Tujina

'Resolucija je namenjena varovanju civilistov'

Moskva/Peking/Kairo/Ankara/Bagdad/Teheran, 21. 03. 2011 13.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
40

Ruski predsednik Medvedjev je Putinovo primerjavo resolucije ZN s križarskim pohodom označil za nesprejemljivo. Dodal je, da Rusija ne bo sodelovala v vojaški intervenciji. Bela hiša je sporočila, da cilj intervencije ni zrušenje Gadafija, ampak zaščita civilistov.

Rusija se je v varnostnem svetu kljub pravici do veta vzdržala glasovanja o resoluciji o vzpostavitvi območja prepovedi letov.
Rusija se je v varnostnem svetu kljub pravici do veta vzdržala glasovanja o resoluciji o vzpostavitvi območja prepovedi letov. FOTO: Reuters

Svoj obisk tovarne balističnih izstrelkov v Votkinsku je za komentar vojaškega posredovanja v Libiji izrabil ruski premier Vladimir Putin. Dejal je, da je  resolucija Združenih narodov o prepovedi letov nad Libijo '' zgrešena in neustrezna. Dopušča praktično vse. Spominja na srednjeveške pozive h križarskim pohodom.''

V Beli hiši so še enkrat ponovili, da je cilj vojaške akcije zaščita civilistov, ne pa zrušenje Gadafija. „Ne gre za spremembo režima,“ pravijo.

Po njegovih besedah vmešavanje v notranje zadeve tujih držav postaja ena glavnih usmeritev zunanje politike Združenih držav Amerike. Putin pravi, da dogodki kažejo na potrebo po tem, da Rusija okrepi svoje obrambne zmogljivosti, in dodaja, da Gadafijev režim sicer ne zadošča kriterijem demokracije, a to po njegovem prepričanju še ne upravičuje vojaške intervencije.

Le nekaj ur za tem se je oglasil ruski predsednik Dmitrij Medvedev, ki je dejal, da je nesprejemljivo, da se dogajanje v Libiji primerja s 'križarskim pohodom.'  Kot je še dodal, Rusija ne bo sodelovala v vojaški akciji.

To je sicer prvič, da sta si Medvedjev in Putin javno nasprotovala pred predsedniškimi volitvami leta 2012, na katerih bi se lahko Putin znova potegoval za predsedniški položaj.

Tudi Kitajska, ki prav tako kakor Rusija ni glasovala proti resoluciji Varnostnega sveta, je danes izrazila svoje nasprotovanje zračnim napadom na Libijo. Uradno glasilo kitajske komunistične partije mednarodno koalicijo, ki izvaja napade, obtožuje kršenja mednarodnih pravil in netenja novih nemirov na Bližnjem vzhodu.

K ustavitvi letalskih napadov na Libijo je pozval tudi indijski zunanji minister S.M. Krishna. Po njegovem mnenju bodo ti škodili "nedolžnim civilistom, tujim državljanom in diplomatskim misijam". Indija tudi obžaluje, da je prišlo do letalskih napadov, je izjavil Krishna. Indija poziva vse strani, naj se odrečejo nasilju in uporabi sile, da bi razrešili spor.

Žalovanje za žrtvami bombardiranja
Žalovanje za žrtvami bombardiranja FOTO: Reuters

'Resolucija je namenjena varovanju civilistov'

Včeraj je svoje pomisleke proti načinu posredovanja v Libiji izrazil tudi generalni sekretar Arabske lige Amr Musa. Vprašal se je, ali je bombardiranje, ki je po njegovih podatkih zahtevalo številne smrtne žrtve, res pravi način za zaščito civilistov.

EU se bo v povezavi z Libijo osredotočila na tiste dejavnosti, glede katerih je enotna, torej predvsem na humanitarno pomoč in vzpostavitev političnega dialoga, ki bo vodil k nacionalni spravi, je v Bruslju poudaril zunanji minister Samuel Žbogar.

Musa je danes dejal, da je ''stališče Arabske lige znano, vse odkar smo zamrznili libijsko članstvo. Potem smo pozvali Združene narode k uveljavitvi območja prepovedi letov. Spoštujemo resolucijo Združenih narodov in ne vidimo nobenih konfliktov pri njenem uveljavljanju,'' pravi Amr Musa.

''Resolucija je namenjena varovanju civilistov in to je vse, kar nas zanima,'' je prvi človek Arabske lige dejal na novinarski konferenci z generalnim sekretarjem Združenih narodov Ban Ki Munom v Kairu. ''Mi bomo še naprej delali na zaščiti civilistov. Vse vpletene strani pozivam, da pri vsakršni vojaški akciji upoštevajo interese civilnega prebivalstva.''

