Tujina

Putin za prodajo orožja Siriji

Jeruzalem, 28. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, K.L.
Komentarji
0

Ruski predsednik Putin je na obisku v Izraelu zagovarjal prodajo orožja Siriji, hkrati pa se je vnovično zavzel za mednarodno bližnjevzhodno mirovno konferenco.

Vladimir Putin in Moše Kacav (Foto: Reuters)
Vladimir Putin in Moše Kacav (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
ZDA nameravajo Izraelu prodati okoli 100 bomb za uničevanje bunkerjev, je Pentagon navedel v sporočilu kongresu, ki je bilo objavljeno danes. "Predvidena prodaja ne bo vplivala na vojaško ravnovesje v regiji," je še zapisal Pentagon. Dobava bi lahko nakazovala na pripravo izraelskega napada na iranske jedrske objekte, so ob tem izraelski mediji navajali izjavo neimenovanega vojaškega strokovnjaka.
Putin v Izraelu

Ruski predsednik Vladimir Putin z obiskom v Izraelu nadaljuje z bližnjevzhodno turnejo. Ob srečanju z izraelskim predsednikom Mošejem Kacavom se je zavzel za tesnejše sodelovanje med Rusijo in Izraelom na področju boja proti terorizmu.

To je že Putinov tretji obisk v tej državi, vendar prvi, odkar je postal ruski predsednik. Tudi izraelski predsednik Moše Kacav je opozoril na pomembnost skupnih interesov obeh držav in pozval k še tesnejšemu sodelovanju.

Putin in Kacav sta podpisala skupno izjavo o načelih, ki izjavlja, da Izrael in Rusija, nekdaj vojni nasprotnici, "znova zavračata reševanje mednarodnih sporov z nasilnimi sredstvi in da si bosta še naprej prizadevali za pravično rešitev bližnjevzhodnega spora". Državi sta se zavzeli tudi za skupni boj proti terorizmu in antisemitizmu. Kacav je pri tem Putina označil kot "prijatelja Izraela".
Ruska jedrska družba TVEL bo v elektrarno Bušer, ki jo Rusija kljub močnemu nasprotovanju ZDA gradi v Iranu, letos poleti poslala v Iran novo pošiljko jedrskega goriva. 1000 megavatna elektrarna naj bi začela delovati v začetku leta 2006. Iranski zunanji minister Kamal Harazi pa je danes v Haagu opozoril, da če petkova pogajanja z Evropsko unijo o iranskem jedrskem programu ne bodo uspešna, bodo prislijeni obnoviti program obogatitve urana.

Putin je po srečanju s Kacavom povedal, da je mir možno doseči na temelju časovnega načrta in v okviru t.i. kvarteta posrednikov, med katerimi je poleg ZDA, EU in ZN tudi Rusija.

Putin za prodajo orožja na Bližnji vzhod

Hkrati je Putin zavrnil pozive Izraela, naj preneha s prodajo orožja Siriji, češ da so ruske protiletalske rakete, ki so jih prodali, prekratkega dometa, da bi Izrael sploh lahko dosegle, zavrgel pa je tudi možnost, da bi orožje pristalo v rokah teroristov. Hkrati je zagotovil, da je dal veto na prodajo orožja dolgega dometa Damasku.

Ruska vojska je namreč nameravala državam na Bližnjem vzhodu, vključno s Sirijo, prodajati težje orožje oz. raketni sistem Iskander, kar pa je Putin preprečil. "Ne nameravamo storiti ničesar, kar bi porušilo ravnovesje v regiji. Pri prodaji orožja se Rusija obnaša odgovorno, saj Rusija na območje Bližnjega vzhoda dobavlja orožje v vrednosti manj kot 500 milijonov dolarjev," je dejal in dodal, da države z vsega sveta na Bližnji vzhod prodajo za devet milijard ameriških dolarjev orožja. V nadaljevanju je zagovarjal tudi poslovanje Rusije z Iranom.

Ruski predsednik je izrazil tudi mnenje, da bi moral biti Iran bolj prepričljiv v zagotovilih, da ne razvija jedrske bombe. "Iran bi moral dopustiti, da bi mednarodne inšpekcije opravile pregled države in opustiti vso tehnologijo v zvezi z jedrskim programom", je povedal. Februarja sta Moskva in Teheran sicer podpisala sporazum o vračanju izrabljenega jedrskega goriva iz iranske jedrske elektrarne Bušer v Rusijo.

