Tujina

Putinove grožnje niso v pomoč

Moskva, 04. 06. 2007 08.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

NATO označuje Putinove grožnje, da bo Rusija svoje rakete usmerila proti Evropi, kot nedobrodošle.

Putin je zagovarjal rusko demokratičnost. Nad obtožbami, da so nasilno zatrli protivladne demonstracije, je bil 'šokiran'. Zanikal je tudi nadzor nad mediji.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v pogovoru za izbrane evropske medije zagrozil, da bo Rusija svoje rakete usmerila proti Evropi, če bodo Združene države Amerike nadaljevale gradnjo protiraketnega ščita na Poljskem in Češkem.

Ker nimamo protiraketnega ščita, moramo razviti sistem, ki bo ta ščit prebil. Prav to delamo, je dejal Putin.
Ker nimamo protiraketnega ščita, moramo razviti sistem, ki bo ta ščit prebil. Prav to delamo, je dejal Putin. FOTO: Reuters

Putin je zatrdil, da o novi hladni vojni še ni mogoče govoriti, kljub temu pa je prepričan, da ameriški ščit spodbuja oboroževalno tekmo. "Ščit je del ameriškega arzenala, je del jedrskega sistema, ki ščiti ozemlje ZDA. Prvič v zgodovini se je zgodilo, da bo del tega sistema postavljen na evropskem ozemlju,“ je dejal Putin, ki je prepričan, da je uperjen proti Rusiji. "Pravijo nam, da je to zaščita pred iranskimi izstrelki. Toda iranskih izstrelkov s takšnim dosegom ni. Torej je jasno, da te stvari zadevajo nas, Ruse.“

Dodal je, da protiraketni ščit spreminja strateško ravnotežje v svetu, saj daje Američanom občutek, da niso več ranljivi in da lahko napadejo brez posledic. Zato, napoveduje Putin, bodo poskušali znova vzpostaviti ravnotežje. "Vemo pa, da to pomeni tveganje, da se bo znova začela oboroževalna tekma,“ je še dodal in posvaril, da se s tem povečujejo tudi možnosti za jedrski konflikt.

Putin napoveduje novo oboroževalno tekmo
Putin napoveduje novo oboroževalno tekmo FOTO: Reuters

Ameriško politiko je znova označil za imperialistično, Washington pa obtožil, da ni poslušal nasvetov iz Moskve. "V mednarodni skupnosti nekateri menijo, da so njihovi interesi in absolutne vrednote, ki jih je treba doseči na vsak način. To ne pomaga. Dal vam bom primer. Če bi prevladal duh kompromisa, bi Združene države poslušale naše nasvete in ne bi napadle Iraka,“ meni ruski predsednik.

Evropa za pogovore

Sarkozy se namerava v Nemčiji odkrito pogovoriti s Putinom.
Sarkozy se namerava v Nemčiji odkrito pogovoriti s Putinom. FOTO: Reuters

Na Putinove besede se je že odzval NATO. Tiskovni predstavnik Nata James Appathurai je tako dejal, da je edina država, ki trenutno z raketami grozi Evropi prav Rusija. Dodal je še, da Putinove izjave niso v pomoč in tudi niso dobrodošle, ne bodo pa niti pripomogle k zgladitvi sporov med Moskvo in Zahodom pred srečanjem G-8, ki se 6. junija začenja v Nemčiji.

Odziv evropskih držav je manj glasen, je pa francoski predsednik Nicolas Sarkozy dejal, da se bo o raketnem ščitu skušal s Putinom pogovoriti na vrhu najbolj razvitih držav. „S svojimi izjavami je pozval k odkritim pogovorom,“ je dejal Sarkozy, medtem ko je tiskovna predstavnica francoskega zunanjega ministra dejala, da so pogovori z Rusijo nujni za odpravo skrbi, ki so nastale zaradi postavitve raketnega ščita v Evropi.

Predstavnik britanskega premierja Tonyja Blaira pa je dejal, da si Velika Britanija želi konstruktivnega odnosa z Rusijo, in poudarila, da si morata za to prizadevati tako Rusija kot tudi Zahod. Blairov predstavnik je hkrati zavrnil, da bi bil ameriški raketni ščit grožnja Rusiji, saj bi bil postavljen preblizu tej državi.

