Tujina

Razmere se umirjajo

Priština/Beograd, 17. 02. 2008 08.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
4

Zaradi vdora v slovensko veleposlaništvo v Beogradu je minister Rupel protestiral pri srbskem kolegu Jeremiću. Zahteval je, da srbske oblasti zagotovijo varnost slovenskim diplomatom in državljanom.

Policija je proti protestnikom uporabila solzivec. Spletna stran B92 poroča, da so protestniki napadali tudi novinarje in snemalce.

Protest je potekal tudi v Banja Luki v Republiki srbski. Protestniki so nosili srbske zastave in transparente, na katerih je pisalo 'Ne damo Kosova'.

V središču Novega Sada, kjer stoji poslopje slovenskega trgovca Mercator, je izbruhnil spopad med policijo in okoli 500 protestniki, večinoma nogometnimi navijači. Poslopje Mercatorja varuje veliko število policistov. Protestniki so prižigali bakle in metali kamenje.

Okoli 18. ure je novosadska policija prejela prijavo o podtaknjeni bombi v trgovskem centru Rodić, ki je v lasti slovenskega Mercatorja. Policija je izpraznila prostore in zavarovala okolico. Bombe niso našli.

Protestniki, ki so v Beogradu protestirali proti razglasitvi neodvisnosti Kosova, so vdrli v poslopje slovenskega veleposlaništva, so za 24ur.com potrdili na zunanjem ministrstvu. Protestniki so zažgali slovensko in EU zastavo. Uničevali so tudi inventar veleposlaništva. Srbska policija naj bi mirno opazovala protestnike, kako vlamljajo v veleposlaništvo, poroča srbska spletna stran B92. Policija naj bi se odzvala šele v trenutku, ko se je uničevanje skoraj že končalo, je zapisano. Pred tem so srbski mediji poročali, da so protestniki na slovensko veleposlaništvo metali kamenje.

Zaradi vdora je zunanji minister Dimitrij Rupel osebno protestiral pri srbskem kolegu Vuku Jeremiću, so sporočili z MZZ. Policija v Beogradu naj bi medtem že vzpostavila red pred veleposlaništvom. Minister Rupel je zahteval, da srbske oblasti zagotovijo varnost slovenskim diplomatom in drugim slovenskim državljanom. Srbski minister je obljubil ustrezne ukrepe, so še zapisali na MZZ. Podrobnosti o incidentu niso sporočili, so pa izrazili zaskrbljenost zaradi informacij o nasilju, ki občasno spremlja razglasitev neodvisnosti Kosova. Zaradi incidenta je zunanje ministrstvo nocoj tudi poklicalo na pogovor srbskega veleposlanika v Sloveniji Predraga Filipova.

Protestniki so s kamni napadli tudi stavbo ameriške ambasade, katero je varovalo 500 pripadnikov specialnih enot. Večje škode niso povzročili.

Na MZZ so tudi obsodili vsako obliko nasilja in nestrpnosti, predvsem pa grožnje ljudem in premoženju. Izrazili so tudi prepričanje, da še vedno obstajajo možnosti za dialog, strpno in razumno dogovarjanje o evropski prihodnosti celotne regije. O dogajanju pa bo govor na ponedeljkovem zasedanju zunanjih ministrov EU v Bruslju, so še zapisali.

Najslabše sta jo v srbski prestolnici odnesli dve restavraciji verige McDonald's, na katerih so protestniki razbili stekla, vanju pa so metali kamenje, steklenice, pa tudi molotovko. Napadli so tudi prostore srbske Liberalno demokratske partije, ki jo vodi Čedomir Jovanović. LDP je edina stranka, ki je zavrnila sodelovanje v protestih. Srbski predsednik Boris Tadić, premier Vojislav Koštunica in vodja Srbske radikalne stranke Tomislav Nikolić so se namreč dogovorili, da bodo srbska vlada in parlamentarne stranke v četrtek organizirale veliko protestno zborovanje proti razglasitvi neodvisnosti Kosova.


V severnem delu Kosovske Mitrovice je pred zgradbami Evropske unije in Združenih narodov odjeknilo več eksplozij. Zaposlene so evakuirali, ranjenih naj ne bi bilo. Šlo naj bi za ročne bombe, storilci so še neznani. Kosovska policija je sporočila, da gre najverjetneje za pripadnike kosovskih Srbov.

Med ranjenimi so tudi policisti.
Med ranjenimi so tudi policisti. FOTO: Reuters

Predstavnik Slovenske vojske Simon Korez je za 24ur.com dejal, da slovenskih vojakov na tem območju ni. Kljub temu budno spremljajo dogajanje v Kosovski Mitrovici. Območje varujejo francoski, danski in belgijski pripadniki Kforja.