ZDA in Izrael proti mednarodni mirovni konferenci

Putin se je popoldan sestal tudi z izraelskim premierom Arielom Šaronom. Ob koncu svojega obiska v Izraelu pa je ponovno predlagal, kar je predlagal že v sredo med obiskom v Egiptu, in sicer da bi to jesen v Moskvi priredili bližnjevzhodno mirovno konferenco. S tem naj bi Rusiji skušal ponovno zagotoviti pomemno vlogo na Bližnjem vzhodu, kakršno je imela v času hladne vojne.

Ariel Šaron je proti mednarodni konferenci
Ariel Šaron je proti mednarodni konferenci FOTO: Reuters

ZDA in Izrael sta se na ta predlog odzvala odklonilno, z utemeljitvijo, da je za kaj takega še prezgodaj, Palestinci pa so nad predlogom izrazili navdušenje.
Izraleski premier Ariel Šaron pa je izrazil mnenje, da bo pravi trenutek za mednarodno mirovno konferenco nastopil takrat, ko bodo Palestini začeli z učinkovitim razoroževanjem skrajnežev, do takrat pa si bodo za mir na Bližnjem vzhodu še naprej prizadevale ZDA, Rusija in EU. "Ni smo še tam, prav za prav smo še zelo daleč od tega," je bil glede smiselnosti mednarodne mirovne konference pesimističen Šaron.

Solana je Putina podprl
Solana je Putina podprl FOTO: Reuters

Solana za mednarodno mirovno konferenco

Bližnjevzhodni mirovni konferenci pa je naklonjen visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana, a je obenem izrazil zadržanost glede datuma, ki ga predlagal Putin. Tovrstna konferenca predvideva t.i. časovni načrt za mir na Bližnjem vzhodu in da so vse članice četverice (ZN, EU, Rusija in ZDA) sprejele to načelo. Po časovnem načrtu se bo prva faza končala, ko bo Palestini uspelo razorožiti teroristične oborožene skupine. V drugi fazi je nato predvidena mednarodna konferenca. Solana je izrazil upanje, da bodo Izraelci in Palestinci s hitrim napredkom kmalu vstopili v drugo fazo.

Putinova mirovna konferenca napačno razumljena

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je mnenja, da je bil Putinov predlog o mirovni konferenci zavrnjen zato, ker so ga predstavniki ZDA in Izraela napačno razumeli. Po njegovem je ruski predsednik predlagal, da bi v Rusiji letošnjo jesen organiziral srečanje strokovnjakov, ki bi se pogovarjali o razmerah na Bližnjem vzhodu.

Jutri srečanje Putin - Abas

Vladimir Putin bo v petek obiskal Ramalo na Zahodnem breg, kjer se bo srečal s palestinskim predsednikom Mahmutom Abasom. Pogovarjala naj bi se o tem, kako lahko Rusija pomaga Palestincem pri krepitvi njihovih varnostnih sil. Moskva naj bi za palestinske varnostne sile prispevala dva transportna helikopterja in 50 oboroženih vozil.

Abas za miren umik iz Izraela

Palestinski predsednik Mahmud Abas
Palestinski predsednik Mahmud Abas FOTO: Reuters

Palestinski predsednik Mahmud Abas je obljubil, da bo 'na vse možne načine' olajšal izraelski umik iz Gaze in da bo stopil na prste militantnežem, ki kršijo premirje.

"Izraelci bodo odšli in zaradi tega ne bomo žalostni. Pred 38-imi leti so nas okupirali, sedaj pa želijo oditi. Na vsak način jim bomo pri tem pomagali," je dejal Abas ob obisku glavnega policijskega poveljstva v Gazi.
Poudaril je, da je Izraelu treba omogočiti, da odide v miru in zaščititi dobrine, ki bodo ostale po njihovem odhodu. "Na terenu mora biti mirno. Preprečili bomo, tudi s silo, če bo potrebno, vsako motenje izraelskega umika," je bil odločen Abas.

Umik izraelske vojske in evakuacija okoli 8.000 judovskih naseljencev naj bi se začel poleti.