel, tako se dela, pritisnil si jih ob zid! Sardelice tega še ne vedo, čakajo na depešo!
vinadap
24. 01. 2008 11.42
Pa še nekaj,Italija ima levji delež v EU,in Hrvaški se nebo pustila,možen je dogovor,vendar ne na škodo Italije in EU,torej tudi Slovenije.
vinadap
24. 01. 2008 11.31
.....mogoče ekonomskih,kaj pa Trdinov vrh,Hotiza,Zavrč,mejni prehod Plovanija,fizična odstranitev slovenskih politikov in Joška Jorasa na slovenskem ozemlju,hrvaško školčišče v našem piranskem zalivu,kazanje golih riti hrvaških ribičev našim,ne vem,če se lahko reče,da so naši odnosi s Hrvati resnično dobri.Mislim,da bo tudi kdo od teh,ki pišejo o tem na tem forumu dal meni vsaj nekaj prav.