Tujina

Razočarani nad EU

Srebrenica/Moskva, 04. 07. 2007 14.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
4

Bošnjaki iz Srebrenice, ki so nezadovoljni z razmerami na tem področju, so končali protest.

Bošnjaki iz Srebrenice so v torek zaprli šotorsko naselje, ki so ga v Sarajevu postavili 16. aprila v znak protesta zaradi slabih razmer v Srebrenici. Kot je povedal vodja iniciativnega odbora Čamil Duraković, so tabor zaprli zaradi razočaranja nad mednarodno skupnostjo in politiki BiH, poudaril pa, da bodo prizadevanja za vrnitev mesta pod pristojnost države BiH nadaljevali kot nevladno Združenje žrtev genocida v Srebrenici.

Skupina protestnikov se je odločila, da se ne bodo vrnili v Srebrenico, ampak se bodo naselili drugod v BiH
Skupina protestnikov se je odločila, da se ne bodo vrnili v Srebrenico, ampak se bodo naselili drugod v BiH FOTO: Reuters

Več deset moških, žensk in otrok je s postavitvijo šotorskega naselja ob opozarjanju na slabe razmere v Srebrenici skušalo dobiti tudi podporo javnosti in politike za zahtevo, da mora Srebrenica zaradi genocida nad Bošnjaki s strani srbskih sil leta 1995 dobiti poseben status zunaj Republike srbske.

Protest prinesel pozitivne premike

Prihodnji teden v spominskem centru tako kot vsako leto od ustanovitve pripravili spominsko slovesnost, na kateri bodo 11. julija pokopali kakih 400 žrtev genocida. Doslej je bilo v spominskem centru pokopanih kakih 2500 žrtev najhujšega pokola v Evropi po drugi svetovni vojni.

Kot je dejal Duraković, je očitno, da podpore za poseben status zunaj Republike srbske niso dobili, kljub temu pa je njihov protest dal pozitivne rezultate, saj je bil nekdanji ameriški veleposlanik v BiH Clifford Bond imenovan za posebnega mednarodnega koordinatorja, ki naj bi pomagal Srebrenici pri gospodarski obnovi. Kot uspeh je označil tudi odločitev bivšega visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH Christiana Schwarz-Schillinga, ki je v dneh pred odhodom s položaja upravo spominskega centra v Potočarih, ki je posvečen 8000 bošnjaškim žrtvam pokola v Srebrenici leta 1995, prenesel na oblasti BiH.

Dodal je še, da bodo šotore umaknili do konca tedna, da pa se je zadnja skupina protestnikov samostojno odločila, da se ne bodo vrnili v Srebrenico, ampak se bodo naselili drugod v BiH. Izpostavil je še, da Srebrenica ne potrebuje samo gospodarskega razvoja, ampak tudi soočenje z zgodovinsko resnico. Na konferenci za razvoj Srebrenice se je sicer prav v torek več tujih držav, kot tudi oblasti BiH, zavezalo, da bodo za gospodarski razvoj mesta do leta 2010 namenili okoli 20 milijonov evrov.

Schillingu nasprotuje vlada 

Odločitvi Schwarz-Schillinga o spominskem centru Potočari sicer ostro nasprotujeta vlada in parlament Republike srbske, ki menita, da je njen namen izločiti Srebrenico iz te srbske entitete in da pomeni kršitev Daytonskega mirovnega sporazuma. Rusko zunanje ministrstvo je v torek stopilo na stran Republike srbske in ocenilo, da je Schwarz-Schilling z odločitvijo odvzel del ozemlja Republiki srbski in kršil Daytonski sporazum. Pri tem je Moskva pozvala novega visokega predstavnika v BiH Miroslava Lajčaka, naj "popravi dejanja svojega predhodnika".

Lajčak, ki je položaj prevzel v ponedeljek, je že pred dnevi dejal, da je Schwarz-Schilling deloval v okviru svojih pristojnosti, sicer pa naj bi se o tem vprašanju še ta teden pogovoril s predstavniki oblasti v Banja Luki.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uroš S.
06. 07. 2007 15.45
Koga pa sploh tozijo bosnjaki, Srbi so prvi odgovorili z orozjem, to je res, ampak klali so pa vsi. Nevtralni
victoriosus
05. 07. 2007 15.46
1. Bushu NISO ure ukradli (posnetek je, kako jo je dal enemu bodyguardu) 2. Res malo površno razmišljanje, tole od prvega komentatorja... Moram pa reči, da z vegetiranjem v enem šotorčku, čakajoč medijev, ne bodo nikamor prišli, da ne omenim valjanja krivde na EU in ostale države! Saj jih niso Nizozemci pobili, zakaj morajo biti krivi za sranje, ki ga delajo ti balkanci?! Potem pa rinejo v Unijo.... groza...
Bohem
05. 07. 2007 11.16
@lutka82: bravo za razmišljanje - 8000 moških je pobegnilo, se postavili v vrsto pred vojaki, pustili da jih mučijo in na koncu ubijejo, samo zato, da bi pustili svoje družine za seboj - omejeno logiko imaš. Zdaj pa sam presodi kako "brihtno" izjavo si napisal. Lp
lutka82@email.si
04. 07. 2007 21.38
Te ki so pa pogresane osebe iz Srebrenice pa najdejo v clanicah EU kako lepo zivijo z spremenjenimi imeni...naj povprasajo Busha mogoce jim on pomaga da ih najdejo-hahahaha samo naj revez malo popazi da mu zopet ne smuknejo kaksno uro kot so mu jo Albanci v Tirani.