Mednarodna skupnost naj ne ponižuje Srbije

Putin je znova zagotovil, da glavnega osumljenca v primeru Litvinenko, Andreja Lugovoja, ne bodo izročili Veliki Britaniji, saj bi morali v tem primeru spremeniti ustavo. Sicer pa, dodaja Putin, London ni navedel prepričljivih dokazov za obtožbe.

Sicer pa je odgovarjal tudi na vprašanja o Iranu – čeprav zagovarja diplomacijo, se z ameriškim kolegom Georgeem Bushem strinja, da Iran z jedrskim orožjem ni sprejemljiv – ter Kosovu. "Če bodo odločili, da mora samoodločba prevladati, mora to veljati povsod, tudi v Osetiji, Abhaziji in Pridnjestru, pa tudi v različnih delih Evrope, od Škotske do Katalonije,“ je prepričan. Mednarodno skupnost pa poziva, naj ne ponižujejo Srbije.

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez.kosir
06. 06. 2007 08.17
Vedno je v ospredju denar in nadzor nad drugimi. Saj je že tudi med II. svetovno vojno ameriško podjetje IBM prodajalo nemcem opremo, ki so jo uporabljali za taborišča, kljub temu da je vodstvo IBMa to vedelo. Očitno ima večina ljudi svojo ceno, sploh pa ritolizniki.
Mo Ho
05. 06. 2007 22.43
vprašati pa se moramo tudi zakaj. zda hočejo postaviti protiraketni ščit, zakaj? če ni za zaščito proti Rusiji, proti komu pa? Iran nima raket s katerimi bi dosegel Evropo, poleg tega pa ni razloga da bi jo sploh napadel, saj s njo ima najpomembnejše trgovske povezave. Največja trenja so prav med njimi in ZDA. Torej če ni razloga za postavitev ščita proti Rusiji ali proti Iranu, zakaj ga bodo potem sploh postavili? Razen če ni le orodje za povečanje politične moči v Evropi, v kateri to počnejo pravzaprav ves čas. in ne le v evropi, temveč po vsem svetu. Potem pa se čudijo, če jih vsi gledajo postrani in nihče ni do njih zaupljiv.
svar
05. 06. 2007 21.08
biofrutek, waw debato bi imel le s pkoroscem in vegosom. Kakšna debata pa je to če debatiraš z ljudmi ki se popolnoma strinjajo s tabo?:)
Biofrutekk
05. 06. 2007 20.39
exim se opravičujem...res je roman.stor je bleknu tako bedarijo. Glede na to da je večina komentarjev na nivoju ameriške kobilice se mi zdita vegos in pa pkorosec edina s katerimi se da debatirati. Poglej na primer sebe...takoj se spustiš na nivo neandrtalca z raznimi žalitvami.
exim@t-2.net
05. 06. 2007 20.25
biofrutek: res si Frutek, ga-ga-ga. najprej prečitak, kdo je napisal to o raketi na SLO. Roman sor je napisal ta idiotizem brez primere. Moj komantar je bil, da je Roman stor res bednik zardi te izjave. Tako. Sploh pa, ce sta tebi Vegos in pkorosec edina, ki ...., potem pa razumem, zakaj si mi dal tak odgovor na moj komentar. Bogi si!
piar2
05. 06. 2007 19.02
JEST PA MISLM, DA BUSH GROZI S TEM ZASEDANJEM PO EWROPI. PUTIN SE BRANI. EWROPA NEJ SE ZDRUZ Z RUSIJO. ZDA PA NEJ OSTANE CEZ LUŽO.
Biofrutekk
05. 06. 2007 17.44
Sama inteligenca se skriva v nekaterih komentarjih. Ralu...bomba in raketa-popolnoma različna pojma!! exim...Kakšna raketa v slovenijo...in to od Putina...bedarija brez primere. Pravi svobodnjak...sploh ne bom komentiru ker je brez veze. Svar kako lahko primerjaš rakete na Kubi in pa rakete za protiraketni ščit...kot bi mešal jabolka pa neosvinčen bencin... Vegos in pkorosec...edina ki vsaj vesta o čem pišeta
Rijad Proši?
05. 06. 2007 17.29