'Vojaška akcija naj se čim prej konča'

Turški premier Recip Erdogan je v Meki na zadnji dan svojega obiska Savdske Arabije posvaril pred okupacijo severne Afrike, bogate z nafto in zemeljskim plinom.

''Naša največja želja je, da bi se ta vojaška operacija čim prej končala,'' je v svojem govoru ob podelitvi častnega doktorata univerze v Meki dejal Erdogan. ''Želimo si, da bi Libijci sami odločali o svoji prihodnosti. Naši bratje v Libiji imajo vsa sredstva za izgradnjo močne, stabilne in mirne prihodnosti. Treba jim je dati priložnost, da izkoristijo ta sredstva, preden se ta operacija sprevrže v okupacijo.''

"Glede morebitnega posredovanja Nata imamo določene pogoje. Nato bi moral posredovati, da bi pokazal in potrdil, da Libija pripada Libijcem, ne pa da razdeljuje njene naravne vire in bogastva določenim krogom," je dejal Erdogan.

Ankara je kritična tudi do vloge Francije v vojaški akciji proti Libiji. Francija nastopa tako, kot da ima vodilno vlogo pri uresničevanju resolucije VS ZN št. 1973, je izjavil turški obrambni minister Vecdi Gönül.

Ban Ki Mun in Amr Musa ob srečanju v Kairu
Ban Ki Mun in Amr Musa ob srečanju v Kairu FOTO: Reuters

Irak podpira posredovanje v Libiji

Iraška vlada je danes izrazila svojo podporo mednarodnemu posredovanju v Libiji. ''Iraška vlada podpira mednarodna prizadevanja za zaščito libijskega ljudstva,'' je dejal uradni govorec iraške vlade Ali al Dabak.

Vojaško posredovanje v Libiji je sicer največja vojaška intervencija mednarodnih sil po letu 2003, ko je koalicija držav, ki za to ni imela mandata Združenih narodov, napadla Irak.

Iransko zunanje ministrstvo Libijce svari, naj ne zaupajo vojaškemu posegu Zahoda v Libiji, češ da gre za poskus pridobitve neokolonialne kontrole nad libijsko nafto, poroča izraelski Haaretz.

Uradni govorec iranskega zunanjega ministrstva Ramin Mehmanparast pravi, da bi pod plaščem posredovanja zaradi varnosti lahko na koncu prišlo do okupacije Libije. Iran je sicer pozdravil vstajo proti Moamerju Gadafiju kot del ''islamskega prebujenja'' v arabskem svetu.

Pri vojaškem posredovanju v Libiji sicer poleg zahodnih držav sodelujeta tudi Katar in Združeni arabski emirati. ''V koaliciji smo zaradi zagotovitve varnosti civilistov v skladu z resolucijo Združenih narodov,'' je dejal Ablurahman al Atija, generalni sekretar Sveta za sodelovanje v zalivu.

V EU mešani odzivi

EU ni enotna glede mednarodnega vojaškega posredovanja v Libiji in vloge zveze Nato pri tem.

Luksemburški zunanji minister Jean Asselborn meni, da bi Luksemburg in še mnoge druge države lahko sodelovale v vojaški akciji proti Gadafijevem režimu samo v okviru Nata.

Naše stališče je jasno. Mi smo pozdravili resolucijo VS, predvsem zaradi nevarnosti humanitarne katastrofe v Bengaziju smo podprli vojaško operacijo in mislim, da je vojaška operacija tudi preprečila večji masaker v Bengaziju. Minister Žbogar

Dejal je tudi, da bi bil "zelo slab signal", če bi se koalicija Zahoda znašla v težavah in bi moral Nato pozneje prevzeti glavno vlogo. Asselborn poudarja, da je treba čim prej jasno opredeliti, kdo počne kaj, in opozarja, da "ta igra med koalicijo in Natom spodkopava celotno mednarodno skupnost".

Italijanski zunanji minister Franco Frattini pa je poudaril, da vojaško posredovanje proti Gadafiju ne bi smelo biti "vojna" proti Libiji. Poudaril je, da je treba ukrepati strogo v skladu z resolucijo VS ZN in da je treba preveriti, ali je dosedanje posredovanje v skladu s to resolucijo.

Francija, ki je poleg ZDA in Velike Britanije vodilna v vojaškem posredovanju v Libiji, ne želi, da bi Nato prevzel vodilno vlogo v vojaškem posredovanju v Libiji, ker se boji negativnega odziva arabskega sveta.