Poškodovanih približno 35 oseb

Bolnišnica v Beogradu je sprejela 18 oseb, ki so bile lažje poškodovane v protestih v centru mesta. Med poškodovanimi osebami je tudi 10 policistov, ki so pokušali umiriti protestnike ter dva snemalca.

V bližini albanske ambasade v Beogradu.
V bližini albanske ambasade v Beogradu. FOTO: Reuters

Kosovska policija pa je potrdila, da so se v Prištini zaradi petard ob praznovanju neodvisnosti poškodovale tudi tri osebe, dva otroka in starejša oseba.

Razglasitev neodvisnosti, veselje v Prištini

Protesti v Beogradu
Protesti v Beogradu FOTO: Reuters

Poslanci kosovske skupščine so danes na izredni seji soglasno sprejeli deklaracijo o neodvisnosti, ki jo je pred tem pred njimi prebral premier Hashim Thaqi. Deklaracija Kosovo razglaša za neodvisno, suvereno in demokratično državo.

Izredna seja, ki jo je odprl predsednik parlamenta Jakup Krasniqi, je potekala ob navzočnosti predsednika in premierja Fatmirja Sejdiuja in Thaqija ter predstavnikov mednarodne skupnosti, akreditiranih na Kosovu. Na seji je bilo navzočih 109 poslancev. Seje se niso udeležili predstavniki misije ZN (Unmik) in sil Kfor.

Protesti v Beogradu
Protesti v Beogradu FOTO: Reuters

"Kosovo je republika - neodvisna, demokratična in suverena država," je pred poslanci manj kot uro po začetku izredne seje parlamenta izjavil Krasniqi, ti pa so njegovo izjavo pozdravili z glasnim aplavzom. Krasniqi, Sejdiu in Thaqi pa so nato deklaracijo, natisnjeno na pergament, podpisali.

Thaqi je pred glasovanjem poslancem prebral deklaracijo o neodvisnosti. Z njo se zavezuje k polnemu uresničevanju načrta posebnega odposlanca ZN Marttija Ahtisaarija o nadzorovani neodvisnosti.

Kosovo je v deklaraciji označeno za demokratično in večetnično državo, obenem pa poziva misijo EU, naj pride na Kosovo, zvezo Nato pa, naj tam ostane. Kosovo se v deklaraciji tudi obvezuje k spoštovanju meja iz Ahtisaarijevega načrta, Ustanovne listine ZN, Helsinške sklepne listine in Evropske konvencije o človekovih pravicah.

Thaqi je sicer že pred glasovanjem o deklaraciji pred poslanci povedal, da je Kosovo od danes "ponosno, neodvisno in svobodno." "Ta dan smo čakali zelo dolgo," je dodal. "Nikoli nismo izgubili vere v sanje, da bomo nekega dne med svobodnimi državami sveta, in danes smo," je še dejal Thaqi. "Želimo si polnega članstva v EU," je zaključil Thaqi.

Kosovski Albanci praznujejo.
Kosovski Albanci praznujejo. FOTO: Reuters

Dodal je, da Kosovu nikoli več ne bo vladal Beograd, hkrati pa zagotovil, da bodo vsi prebivalci Kosova enakovredni državljani. "Gradimo državo, v kateri bomo uživali enake pravice," je dejal Thaqi, ki je del govora opravil tudi v srbskem jeziku in se tako obrnil na kosovske Srbe. Poklonil pa se je tudi tistim, ki so umrli za kosovsko neodvisnost. Thaqi je sicer danes podpisal 92 pisem, ki so jih poslali državam po vsem svetu, tudi Srbiji, v kateri prosi za priznanje kosovske države.

Kosovske poslance je še pred glasovanjem nagovoril tudi predsednik Sejdiu. Kot je dejal, "so se generacije žrtvovale za današnji dan." "Neodvisnost razglašamo ob navzočnosti naših prijateljev, ki so bili z nami že pred tem in bodo še vnaprej, in spominjamo se mater in očetov, ki so žrtvovali svoje otroke, da bi bilo Kosovo svobodno."

Kosovski poslanci naj bi danes sprejeli tudi zakon o zastavi in grbu. Tako zastava kot grb sta svetlo modre barve z obrisom Kosova na sredini, nad katerim je šest belih zvezd. Na zastavi bo obris Kosova bele barve, na grbu pa zlate. Podobo zastave in grba nove države je pred sejo parlamenta obelodanila kosovska tiskovna agencija Kosovapress. Vprašanje himne naj bi bilo rešeno kasneje, na današnji slovesni seji pa naj bi zaigrali evropsko himno.

