Tujina

Putin spremenil urnik

Wiesbaden, 15. 10. 2007 09.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
3

Putin je zatrdil, da bo, kljub načrtovanem atentatu nanj, odpotoval v Iran, vendar je odhod preložil na torek.

Ruski predsednik Vladimir Putin bo kljub grožnjam z atentatom obiskal Iran
Ruski predsednik Vladimir Putin bo kljub grožnjam z atentatom obiskal Iran FOTO: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin bo v Teheran pripotoval v torek zjutraj in ne v ponedeljek zvečer, kot so napovedali prej, so sporočili iz urada Iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada. Kremlin o tem, kdaj bo Putin prispel v Teheran, ni želel komentirati.

Ruski predsednik Vladimir Putin je na novinarski konferenci v Wiesbadnu, kjer se je na uradnih pogovorih sestal z nemško kanclerko Angelo Merkel, zatrdil, da bo odpotoval v Iran, kot je bilo načrtovano, kljub grožnji z atentatom nanj. "Ali bom šel ali ne v Iran? Seveda grem," je dejal na novinarski konferenci z nemško gostiteljico, s katero sta sicer govorila o iranskem in severnokorejskem jedrskem vprašanju.

"Če bi poslušal varnostne službe, ne bi nikoli odšel od doma. Morajo opravljati svoje delo, kot ga moramo mi, nemška kanclerka in ostali kolegi," je Putin dodal po pogovorih z Merklovo.

Opozorilo Putinu


Ruskega predsednika so v nedeljo obvestili o možnosti atentata nanj med obiskom v Teheranu, kjer se bo udeležil vrha držav ob Kaspijskem morju in se med drugim srečal z iranskim predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom. To so potrdili v Kremlju, o podrobnostih pa niso govorili. Kot je poročala ruska tiskovna agencija Interfax, ki je navedla obveščevalne vire, je skupina samomorilskih napadalcev za torek načrtovala napad na Putina v Teheranu.

Putinov obisk bo prvi obisk voditelja Kremlja v Iranu, od kar se je pred več kot pol stoletja tam mudil sovjetski voditelj Stalin.

O možnih atentatih na ruskega predsednika so mediji v preteklosti že poročali, med drugim junija med njegovim obiskom v Turčiji. Predstavniki ukrajinskih varnostnih sil pa so zatrdili, da so preprečili poskus atentata avgusta 2000 na vrhu na Jalti.

O jedrskem programu

Ruski predsednik je v Nemčijo prispel v nedeljo zvečer z dvourno zamudo zaradi snežnega viharja v Moskvi, zaradi katerega je brez električne energije še vedno 40.000 ljudi, saj je snežni vihar poškodoval električno napeljavo.

Tema današnjega srečanja med Putinom in Merklovo je bil tudi iranski jedrski program, o katerem imata Rusija in Zahod pod vodstvom ZDA drugačni mnenji. Zahod meni, da skuša Iran skrivoma priti do jedrskega orožja, kar Teheran vztrajno zavrača, v zvezi s čimer je Putin nedavno izjavil, da ne vidi nobenega dokaza za tovrstno grožnjo.

Kot je izjavil ruski predsednik, predstavlja potrpežljiv dialog edino pot naprej, kar je primerjal s šeststranskimi pogajanji o severnokorejskem jedrskem programu. "Prestrašiti iransko vodstvo in iranski narod je brez pomena," je pristavil Putin.

Nemška kanclerka pa je izrazila pričakovanje, da se bo Putin med svojimi pogovori z iranskim vodstvom zavzel za transparentnost glede iranskega jedrskega programa in pozval Teheran k spoštovanju "resolucij mednarodne skupnosti, Varnostnega sveta Združenih narodov."

Kosovo in protiraketni ščit

Vladimir Putin je že prispel v Nemčijo, kjer se je na uradnih pogovorih sešel z nemško kanclerko Angelo Merkel
Vladimir Putin je že prispel v Nemčijo, kjer se je na uradnih pogovorih sešel z nemško kanclerko Angelo Merkel FOTO: Reuters

Na dnevnem redu devetih rusko-nemških posvetovanj je bilo tudi vprašanje prihodnjega statusa Kosova in rusko-ameriški odnosi, predvsem v luči načrtovane ameriške postavitve protiraketnega ščita v vzhodni Evropi.

Merklova in Putin sta spregovorila še o odnosih z zvezo Nato in Evropsko unijo, pri čemer je ruski predsednik vztrajal na enakopravnem partnerstvu in medsebojnem spoštovanju.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DarthRevan
15. 10. 2007 12.46
Hja; tole je mal čudno. Mislim, zakaj bi Iranci želeli odstranit Putina? Saj je vendar prav Rusija tista, ki blokira ameriške interese v zvezi z Iranom in morebitnim vojaškim posredovanjem tam dol...
eiffel
15. 10. 2007 10.53
In še to: Stalinovem obisku leta 1943 se ne bi ravno moglo reči "obisk Irana", ker je bil Iran takrat okupiran s strani Sovjetske zveze in Velike Britanije. Novinarju bi priporočil, da vključi malo več konteksta.
eiffel
15. 10. 2007 10.49
Ojoj! "Sovjetski diktator Stalin" leta 1943 ni kar tako turistično ali prijateljsko obiskal Teheran, pač pa se je tam na teheranski konferenci sešel s svojima zaveznikoma Rooseveltom (ZDA) in Churchillom (VB). Toliko, če kdo morda ni vedel.