Tujina

Račan zaradi bolezni odstopil

Zagreb, 11. 04. 2007 16.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik največje hrvaške opozicijske Socialdemokratske stranke Račan je zaradi hude bolezni odstopil s položaja.

Ivica Račan, ki se zaradi raka zdravi v zagrebškem kliničnem centru KBC Rebro, je v pisnem odstopu z mesta predsednika Socialdemokratske stranke (SDP) izrazil upanje, da bo "stranka na svoji konvenciji našla nove moči in izbrala novo vodstvo". Sedaj že nekdanji predsednik SDP je odstop podal ob navzočnosti najožjega vodstva stranke.

Zdarvstveno stanje Račana se je v zadnjem času poslabšalo
Zdarvstveno stanje Račana se je v zadnjem času poslabšalo FOTO: Reuters

Vodstvo SDP naj bi se sestalo popoldne, saj je stranka brez predsednika ostala le nekaj mesecev pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo predvidoma potekale novembra letos. Morebitni kandidat SDP za premiera in minister za gospodarstvo v nekdanji Račanovi vladi Ljubo Jurčić je v torek zvečer na hrvaški televiziji Nova TV napovedal, da bo zaprosil za člansko izkaznico SDP.

HDZ želi Račanu čimprejšnje okrevanje

Iz vladajoče Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ) so v prvem odzivu na Račanov odstop sporočili, da mu želijo čimprejšnje okrevanje. Poslanka Hrvaške narodne stranke (HNS) in podpredsednica sabora Vesna Pusić je medtem dodala, da je Račanovo stanje očitno takšno, da ne bo več mogel voditi stranke.

Račan je takoj po postavitvi diagnoze raka konec januarja napovedal, da se umika iz politike in javnega življenja, dokler ne bo znano, ali bo zdravljenje uspešno. O Račanovem odstopu s čela SDP je danes prvi poročal poslovni tednik Business.hr na svoji spletni strani, ki je dodal, da je Račan sicer izčrpan od bolezni, vendar se popolnoma zaveda svojih odločitev.

Zdravje se je poslabšalo

Zdravniške preiskave so prejšnji teden pokazale, da ima Račan nove metastaze na možganih, SDP pa je sporočil, da se je njegovo zdravje resno poslabšalo. Minuli konec tedna je nato stranka na svoji spletni strani objavila, da se je Račanovo stanje izboljšalo in da zdravljenje poteka po načrtih.

Zdravniki v zagrebškem kliničnem centru so Račanu konec marca, po vrnitvi z operacije v Münchenu, odkrili metastaze na možganih, zaradi česar so mu opravili obsevanje z gama žarki, ki naj bi uničilo elemente tumorja. Dan kasneje je Račan prestal tudi operacijo hematoma na desni rami. Zdravniki v Münchnu so sredi februarja Račanu odstranili metastaze v desni rami, potem ko so mu zaradi primarnega tumorja na uretru odstranili levo ledvico, ureter in limfne vozličke.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.