Koštunica: To je lažna država!

Srbsko javnost je nagovoril predsednik vlade Vojislav Koštunica, ki se je odzval na enostransko razglasitev neodvisnosti oziroma "razglasitev lažne države na ozemlju Srbije.“ "Razglasitev neodvisnosti Kosova je protipravno dejanje," je dejal.

Protesti pred ambasado ZDA.
Protesti pred ambasado ZDA. FOTO: Reuters

Že včeraj je pozval kosovske Srbe, naj "ostanejo na Kosovu, saj je to njihova zemlja." Obljubil je, da jih Beograd ne bo pozabil. Thaqi pa je na take pozive odgovoril, da ima uradni Beograd pravico, da skrbi za svoje rojake na Kosovu, toda le s pomočjo kosovskih institucij. "Mi bomo skrbeli za srbsko skupnost, tako da ni razloga za strah in paniko," je dejal Thaqi.

Koštunica je dejal, da bo Kosovo Srbija, dokler bo obstajal srbski narod, in da za Srbijo "ne obstaja lažna država Kosovo na njenih tleh," ki je nastala s kršenjem mednarodnega prava.

"Srbija se ni hotela ponižati, spoštovala je pravo in zavračala uklanjanje sili," je še dejal Koštunica. Ob tem je napovedal, da bodo srbska vlada in parlamentarne stranke v prihodnjih dneh po vsej Srbiji organizirale mirne proteste, da bi državljani enotno "povzdignili glas v znak podpore svojim sonarodnjakom na Kosovu." Srbski premier je še dejal, da so neodvisnost Kosova, to "nasilje brez primere," omogočile ZDA in njihova "nemoralna in destruktivna politika." ZDA so ponižale tudi EU, ki so jo prisilile, da je kršila načela, na katera se sklicuje. "S tem je bila ponižana predvsem EU in ne Srbija," je menil Koštunica.

Protesti v Beogradu
Protesti v Beogradu FOTO: Reuters

Razglasitev neodvisnosti Kosova pod pokroviteljstvom ZDA in EU po besedah Koštunice predstavlja zaključno dejanje politike, ki se je začela z agresijo in bombardiranjem Srbije in se nadaljevala s prihodom sil zveze NATO na Kosovo. "Nikoli se ni tako kot danes pokazala resnica, zakaj so Srbijo razdejale Natove bombe," je še dejal srbski premier. "Ameriški predsednik, ki je odgovoren za to nasilje, in evropski politiki, ki mu sledijo, bodo s črnimi črkami zapisani v zgodovino Srbije, pa tudi v zgodovino mednarodnega prava," je v današnjem nagovoru še zatrdil Koštunica.

Srbsko javnost je nagovoril tudi predsednik Boris Tadić, ki je spet opozoril, da se Srbija Kosovu ne bo odpovedala. Prebivalce je pozval k razumu in miru. Posvaril je pred nepremišljenimi koraki, ki bi lahko ogrozili varnost in življenje Srbov, ki so ostali na Kosovu. Mednarodno skupnost je Tadić pozval, naj ne prizna Kosova.

Jeremić veleposlanikom: Kosovo naj se ne prizna

Srbski zunanji minister Vuk Jeremić je predstavnikom diplomatskega zbora v Beogradu predstavil uradno stališče srbske vlade, da Srbija ne sprejema enostranske razglasitve neodvisnosti Kosova. Ob tem je tudi veleposlanike in vodje diplomatskih misij pozval, naj njihove države neodvisnosti Kosova ne priznajo. Sporočil jim je tudi, da države, ki bodo priznale neodvisnost Kosova, v prihodnje ne bodo mogle računati na enake odnose s Srbijo. Za srbsko radiotelevizijo je Jeremić tudi izjavil, da obstajajo "izjemno velike možnosti," da Srbiji uspe izboriti, da Kosovo ne bo dobilo članstva v multilateralnih organizacijah.

"Dokler je Srbija članica Ovseja, Kosovo ne bo postalo članica te organizacije niti Sveta Evrope," saj se v teh organizacijah odločitve o članstvu sprejema s soglasjem. Suverenost države pa se po besedah Jeremića meri s članstvom v mednarodnih organizacija, kot sta v Evropi Ovse in Svet Evrope.

Jeremić je še povedal, da zaradi enostranske razglasitve neodvisnosti Kosova ni bila sklicana samo seja Varnostnega sveta ZN, temveč tudi seja stalnega sveta Ovse in odbora ministrov Sveta Evrope.

Upor na severu Kosova?

