Tujina

Račan se bori za življenje

Zagreb, 12. 04. 2007 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.S./B.M./STA/D.Š.
Komentarji
5

Nekdanjega hrvaškega premierja je v bolnici obiskal predsednik Mesić, ki je Račanovo stanje ocenil za zelo resno.

Račana je v bolnišnici obiskal hrvaški predsednik Mesić
Račana je v bolnišnici obiskal hrvaški predsednik Mesić FOTO: Reuters
"Račanovo stanje je zelo slabo. Jaz sem optimist, vendar je njegovo stanje kritično in upam, da se ne bo več dolgo mučil", je na hrvaški komercialni televiziji dejal predsednik glavnega odbora stranke Tonino Picula.


Zdravstveno stanje bivšega predsednika največje hrvaške opozicijske Socialdemokratske stranke (SDP) in nekdanjega hrvaškega premierja Ivice Račana se je davi naglo poslabšalo, so sporočili iz SDP. Iz stranke so še sporočili, da zdravniki nadaljujejo intenzivno zdravljenje Račana, ki so mu prejšnji teden odkrili nove metastaze v možganih.

Zagrebški Radio 101 je iz različnih, sicer neuradnih, virov izvedel, da naj bi Račan preminil, vendar so zaradi spoštovanja nekdanjega premierja vest demantirali in sporočili, da bodo počakali na uradno potrditev vesti.

Pred zagrebškim kliničnim centrom KBC Zagreb novinarji različnih medijskih hiš čakajo na informacije o Račanovem zdravstvenem stanju. Ravnatelj KBC Zagreb prof. dr. Željko Reiner je novinarje zaprosil, da ne delajo gneče pred vhodom v bolnico in vse zaposlene pozval k čuvanju zasebnosti vseh bolnikov.

Zdravstveno stanje Račana se je že drugič v zadnjem tednu dni hudo poslabšalo. Račana pa je danes v KBC Zagreb obiskal hrvaški predsednik Stipe Mesić.

"Je v zelo težkem stanju, vendar se je zavedal, ko ga je soproga vprašala: 'Ali poznaš prijatelja?' Takrat je odprl oči in rekel: 'Stipe, kako si?' Rekel sem mu: 'Drži se, upam, da bo še vse dobro.' Spregovoril je še nekaj stavkov, nato pa je zopet padel v nezavest. Preden sem odšel pa sva se še pozdravila in dal mi je roko... Stanje je resno,“ je svoj obisk pri Račanu opisal predsednik Mesić.

Oglasil se je tudi hrvaški premier Ivo Sanader, ki je sporočil, da vlada z zaskrbljenostjo spremlja Račanovo zdravstveno stanje.

Račan včeraj odstopil s položaja

Hrvaški predsednik Mesić in nekdanji premier Račan
Hrvaški predsednik Mesić in nekdanji premier Račan FOTO: Reuters

Račan je zaradi hude bolezni v sredo odstopil z mesta predsednika stranke SDP, ki jo je vodil več kot 16 let. Račanova namestnica Željka Antunović je za 21. april napovedala sestanek vodstva SDP, ki bo odločalo o konvenciji stranke, na kateri naj bi izbrali novo vodstvo stranke. SDP je ostal brez predsednika le nekaj mesecev pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo predvidoma novembra.

Čeprav so vodilni politiki SDP poudarili, da ni umestno govoriti o tem, kdo bo novi predsednik stranke, pa hrvaški mediji ugibajo o različnih imenih, vključno z Antunovićevo. Kot resnega kandidata omenjajo še ministra za gospodarstvo v nekdanji Račanovi vladi Ljuba Jurčića, ki je potrdil, da je ta teden zaprosil za člansko izkaznico SDP.

Mediji še najbolj pogosto navajajo kot morebitne predsednike stranke člana izvršnega odbora SDP Zorana Milanovića, predsednika glavnega odbora stranke Tonina Piculo in zagrebškega župana Milana Bandića, ki je sicer dejal, da dokler je račanovo stanje tako resno, ne želi sodelovati v prerekanjih o Račanovem nasledniku.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

igorpesec@email.si
12. 04. 2007 22.11
On je bil zame dober človek in naj umre v miru.
primzy@lycos.com
12. 04. 2007 21.21
Ja, sploh ta prvi v državi bi se moral tega zavedati, pa se očitno ne.
Vegos
12. 04. 2007 20.49
Račan je eden izmed redkih hrvaških politikov, ki je bil pripravljen na konstruktivne pogvore s Slovenijo.
victoriosus
12. 04. 2007 20.47
Glej, pusti take izjave. Človek umira, in zdaj vse slabo kar je ali kar je naredil enostavno odpade, ker so to njegovi poslednji dnevi. Metastaze ima že v možganih, kakšen teden še... naj umre v miru. Lep pozdrav
kritika@email.si
12. 04. 2007 15.17
Ja, vsi smo umrljivi. Ko bi se vsaj vsi politiki tega zavedali, ko so na oblasti, bi naredili več dobrega za ljudi.