Obvezno postaviti ščit in se zaščititi pred Rusi, če je le možnost.
svar
05. 06. 2007 17.09
pkorosec, vem da v Normandiji niso bili samo američani. In vem da imajo prav toliko zaslug za zmago nad fašizmom Rusija, Anglija ne bi enačil z zaslugami ZDA in Rusije. In Hitler ni puščal vseh front razen Vzhodne odprte. Američani in Angleži so se z njimi borili v Italiji in Normandiji. In kaj ima to veze kje je jedrsko oržje? Če pride do jedrskega napada bo človeštvo uničeno, nima veze kje so postavljene rakete. In ja, res so rekrutirali nekatere nemške znanstvenike (in to znanstvenike z pomembnim znanjem, ne pa kar neke ljudi), ampak prav tako so jih rusi. In Berlin ni bila ravno največja trdnjava. Takrat je nemška vojska bila že razbita, le otroci hitlejudgen so se borili. In kako natnčno so so uvedli svojo obliko kolonializma? Tako da so zasnovali svetovna banko, ki je pomagala Evropo in Japonsko postaviti na noge?
stdazi@gmail.com
05. 06. 2007 16.43
Zanima me kako deluje tale ščit. Predpostavimo, da "zaustavi" raketo na poljskem ozemlju. A to pomeni da raketa "varno" pade na polska tla? ;-)
pkorosec
05. 06. 2007 15.33
svar, ne serji ga. V Normandiji so bili samo americani? Kaj pa Britanci in Kanadcani? Kdo je s vojaki razbil Hitlerjevo trdnjavo Berlin? Ostali sploh ne stejejo, samo americani? Eni ste pa res obsedeni s temi americani in ste trdno prepricani o njihovi superiornosti. ZDA so bile del zavezniških sil in nesramno in ponuzujoce je do ostalih, da zaslugo za poraz hitlerja pripisujete le Americanom. To je naravnost bolano! Kar se pa tezavnosti tice, pa dovolj pove to, da je cel Hitlerjev stab posiljal svoje bojne enote na Vzhod in puscal zahodno fronto odprto. To niso moje izmisljotine, to so dejstva, memorizirana od samih kolovodij tretjega rajha. Razlika med ofenzivnim, ter defenzivnim orozjem pa je le v imenu. V enem dnevu jih lahko zamenjajo s ofenzivnimi in jedrskimi, ne da bi ti vedel. A si res toliko naiven, ali pa si na vse nacine prizadevas opravicevati svojo slepo amerikanofilščino? Sploh pa Americani niso prispevali kaj prevec k unicenju nacifašizma, ampak k unicenju Hitlerjevega Tretjega Rajha. Po vojni so same vodile svojo obliko nacifašizma, pod plaščem rasisticnegai in izkoriscevalskega imperializma. Tudi mnogim nepoznanim nacifašistom, ki se niso umazali s vojnimi zločini in so bili javnosti nepoznani, so nudili zatocisce. V svojem antikomunisticnem boju so rekrutirali mnoge nacifašiste tretjega rajha. Saj tudi ni cudno, da vsak vsak kolaboracionist nacifašizma vehementno zagovarja ameriski imperializem.
svar
05. 06. 2007 13.34
pkorosec, kdo pa se je izkrcal na normandiji, premagal japonsko (kar ni ravno zanemarljivo) in cel čas bombardial Berlin? Brez ZDA druge SV verjetno ne bi zmagali. In poleg tega je razlika med raketami, ki so bile na Kubi (naložene z jedrskimi konicami, torej OFENZIVNO orožje) in tistimi na poljskem in češkem (ki so konvencionalne in so namenjene sestreljevanju drugih raket - torej so DEFENZIVE, namenjene obrami in ne napadu).
Vegos
05. 06. 2007 12.50
Jao jao, tale naš Svobodnjak že samemu sebi pritrjuje...
pkorosec
05. 06. 2007 11.15