Na severu Kosova pa so se Srbi odločili, da jim “deklaracija separatistov ne prinaša nobenih obveznosti.” Skupščina srbskih občin in mest se je namreč odločila, da bodo v sodelovanju z Beogradom 11. maja pripravili lokalne in regionalne volitve, na katerih bodo izvolili parlament Kosova. Za ponedeljek so že napovedali proteste v Kosovski Mitrovici, Gračanici, Štrpcu in Ranilugu. Vodja Unmika Joachim Rücker jim je že sporočil, da ne bo priznal nikakršnega dvovladja. Čutiti je, kakor da so kosovski Srbi v podobni situaciji, v kakršni so bili nekoč kosovski Albanci.

Protesti v Beogradu.
Protesti v Beogradu. FOTO: Reuters

Na Kosovo so prispeli nekateri srbski ministri, ki bodo izrazili podporo srbski manjšini na območju. Kosovska policija je napovedala, da bo ministrom zagotavljala varnost. Med njimi naj bi bil tudi namestnik srbskega premierja Božidar Djelić, ki je ostro obsodil odločitev EU, da na Kosovo pošlje misijo. Med njimi je tudi minister za Kosovo in Metohijo Slobodan Samardžić, ki je nagovoril prebivalce severnega dela Kosovske Mitrovice. Srbe in ostalo nealbansko prebivalstvo je pozval, naj kljub razglasitvi neodvisnosti Kosova še naprej živijo na območju. Obljubil jim je še, da jim bo Srbija stala ob strani. Povedal je še, da Srbija ne bo nikoli priznala Kosova in napovedal, da bodo od ponedeljka dalje ministri in drugi predstavniki srbske vlade vsak dan na obisku na Kosovu, da bi Srbom in ostalim Nealbancem, ki za svojo državo pojmujejo Srbijo, zagotovili normalno življenje.

Predstavnik srbske pravoslavne cerkve škof Artemije, je za srbske medije dejal, da "Srbija mora braniti Kosovo z orožjem, katerega bi kupili od bratske Rusije.“ Artemije je povedal, da je izjava načelnika generalštaba Vojske Srbije Zdravka Ponoša sramotna. Ponoš je namreč dejal, da Srbija ne bo vojaško posredovala na Kosovu. Artemije je deklaracijo o neodvisnosti označil za "okupacijo srbskega ozemlja.

Predstavnik Srbske radikalne stranke Aleksandar Vučić je dejal, da bo stranka v četrtek organizirala zborovanje zoper "albanske separatiste in okupatorje.“ K sodelovanju je pozval tudi premierja Koštunico in predsednika Borisa Tadića. Vučić meni, da Kosovo ne bo dobilo sedež v UN, vse dokler Rusija podpira Srbijo v njeni borbi za Kosovo. Njegov predlog so podprle vse stranke, le Čedomir Jovanović je napovedal, da njegova stranka ne bo sodelovala v protestih.

Praznovalo se je že ponoči.
Praznovalo se je že ponoči. FOTO: Reuters

Srbski prestolonaslednik Aleksander Karađorđević je nad enostransko in po njegovem mnenju ilegalnno razglasitvijo kosovske neodvisnosti šokiran. “Sem globoko prizadet in težko sprejemam, kar se je zdodilo. Kosovo in Metohija sta naša duša, zibeljka naše civilizacije in religije. Danes čutim, da se je svet obrnil proti našim ljudem in nam storil veliko krivico,” je v sporočilu za javnost zapisal prestolonaslednik. Ob tem je mednarodno javnost pozval k razumevanju in prijateljstvu ter k nadaljevanju pogajanj s srbsko vlado. Prosil je tudi za mednarodno zaščito Srbov na Kosovu in za zagotovilo, da ne bodo kršene njihove človekove pravice. “Ne smemo sprejeti te enostranske razglasitve neodvisnosti. Ne smemo se odreči temu, kar nam zakonito pripada,” je še zapisal Karađorđević.

Vdor srbskih veteranov

Več sto srbskih vojnih veteranov, ki nasprotujejo neodvisnosti Kosova, je danes v vojaških uniformah poskušalo prečkati administrativno mejo s Kosovom, a jim je kosovska policija to preprečila. Kosovska policija je veterane vojne na Kosovu leta 1999 ustavila na prehodu Merdare, potem ko jim je pohod neuspešno poskušala preprečiti že srbska policija.

Skupina okoli tisoč moških je na Kosovo poskušala vstopiti, malo preden je kosovska skupščina sprejela deklaracijo o neodvisnosti. Incident je bil kratek, prišlo naj bi le do prerivanja. Kot je ob incidentu dejal eden od udeležencev pohoda, se nameravajo veterani sedaj vrniti v srbsko mesto Kuršumlija, kakih 20 kilometrov od meje s Kosovom.