Nemčija je danes potrdila, da s svojimi enotami ne bo sodelovala v vojaški operaciji v Libiji. Vodja nemške diplomacije Guido Westerwelle je ob tem dejal, da so nemški razlogi za to dobri in da so njihove skrbi utemeljene, saj je Arabska liga že kritizirala posredovanje.

Finski zunanji minister Alexander Stubb pa meni, da je interpretacija kritik Arabske lige pretirana. "Ne delajmo iz muhe slona," je dejal.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton pa je dejala, da je bil generalni sekretar Arabske lige Amr Mussa napačno citiran, in spomnila, da je tudi on sodeloval na vrhu v Parizu, ki se je odločil za začetek letalskih napadov.
 

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lolipoly
23. 03. 2011 07.34
Kaj pa zlocinstvo, ki jih Gadafove sile (privrzecnci) delajo svojemu ljudstvo? A imate res tako oprane mozgane, da ne vidite v cem je tu poanta? Ko so Gadafovi vojaki zaceli pobijat svoje ljudstvo , mnozicno , ste vpili zakaj , stojijo ob strani in nic ne ukrepajo? Ko so dobili prosnjo od Libijskega ljudsta , naj jim pomagajo , sedaj pa spet ni dobro. A vi spoh veste , kaj je res in kaj ? Ker tisto kaj je na you tubu ze ni vse res. Ne morete vedeti, kjer v Sloveniji je se vedno Pro Gadafi medija in vam nakladajo svoja misljenja. Tudi CNN , ki ga vidite , je Evropski . Edino resnico in to v zivo lahko vidite, ko poroca Androssen Cooper iz Libije . Je nevtralen in povej tako kot je in kot sam vidi na lastne oci, .
Madyy
22. 03. 2011 14.44
Za Krajo nafte v Iraku, Libiji in bližnjem vzhodu bi morale demokracije ki so sponzorirale zločin proti Človeštvu odgovarjati...?? Tudi za vlade ZDA, Francije, Anglije in ostale imperjalistične države bi morali obstajati kazni ter sodišča za vojne zločine.
MK89
22. 03. 2011 11.33
Saj res. Kje pa sta bili Rusija in Kitajska, ko se je sprejemalo resolucijo? Zakaj nista glasovali proti? Dejstvo je, da imata obe stalni sedež v Varnostnem svetu, poleg tega pa pravico veta :D ...In zdaj obsojata resolucijo ter izražata "zaskrbljenost" lol. Krnekaj...tu zadaj je očitno precej stvari, o katerih se nam navadnim smrtnikom niti sanja ne.
skodelica kave
21. 03. 2011 22.33
ZDA in ostale zahodne države so ustvarjalci sodobnega imperializma in suženjstva. Tako da, če jih Kitajska ali Rusija napade, ji moramo pomagat za boljši jutri
erikon
21. 03. 2011 21.25
Putine....to če doč do tvog praga uskoro...
MERDE-AVE-MERDE
21. 03. 2011 20.16
"Ruski predsednik Medvedjev je Putinovo primerjavo resolucije ZN s križarskim pohodom označil za nesprejemljivo "- Tega ni nikjer izjavil - (RussiaToday) Ne strinja se tudi ne z bombardiranjem Libije, in da bi moral zaprt zračni prostor služit samo uveljavitvi miru. So za mirno rešitev. Pripravljeni so sodelovat kot posredniku med vojskojočimi stranmi.
nihce13
21. 03. 2011 20.16
Sramota! vsi so enaki tko evropski kot azijski,če bi se jim šlo za mir bi gadafiju ponudl predajo al pa pč smrt na str način atentat in bi biv mir ne sam njim se ne gre za mir. resno jih je lohka sram.
mjolnir
21. 03. 2011 19.49
KosezVeliki PODPIŠEM! Kakšen čečenski genocid neki!
simevlado
21. 03. 2011 19.22
Putin Legenda :) škoda da ga nemorm v živo spoznat res tip z žilavo hrbtenico...kapo dol...
orahovcan
21. 03. 2011 19.04
englumac
21. 03. 2011 18.30
zakaj ste novinarji?!! zamujate kar precej...mal poglejte CNN,SKYNEWS,......nekaj me zanima ,ce smo mi proti nasi vladi a bodo ZN tudi na nasi strani!!???...kar nekaj...politika..na rdecem trgu na kitajskem ko so ubili civiliste noben se ni upal nic...ruanda pol milijona mrtvih-noben nic---...kar nekaj....in slovenija hoce besedo,...pahor pravi da je gadaffi terorist ampak biznis je biznis...ha,ha,ha...kar tihi bodite psi ...