Amerika je sama premagala nacizem? Idiotizem ocitno res ne pozna meja. Kdo je Hitlerjeve nepremagljive čete obkolil in uničil na vzhodu? Zgodovina pravi da so bili tam Rusi, a marsikateri slovenski idiot ocitno verjame, da so se v Stalingradu, Leningradu in pred Moskvo borili jenkiji. Kdo je Romla pregnal iz Afrike? Vecinoma so to bili Britanci. Kdo je Htilerju mešal štrene v Jugoslaviji in Grčiji? Spet americani ali domaci komunisti? Predlagam da v imernu svetovnega miru zminiramo vse suverene drzave in jih vkljucimo pod Zvezne Drzave Amerike, bo tako vsaj mir. Saj Jenkiji vojn nikoli niso zaceli, ampak se le branijo. Oni se imajo vedno pravico branit, pa ceprav tudi tako da rakete pripeljeljo neposredno pred tvoj prag in te obkolijo iz vseh strani. Po drugi strani se Iranci in Severni korejci seveda nimajo pravice branit. Ko so Kubanci pred 62.tega vzeli sovjetske rakete na svoj otok, so bili spet oni ožigani kot agresor in provokator, ne pa kot nekdo ki so imeli vso pravico do obrambe. To je logika naprednega sveta, ki se bori proti komunizmu, za pravičnost. Pravičnost, kjer so besede enakopravnost in enake možnosti le prazne besede. Ameriska vojaska prisotnost v Evropi pac sloni na poslušnih usligah, sužnjih.
exim@t-2.net
05. 06. 2007 08.30
PraviSvobodnjak: točno, imaš 100 odstotno prav. Roman stor: če je tebi v redu, da Putin pošlje kako raketo še na Slovenijo, si pokazal vso svojo bednost. Sklep: raje crknem, kot da bi delal v Sloveniji, kajne, roman stor!
Vegos
05. 06. 2007 02.02
Svobodnjak in podobni: Zgodovinska razlika med herojem/rešiteljem in negativcem/agresorjem je samo v tem, na kateri strani je po vojni - zmagovalni ali poraženi.
ralu
05. 06. 2007 00.44
Še to, kdor misli, da Iran nima takih patronov, da bi leteli dlje od 100km se moti. Imajo Atomsko orožje, rakete z dolgim dosegom pa so imeli Nemci že pred več kot 60 leti.
ralu
05. 06. 2007 00.38
Če bi hotli zaščiti evropo pred iranskimi raketami bi postavni ščit na balkan. Zakaj se Američani sploh čutjo odgovorne za takšno zaščito? Nej si vgradijo te bombe v notranjost bele hiše al pa v izrael. Če bodo Arabci kam metal bombe je to Amerika in Izrael.
PraviSvobodnjak
04. 06. 2007 22.45
Rusi se nimajo kaj usajati čez ščit. Če bi imeli kakršne koli rakete usmerjene na Rusijo, bi bilo razumljivo, čez močno obrambo pa ne. Amerika je reševala Evropi rit. In po zaslugi Amerike nacisti niso mogli zmagati. Ravno tako je Amerika zrušila zločinski komunistični režim v Rusiji.
svar
04. 06. 2007 22.38
Vegos, kr neki je če primerjaš ZDA in nemčijo v drugi svetovni vojni... ZDA niso masovno pobijale židov in drugih skupin, prav tako niso one prve začele vojne. in skustran, glede arabskih držav, (oz. natančneje Irana), bi prav z veseljem poslali jedrsko konico v ZDA. prvo bi sevda provali zravnat izrael in ZDA bi se takoj postavile na stran izraela, to pa bi irancem dalo razlog za jedrski napad. in ekonomija ZDA ni prav nič pridobila zaradi vojne v iraku ali kakršne koli druge vojne, samo poglejte gibanje vrednosti dolarja in gospodarsko rast. če grejo cene bencina gor se poveča tudi inflacija, kar negativno občutjo vsa podjetja v neki državi, zato je le v interesu orožarskih podjetji da je neka država v vojni, trpi pa celotno gospodarstvo. res nevem zakaj vsi vidijo vojno kot nek izvir blaginje.