Tujina

Razmere v Sudanu so se umirile

Kartum, 01. 08. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

V sudanskih mestih Kartum in Juba je, potem ko so dopoldne zaradi smrti sudanskega podpredsednika Johna Garanga izbruhnili nemiri, trenutno mirno.

Sudanski podpredsednik John Garang: Njegova smrt vnaša novo negotovost glede prihodnosti največje afriške države
Sudanski podpredsednik John Garang: Njegova smrt vnaša novo negotovost glede prihodnosti največje afriške države FOTO: Reuters


V Kartumu je nasilje postopoma prenehalo, potem ko so sudanske oblasti na različnih delih mesta namestile okrepljene enote vojske, za dvanajst ur pa so uvedle tudi policijsko uro, ki je začela veljati ob 17. uri po srednjeevropskem času.

Danes uradno potrdili smrt podpredsednika

Potem ko so sudanske oblasti danes uradno potrdile, da je minuli konec tedna v strmoglavljenju helikopterja umrl podpredsednik John Garang, so v Kartumu davi izbruhnili nemiri, prišlo pa je tudi do plenjenj in vandalizma. Nemiri so zahtevali več smrtnih žrtev in več ranjenih, vendar njihovega števila še ni mogoče natančno določiti. O nasilju so poročali tudi o iz Jube in iz z nafto bogatega območja v okolici mesta Makalal.

Uporniška Ljudska vojska za osvoboditev Sudana (SPLA) je po kriznih pogovorih za svojega novega vodjo izbrala Salvo Kiira. Kiir, ki je bil doslej namestnik Garange, naj bi po napovedih prevzel tudi položaj sudanskega podpredsednika.

Garangov prihod v Kartum 9.julija je bil spektakularen: Pričakalo ga je več sto tisoč navdušenih Sudancev. (Foto: Reuters)
Garangov prihod v Kartum 9.julija je bil spektakularen: Pričakalo ga je več sto tisoč navdušenih Sudancev. (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Vodilni predstavnik Gibanja za osvoboditev Sudana Abdel Vahed Mohamed Ahmed Nur je medtem ocenil, da Garangova smrt ni bila nesreča. "Menim, da je rezultat velike zarote proti sudanskemu prebivalstvu," je zatrdil.

V strmoglavljenju helikopterja, s katerim se je sudanski podpredsednik vračal z zasebnega obiska v Ugandi, je izgubilo življenje vseh 14 potnikov in članov posadke. Helikopter so pogrešali od sobote. Po informacijah iz Ugande naj bi Garangov helikopter zaradi slabega vremena skušal pristati na jugu Sudana, vendar pa se je moral obrniti nazaj proti Ugandi.

John Garang je veljal za edino osebnost z dovolj državniške teže v nekdanjem uporniškem gibanju, ki bi lahko zagotovila uveljavitev mirovnega sporazuma, ki sta ga januarja sklenila krščanski in animistični jug ter islamski arabski sever države. Sam je tudi vztrajno zavračal pozive k odcepitvi in je zagovarjal avtonomijo in delitev oblasti.

John Garang je kot podpredsednik prisegel 9. julija, potem ko je 21 let vodil upor proti vladi v Kartumu. Sudanski predsednik Omar al Bašir je ob Garangovi prisegi podpisal tudi novo sudansko ustavo, v kateri sta svoboda vere in izražanja prvič zapisani kot temeljni človekovi pravici.

60-letni ustanovitelj in vodja Ljudske vojske za osvoboditev Sudana (SPLA) je odigral osrednjo vlogo v boju prebivalcev južnega Sudana za avtonomijo in razširitev pravic nasproti vladi v Kartumu, ki je skušala po vsej državi uveljaviti islamsko pravo.

Islamsko pravo sicer tudi v prihodnje ostaja temelj pravnega reda v tej največji afriški državi, vendar pa v skladu z novo ustavo to pravo v južnem Sudanu ne bo veljalo. Ustava tudi odpravlja zahtevo, da mora biti predsednik države musliman, vlado v Kartumu pa zavezuje, da mora čez šest let na jugu države izvesti referendum o neodvisnosti. Poleg tega določa koalicijsko vlado, delitev oblasti in bogastva ter izvedbo demokratičnih volitev v naslednjih treh letih.

V sudanski pokrajini Darfur je domove zaradi spopadov med uporniki in islamističnimi provladnimi silami zapustilo dva milijona ljudi, najmanj 180 tisoč pa jih je umrlo. V 22-letni državljanski vojni je v spopadih, pa tudi zaradi lakote in bolezni izgubilo življenje kakih dva milijona ljudi.