Tujina

Račanovo stanje boljše

Zagreb, 21. 04. 2007 12.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zdravje nekdanjega hrvaškega premierja se je malenkost izboljšalo, ni pa še jasno, ali je zdravljenje učinkovito.

Ivica Račan
Ivica Račan FOTO: Reuters
Zdravnik je to sporočil na začetku današnje seje glavnega odbora Račanove Socialdemokratske stranke (SDP), največje hrvaške opozicijske stranke, ki naj bi določila datum za sklic izredne konvencije stranke. Na tej konvenciji naj bi stranka izbrala svojega novega predsednika, potem ko je njen dosedanji dolgoletni predsednik Račan odstopil zaradi hude bolezni.

Zdravstveno stanje nekdanjega hrvaškega premierja Ivice Račana se je za malenkost izboljšalo, vendar pa je zaradi splošnega stanja organizma še naprej zelo resno, je v Zagrebu povedal eden od zdravnikov, ki skrbijo za Račana, Mirando Mrsić. Pojasnil je, da se je napredovanje tumorja upočasnilo, vendar pa morajo še naprej izvajati dosedanjo zdravstveno terapijo.

"Z uporabljenimi metodami zdravljenja se je izboljšalo splošno zdravstveno stanja Ivice Račana. Na preiskavah je vidno upočasnjeno napredovanje tumorja, vendar je zaradi splošnega stanja organizma in možnosti pojava novih metastaz stanje Ivice Račana še naprej zelo resno. Nadaljevati moramo z nujnim zdravljenjem in dosedanjo terapijo," je dejal doktor Mrsić, a dodal, da je "učinkovitost zdravljenja še naprej nejasna".

63-letni Račan je zaradi raka od 24. marca v zagrebški bolnišnici Rebro, potem ko so mu v Münchnu sredi februarja že odstranili metastaze v desni rami in mu zaradi primarnega tumorja na sečevodu odstranili levo ledvico. V Zagrebu so mu nato odkrili še nove metastaze na možganih.

O Račanovem nasledniku na konvenciji 2. junija

Hrvaška Socialdemokratska stranka (SDP) bo novega predsednika stranke izbirala 2. junija na izredni volilni konvenciji, je odločil glavni odbor te stranke. Kandidaturo za nasledstvo Račana, ki je z mesta predsednika največje hrvaške opozicijske stranke odstopil zaradi hude bolezni, je za zdaj prijavil le Zoran Milanovič, član izvršilnega odbora stranke.

Milanovič je kandidaturo za predsednika stranke napovedal na današnji seji glavnega odbora stranke. Kot je dejal, želi stranki ponuditi novo energijo in nov korak naprej. Sebe na čelu stranke vidi kot vodjo ekipe in programa, ki je v glavnem že določen in ki SDP po njegovih ocenah daje velike možnosti za zagon na prihodnjih parlamentarnih volitvah.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

theykilledKenny
21. 04. 2007 17.37
res škoda...