Tujina

Ratifikacija Kjotskega protokola

Moskva, 30. 09. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Rusija je na seji podprla Kjotski protokol, ki predvideva zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov.

Ruska vlada je danes na seji podprla Kjotski protokol, ki predvideva zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov, in predlog zakona o njegovi ratifikaciji poslala v spodnji dom ruskega parlamenta, dumo. V dumi ima večino prokremeljska stranka Združena Rusija, ki sprejme večino predlogov, ki jih podpre predsednik Vladimir Putin. Ruska ratifikacija je nujna, da bi Kjotski protokol končno stopil v veljavo. Vlada je tudi odločila, da morajo vsa pristojna ministrstva in agencije pripraviti predloge aktivnosti, ki jih mora Rusija sprejeti za izpolnitev svojih obveznosti do protokola. Predstavnik vlade, ki je želel ostati neimenovan, je dejal, da bi lahko duma protokol ratificirala do konca leta.

Združeni narodi so podpis ratifikacije pozdravili z navdušenjem
Združeni narodi so podpis ratifikacije pozdravili z navdušenjem FOTO: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je maja obljubil, da bo pospešil sprejetje protokola v zameno za podporo Evropske unije pri vstopanju Rusije v Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO). Gospodarski svetovalec ruskega predsednika in eden glavnih nasprotnikov Kjotskega protokola Andrej Ilarjonov je danes na seji vlade menil, da gre pri ratifikaciji tega sporazuma za "politično in vsiljeno odločitev". "To ni odločitev, ki jo sprejemamo z zadovoljstvom," je dejal Ilarjonov.

EU je dolgo časa pozivala Rusijo, naj ratificira protokol, ki bo stopil v veljavo, ko ga bo ratificiralo vsaj 55 držav, ki so bile leta 1990 odgovorne za vsaj 55 odstotkov svetovnih emisij toplogrednih plinov.

Rusija bo v dumo poslala predlog zakona o ratifikaciji Kjotskega protokola
Rusija bo v dumo poslala predlog zakona o ratifikaciji Kjotskega protokola FOTO: 24ur.com

Tega pogoja brez Rusije ni mogoče doseči, saj so od podpisa leta 2001 odstopile ZDA, ki so odgovorne za približno četrtino vseh izpustov toplogrednih plinov. Kjotski protokol predvideva zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida in drugih toplogrednih plinov, ki so po splošnem prepričanju krivi za segrevanje zemeljskega ozračja.

ZN, EU in PS SE pozdravljajo odločitev ruske vlade

Združeni narodi, Evropska unija in Parlamentarna skupščina Sveta Evrope (PS SE) so pozdravili današnjo odločitev ruske vlade, da podpre ratifikacijo Kjotskega protokola.

"Ruski predsednik Vladimir Putin je pokazal občutek za državo in z zahtevo, naj duma podpre protokol, mednarodni skupnosti poslal vzpodbudno znamenje," je v sporočilu zapisal predstavnik ZN, pristojen za podnebna vprašanja, Joke Waller-Hunter. To je pomemben korak v luči vstopanja Kjotskega protokola v veljavo, še piše v sporočilu iz Bonna, kjer ima sedež sekretariat ZN za podnebje.

Tiskovni predstavnik EU Reijo Kemppinen pa je poudaril, da je odločitev ruske vlade "zelo dobrodošel dogodek", pri čemer je izrazil prepričanje, da bo sporazum potrdil tudi ruski parlament.

Predsednik PS SE Peter Scheider je poudaril, da je Rusija sprejela pravo odločitev za človeštvo, in pozval dumo, naj čimprej ratificira protokol. Globalno segrevanje ozračja je tudi na dnevnem redu plenarnega zasedanja PS SE prihodnji teden v Strasbourgu.

Ruska vlada je predlog zakona o ratifikaciji Kjotskega protokola poslala v spodnji dom ruskega parlamenta, kjer ima večino prokremeljska stranka Združena Rusija. Ta sprejme tudi večino predlogov, ki jih podpre predsednik Putin. Ruska ratifikacija je nujna, da bi Kjotski protokol končno stopil v veljavo.