Tujina

Saleh opoziciji predlaga pogovore

Sana, 24. 03. 2011 12.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
5

V Jemnu se uporniški vojaki spopadajo s pripadniki predsedniške garde. "Odidi, odidi, ti strahopetec in ameriški agent," protestniki sporočajo predsedniku Salehu. Slednji pa je pripravljen na pogovore za predajo oblasti.

V Jemnu se razmere zaostrujejo, saj so se spopadli pripadniki predsedniške garde in vojaki, ki so stopili na stran protivladnih protestnikov, poroča tiskovna agencija Reuters. Spopadi potekajo v mestu Mukala, umrla pa sta dva človeka, en na strani predsedniške garde in en na strani vojakov, ki so se uprli predsedniku. Predsedniška garda je sicer pod vodstvom Salehovega sina Ahmeda.

Nekateri vojaki so skupaj z orožjem prestopili na stran upornikov.
Nekateri vojaki so skupaj z orožjem prestopili na stran upornikov. FOTO: Reuters

Protestniki zahtevajo odstop predsednika Alija Abdulaha Saleha, hrbet pa so mu obrnili tudi nekateri visoki predstavniki vojske, verski voditelji in diplomati. Protestniki že šest tednov zasedajo središče Sane.

Saleh je danes zatrdil, da bodo vsi vojaki, ki so prestopili na stran opozicije amnestirani. "Nobene možnosti ni, da bi se politični sistem kar sam privezal na vislice. Vsekakor pridite za pogajalsko mizo in oblasti lahko predamo na miren način s pomočjo ustavnih inštrumentov," je povedal.

Jutri bodo v prestolnici potekale množične demonstracije, v okviru katerih naj bi odšli tudi pred predsedniško palačo. Ker imajo protestniki na svoji strani tudi del vojske, ki je zadržala orožje, obstaja možnost, da bo jutri zelo napeto.

Že danes so v prestolnici ljudje vzklikali predsedniku, naj odide. "Odidi, odidi, ti strahopetec in ameriški agent." Saleh sicer velja za dobrega ameriškega zaveznika in pomemben člen v boju zoper teroristične skupine.

Včeraj je parlament podprl uvedbo izrednih razmer v Jemnu, ki jih je minuli petek razglasil predsednik. Izredne razmere bodo veljale 30 dni, v tem času pa je začasno razveljavljena ustava, dovoljena je cenzura medijev, prepovedana so javna zborovanja, varnostne sile pa imajo proste roke pri aretaciji ljudi.

Protestniki že šest tednov zasedajo središče Sane.
Protestniki že šest tednov zasedajo središče Sane. FOTO: Reuters

Jemen se že od konca januarja sooča z nemiri in zahtevami protestnikov po Salehovem takojšnjem odstopu, ki državo vodi že 32 let. V torek je sicer izrazil pripravljenost, da bi odstopil januarja prihodnje leto, 20 mesecev pred iztekom mandata, kar je parlamentarna opozicija že zavrnila. Pred tem je vztrajal, da bo na položaju ostal do konca mandata septembra 2013 in da na novih predsedniških volitvah ne bo kandidiral. Saleh je tako v torek predlagal, da bi parlamentarne volitve sklicali do konca letošnjega leta, nato pa še predsedniške volitve januarja 2012.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mjolnir
24. 03. 2011 17.27
redfox hehe.....NIKOLI!!!! Američani se VEDNO, a prav VEDNO postavijo na stran zatiranih, TUDI če jih zatirajoi zavezniki ZDA
upornik007
24. 03. 2011 16.42
nova drzavljanska vojna
jurimuri1
24. 03. 2011 15.38
i nikom nije lepše nek je nam, samo da je tako svaki dan ..............
redfox
24. 03. 2011 14.04
Kakor sem razbral iz tega članka "Odidi, odidi, ti strahopetec in ameriški agent." bodo mogli Američani tle glih kontra kot v Libiji,protestnike zbombardirat.
stepi_me
24. 03. 2011 13.24
Kje ste americani ???