Martian
21. 03. 2011 18.28
ja Puti Put...kje pa si bil takrat ko so sprejemali resolucijo..a a a???o ti mali božšček....takrat pa si bil raje tiho in ruski delegaciji naročil da se naj vzdržijo....zdej pa jokcaš...bogi bogi... ti čist privoščim da boš jutr mogu Pahorja prenašat...
nx56rt28kk290056
21. 03. 2011 18.09
Saj je jasno, to je taktika "good guy - bad guy". Bodo pa Rusija i KItajska prvi pri obnovi Libije. Kako bodo upravljali z nafto pa majo med sabo že domenjeno. Če bo naftni denar namesto Gadaffij&Sons šel ljudstvu bo pa še boljše. Nafta namreč sama po sebi ni predmet preračunljivosti in oportunizma, temveč stvar zagotovitve konstante dobave. Gedaffija met v tem poslu je kot da imaš majhno koalicijo z DeSusom, skratka BREZ VEZE!
jd13211
21. 03. 2011 18.04
Admin vem, da se ne sme objavljati linkov, samo bi prosil, da tokrat narediš izjemo, ker veliko ljudi ne ve kakšno orožje uporablja amerika in NATO pri svojih "osvobodilnih akcijah" in kake posledice ima za lokalno populacijo: *. predlagam vsem, da si ga pogledajo! Od 1. zalivske vojne pa do danes so zavezniki uporabili 405 ton osiromašenega urana, kateri ima pred konvencionalnimi sredstvi to prednost da lahko stali najtrši oklep kot da bi bil iz masla! 10 ton tega radioaktivnega elemeta, ki nato kot aerosol kontaminira vodo, zemljo, preneša se tudi po zraku; je bilo uporabljeno tudi na območju bivše jugoslavije...samo število obolelih za rakom se je v tem času v naši regiji povečalo za 6X!! ZDA in NATO ne izbirajo sredstev za uresničevanje ciljev kapitalističnih lobijev, ki stojijo za njimi poleg tega imajo imuniteto pred mednarodnim sodiščem...posledice uporabe njihovih orožij pa bodo tudi v naših krajih vidne še naslednjih 4,5 MILIJARDE let kolikor je razpolovna doba uporabljenega urana.
upornik007
21. 03. 2011 17.58
jzt mislim da bi mogla rusija in njene zaveznice zobe pokazat zahodnim zaveznikom!
upornik007
21. 03. 2011 17.53
skodelica kave
21. 03. 2011 17.53
@kosezVeliki Se strinjam!
upornik007
21. 03. 2011 17.51
zakaj imam tak obcutek da bo rudija tudi zravn samo ne na strani zaveznikov
KosezVeliki
21. 03. 2011 17.16
@Maliprco "mislim da mora Putinka prej pomesti pred svojim pragom. on je mel dosti križarskih vojn na svojem teritoriju. prva in druga čečenska vojna je popolnoma uničila to državo/provinco in njen narod kar že meji na genocid." tako da je Putinka zadnji kateri lahko obsoja nasilje @Osvald "Putin naj raje pomete pred svojim pragom, ko je čečene označil za teroriste z nafto in jim odvzel samostojnost in jih več kot pol pobil." 1. Mislim, da morata oba stopiti iz sveta bajk in mitologije. 2. Dnevno v naših slovenskih bolnišnicah umre več ljudi, kot jih je umrlo v čečenskih vojnah vsega skupaj. 3. Nafte v čečeniji je toliko, kolikor so tam ostali stari zapuščeni in porušeni naftnopredelovalni terminali iz sovjetskega obdobja. Geologi in naftne družbe ocenjujejo, da so investicije v čečensko nafto nesmiselne, kajti več bi stale samo investicije, kot bi bilo dobička od tiste "bajne" nafte iz Čečenije. 4. Kdo predstavlja samostojnost čečenije in čečenskega naroda ? Tisti umazan, zaraščeni orangutan z fecenetlom na glavi, brez zob, ki ždi skrit v gozdu in serje po luknjah (brez WC papirja) ? ROFL !!!
Madyy
21. 03. 2011 17.11
Nisem vedela da se javna kraja nafte imenuje resolucija za varovanje civilistov.. Ko so imeli Francozi nemire se streljali ni nihče od Arabcev sprejel resolucijo za zaščito svojih državljanov saj v Parizu Francozov sploh ni so sami Alžirci, Marokanci in ostali Muslimani..