Tujina

Raul namesto Fidela

Havana, 24. 02. 2008 09.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Naslednik dolgoletnega kubanskega voditelja Fidela Castra je njegov mlajši brat Raul Castro.

Kubanska skupščina je v nedeljo na tajnem glasovanju potrdila 76-letnega Raula Castra za novega predsednika Kube, s čimer se je na otoški državi tudi uradno končalo pol stoletja vladavine njegovega brata 81-letnega Fidela Castra.

Raul Castro bo nasledil dolgoletnega kubanskega voditelja Fidela, svojega starejšega brata.
Raul Castro bo nasledil dolgoletnega kubanskega voditelja Fidela, svojega starejšega brata. FOTO: Reuters

Izvolitev Raula Castra je bila pričakovana, saj je bil tudi edini kandidat za položaj, potem ko je Fidel Castro v torek sporočil, da se ne bo vrnil na položaj predsednika, ki ga je 31. julija 2006 "začasno" predal bratu Raulu. 614-članska kubanska skupščina je prav tako izvolila svojega predsednika, kar je ponovno postal Ricardo Alacron. Za prvega podpredsednika Kube pa je bil izvoljen 77-letni Jose Ramon Machado, ki spada v staro gardo Castrovih revolucionarjev.

So na vidiku demokratične spremembe?

Izvolitev stare garde na vodilne položaje v državi napoveduje, da se Kuba še ne bo tako hitro odpravila proti demokratičnim reformam, ki jih najbolj glasno zahtevajo ZDA. Tudi Fidel Castro je v petek napisal članek, v katerem je zatrdil, da "transformacijo" potrebujejo ZDA, ne pa Kuba, ki bo vztrajala na "dialektični" poti. Ta pot je sicer prebivalcem Kube prinesla povprečno plačo 15 dolarjev na mesec, kolaps infrastrukture in pomanjkanje ter ameriški embargo.

Končalo se je pol stoletja vladavine 81-letnega Fidela Castra.
Končalo se je pol stoletja vladavine 81-letnega Fidela Castra. FOTO: Reuters

Ameriška sankcije sicer niso uspele omajati režima Fidela Castra, ki je na položaju opazoval menjavo 10 ameriških predsednikov, odkar je leta 1959 z revolucijo strmoglavil diktatorski režim Fulgencia Batiste. Castro je uspel preživeti več poskusov atentata ameriške obveščevalne agencije CIA, invazijo v Zalivu Svinj in propad podpornice Sovjetske zveze. S položaja ga je na koncu spravila bolezen.

Fidel Castro se nedeljske seje skupščine ni udeležil a je kljub temu že ob njenem začetku, ko je bil omenjen, požel stoječe ovacije januarja letos izvoljenih novih poslancev skupščine. Skupščina je sicer prejela Castrovo glasovnico z njegovimi glasovi za člane državnega sveta. Poslanci so namreč potrdili seznam 31 članov tega najvišjega izvršnega organa, ki ga vodijo predsednik, prvi podpredsednik in še pet podpredsednikov drugega reda.

Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice pa je Kubo ob današnji seji skupščine pozvala, naj gre v smeri "mirnih, demokratičnih sprememb". "Pozivamo kubansko vlado, da začne proces, mirne, demokratične spremembe z izpustitvijo vseh političnih zapornikov, spoštovanjem človekovih pravic in postavitvijo jasne poti proti svobodnim in poštenim volitvam," je v izjavi med drugim zapisala Riceova.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pkorosec
25. 02. 2008 21.38
V american way of life, pa je odstotek tistih, ki nimajo spranih možganov morda nad .... kolko? 0.5? 1? 2? Mnogi sploh nimaste pojme o Kubi. O njeni zgodovini o zivljenju pred in po revoluciji. Vi samo cujete nizka gospodarska rast in stari avtomobili, ter komunizem .... to je za vas dovolj, da lahko šimfate. Pustite Kubo kubancem. Korejo Korejcem. Če pa vas toliko muči skrb za socloveka, pa pojdite v Darfur in tam pomagajte. Aja, en je ze hotel, pa so se mu zato "clovekoljubni" slovencki norca delali.
bema1201
25. 02. 2008 16.01
Fidel je svojemu narodu dobro spral možgane, da so lahko srečni v svoji bedi. Tudi Evropa je imela take samodržce, Sovjetska zveza s svojimi sateliti, Albanija pa tudi biša Yuga v milejši obliki. Upam, da bodo tudi za ljudi na Kubi in Severni Koreji prišli bolši časi, ko teh satanov v človeški podobi ne bo več.
pkorosec
25. 02. 2008 08.38
ak58745, kurbe na cestah v blizini ameriskih oporisc, mesecno tudi zasluzijo vec kot pa delavec za tekocim trakom, ali pa inzenir racunalnistva. Kaj se bolj splaca? Tak govorite kot je Kuba pred revolucijo imela kakšno gospodarstvo. Ni imela druga kot sladkorni trs, a so plantaze seveda bile v lasti jenkijev. Pol pa pridejo ponosni Kubanci ki recejo da to ni prav, nakar jenki gospodarji, ki imajo dejansko vse zvode oblasti v drzavi v svojih rokah in uvedejo sankcije in vse ukrepe za zlom gospodarstva in ekonomije te drzave. In kdo je kriv? Za cipe brez hrbtenice je odgovor seveda kubanska revolucija. Pa zakaj neki se ZDA tako zavzemajo za demokracijo na Kubi, ko pa je vsem jasno, da je ni niti v ZDA. Tam al te sploh ne poslusajo, če pa te že, pa te utisajo. Primer matere umrlega vojaka v Iraku, ki je hotela odgovor za razlogom. Če ZDA tako spostujejo voljo kubanskega ljudstva, zakaj do zdaj nikoli ni sprejelo njene revolucije? Revolucijo so podpirale široke mase ljudstva, razen seveda veleposestnikov, placancev, zvodnikov in cipic, skratka ljudi, ki so bili povezani s prejsnim proameriskih rezimom, ki je v bistvu bil dejanski iniciator za kasnejso kubansko revolucijo. Zakaj so ZDA takoj po zmagi ljudstva nad Batisto zacele s blokado Kube. Zakaj teroristicni napadi v Havani?
ak58745@yahoo.com
25. 02. 2008 08.16
Fidel je nazadnje bil viden julija 2006, od takrat se pojavlja samo se v pismih. Koga vlecejo za nos? Andreyaa ti ljudem Kube zelis, da se naprej imajo placo 15EUR na mesec in da se vozijo s 50 let starimi avti in da se jim hise podirajo? Lahko te je sram.
orangensaft
25. 02. 2008 07.40
upam, da bo kuba še naprej kljubovala bušijem tumastim. žal so še ena redkih držav, ki si to upa in jim ne leze v rit.
K_ris
24. 02. 2008 23.01
lolek, pa saj imajo volitve vsakih 5 let. Zadnje so bile pred enim mesecem (20.1.2008).
ServerAUTOMATIC
24. 02. 2008 20.33
Naj naredijo volitve, da se narod odloči kdo bo vodil državo.