Tujina

Ranjena pripadnika KFOR

Priština, 31. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

V nizu eksplozij v vasi Klokot blizu Prištine sta bila ranjena dva pripadnika mirovnih sil KFOR. Mednarodne mirovne sile so že sprožile preiskavo dogodkov.

KFOR še preiskuje vzroke eksplozij
KFOR še preiskuje vzroke eksplozij FOTO: Reuters

Patrulja KFOR-ja je v vas s pretežno srbski prebivalstvom prispela po odmevu prve iz niza šestih eksplozij. Tiskovni predstavnik KFOR-ja Drew Andersen je pojasnil, da sta vojaka ranili tretja eksplozija. Vojaka sta v Klokot prispela nekaj po polnoči, potem ko sta slišala prvo od šestih eksplozij, ranjena pa sta bila v tretji eksploziji, je še dejal Anderson.

Vojaka so v nadaljnjo oskrbo s helikopterjem odpeljali v ameriško oporišče Camp Bondsteel na vzhodu Kosova, sicer glavno ameriško bazo na Kosovu. Stanje obeh ranjencev je stabilno in izven življenjske nevarnosti.

Vzrok šestih eksplozij še ni znan. Eksplozije so poškodovale več nenaseljenih hiš in uničile eno stavbo. Mirovne sile in vojaki ZN so območje eksplozij že zaprli in začeli preiskavo proti storilcem.

V zgodnjih jutranjih urah pa so manjšo eksplozijo v neki sosednji vasi povzročili delci granate. Iz enot KFOR-ja so sporočili, da v obeh vaseh ni bilo ranjenih civilistov, nastala je le gmotna škoda.

"Kljub temu pa posamezni dogodki kažejo, da obstajajo skrajneži, ki se ne strinjajo z našo vizijo o boljšem Kosovu," so še dejali.

Po dogodku so predstavniki ameriške vojske na Kosovu dejali, da je v pokrajini kljub občasnim manjšim incidentom v zadnjem času opaziti napredek.

Poročilo ZN o položaju na Kosovu

Steiner je ZN predstavil svoje drugo poročilo
Steiner je ZN predstavil svoje drugo poročilo FOTO: Reuters

Civilni upravitelj ZN za Kosovo Michael Steiner pa je na torkovi večerni seji Varnostnega sveta ZN v poročilu o položaju na Kosovu dejal, da je večnacionalna lokalna oblast, v kateri sodeluje deset ministrov in tudi srbski predstavniki, "končno začela delovati". Po njegovi oceni je to najpomembnejši pozitivni dogodek v zadnjih nekaj mesecih, čeprav položaj na Kosovu še ni zadovoljiv.

Steiner je v svojem drugem poročilu VS, odkar je februarja letos prevzel položaj civilnega upravitelja, dejal, da je "težko govoriti o prihodnjem statusu Kosova". Pojasnil je le, da ne bo razdelitve niti kantonizacije, pa tudi vrnitev na stanje pred letom 1999 ni izvedljiva.