Tujina

Razkol med avstrijskimi svobodnjaki

Dunaj, 04. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstrijska podkanclerka Susanne Riess-Passer in ministri svobodnjaške stranke so zagrozili z odstopom, če stranka FPÖ ne prekliče izredne konvencije o zniževanju davkov.

Susanne Riess-Passer se je postavila po robu Jörgu Heiderju
Susanne Riess-Passer se je postavila po robu Jörgu Heiderju FOTO: Reuters

Boj za oblast znotraj FPÖ se nadaljuje

Predsednica stranke in namestnica avstrijskega kanclerja Susanne Riess-Passer je po dvanajsturnih in očitno neuspešnih pogajanjih predsedstva stranke na Dunaju davi ponovno napovedala svoj odstop s položaja predsednice stranke, če bo o spornih vprašanjih odločal izredni kongres stranke. Kot je pojasnila, bi to pomenilo "nezaupnico" ministrom iz vrst FPÖ, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Več kot polovica delegatov na seji predsedstva stranke FPÖ je včeraj podprlo koroškega glavarja in dolgoletnega vodjo FPÖ Jörga Haiderja in zahtevalo izredni kongres stranke. Znotraj stranke ocenjujejo, da bo Haider na izrednem kongresu, ki naj bi potekal 13. oktobra, v tekmi z Riess-Passerjevo dobil veliko večino glasov in se s tem vrnil na čelo FPÖ.

Riess-Passerjeva je poudarila, da mora 380 delegatov, ki so zahtevali izredni kongres stranke, umakniti svojo zahtevo. Drugače bodo poleg nje odstopili tudi trije njeni namestniki, je še dejala Riess-Passerjeva.

Haider proti "grožnjam"

Haider ne verjame, da bo Riess-Passerjeva v primeru izrednega kongresa stranke odstopila
Haider ne verjame, da bo Riess-Passerjeva v primeru izrednega kongresa stranke odstopila FOTO: Reuters

Jörg Haider pa je danes v Celovcu ocenil, da bi bil izredni kongres FPÖ le "zadnji izhod". Po njegovih besedah je sedaj potrebno najti skupno rešitev, "grožnje" pa niso prava pot. Haider je ob tem tudi dejal, da ne verjame, da bo Riess-Passerjeva v primeru izrednega kongresa stranke odstopila. "Ne verjamem, da bo naredila takšen korak. Imava namreč enako politično usmeritev," je dejal. Na vprašanje, če bo v primeru odstopa vodilnih predstavnikov ponovno prevzel vodstvo stranke, pa je koroški deželni glavar dejal, da "o tem ni razmišljal niti sekundo," poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Do konflikta v stranki je prišlo, ker je Haider zahteval davčno reformo, ki bi razbremenila ljudi z nižjimi prihodki, in odpoved nakupa 18 modernih vojaških letal. Riess-Passerjeva pa zagovarja stališče vlade, ki jo sestavljata FPÖ in ljudska stranka (ÖVP), po katerem naj bi odložili načrtovano davčno reformo na račun pomoči za poplave, in ostali pri nakupu letal.