Tujina

Razdelitev Iraka na tri sektorje

Washington, 03. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

ZDA in njeni partnerji v okviru koalicije, ki je bila oblikovana z namenom zrušenja iraškega režima, so začeli vzpostavljati mednarodne sile za stabilizacijo Iraka. Koalicijske zaveznice naj bi državo razdelile na tri sektorje, ki naj bi jih upravljale ZDA, Velika Britanija in Poljska.

Prebivalci iraškega mesta Babilon, kakih sto kilometrov južno od Bagdada, so ob izhodu iz mesta odkrili množično grobišče, iz katerega so doslej izkopali posmrtne ostanke 35 ljudi, med njimi tudi otrok. Grobišče naj bi bilo izkopano že po uporu po zalivski vojni leta 1991.

Kot je pojasnil neimenovani visoki ameriški predstavnik, bodo sektorje ločeno upravljale ZDA, Velika Britanija in Poljska, ki bodo drugim državam predlagale, naj prispevajo sile za zagotovitev miru v Iraku. "Te sile naj bi prostovoljno oblikovala koalicija, kar bi izključevalo sile z mandatom Združenih narodov," je še dejal omenjeni vir.

Načrt je minulo sredo v Londonu predstavil britanski obrambni minister Geoff Hoon, in sicer na sestanku, ki se ga je udeležilo 16 držav, med njimi 12 članic in štiri nečlanice zveze Nato. Rusija, Francija in Nemčija, ki so nasprotovale vojaškemu posredovanju v Iraku, niso bile povabljene na sestanek, ki naj bi bil "uvodna konferenca o stabilizacijskih operacijah v Iraku".

V mednarodnih silah za stabilizacijo Iraka je pripravljeno sodelovati deset držav – ZDA, Velika Britanija, Poljska, Albanija, Bolgarija, Danska, Nizozemska, Španija, Ukrajina in Italija. Avstralija, Filipini, Katar in Južna Koreja so sicer ponudile pomoč, vendar pa za zdaj še ni jasno, kakšen naj bi bil njihov prispevek.

Protesti proti ameriški prisotnosti v Iraku se nadaljujejo (Foto: Reuters)
Protesti proti ameriški prisotnosti v Iraku se nadaljujejo (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Iračani vdrli v hotel Palestina

Več sto Iračanov je danes v Bagdadu vdrlo v hotel Palestina, kjer prebiva večina tujih novinarjev. Ameriška vojska je samo nekaj ur pred tem izpred hotela, ki je bil zastražen z bodečo žico in protitankovskimi ovirami, umaknila svoje stražarje. Pred hotelom so ostali le trije tanki. Protestniki so dopoldan vdrli v sprejemno dvorano hotela in zahtevali delo, vodo in elektriko v mestu. Ko se je v hotel vrnila manjša skupina ameriških vojakov, naj bi se protestniki umaknili iz hotela in se zbrali pred stavbo.

Uničenje skladišča orožja v Tikritu

Iraški Narodni muzej v Bagdadu je po ocenah nemškega orientalista Walterja Sommerfelda med plenjenjem in ropanjem izgubil okoli 100.000 razstavnih eksponatov, kar je več kot polovica od vseh.

Ameriški vojaki naj bi v Tikritu odkrili več skladišč orožja neke paravojaške odporniške skupine. Kot je poročal arabski radio, ki ga je v Bagdadu vzpostavil Washington, je ameriška vojska s helikopterji vrste apache skladišča, v katerih so bili minometi, uničila. Omenjeni radio je še poročal, da so ameriške vojake v Tikritu v preteklih tednih dvakrat napadli z minometi. V teh napadih ni bil nihče ranjen. Tikrit je rojstni kraj iraškega diktatorja Sadama Huseina in številni meščani so zasedali pomembne položaje v državi in vojski v času njegovega režima.

Bush: Najdba orožje le vprašanje časa

Ameriški predsednik Bush je sprejel avstralskega premiera Johna Howarda, s katerim sta govorila predvsem o povojni obnovi Iraka. Bush je po srečanju dejal, da gre pri odkritju orožja za množično uničevanje v Iraku le še za vprašanje časa. Tako Bush kot Howard pa sta se zavzela za hitro odpravo sankcij proti Iraku s strani Varnostnega sveta ZN.