Tujina

Putin: Rešitev mora biti obojestranska

Moskva/New York, 17. 01. 2008 11.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ruski predsednik Putin je prepričan, da bo rešitev glede Kosova predstavljala mednarodni presedan.

Rešitev statusa Kosova mora biti podprta tako s strani Beograda kot tudi s strani Prištine.
Rešitev statusa Kosova mora biti podprta tako s strani Beograda kot tudi s strani Prištine. FOTO: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes dejal, da bo rešitev vprašanja prihodnjega statusa Kosova predstavljala mednarodni presedan in da mora biti, kakršna koli že bo ta rešitev, podprta tako s strani Beograda kot tudi s strani Prištine.

"Naše stališče je popolnoma jasno. Rešitev kosovskega vprašanja mora biti podprta na obeh straneh, tako v Prištini kot v Beogradu. Prav tako je tudi jasno, da bo rešitev, kakršna koli že bo, pomenila presedan v mednarodni praksi," je dejal Putin.

Stališče Rusije o tem, da bo rešitev kosovskega vprašanja pomenila presedan tudi za druge primere po svetu, analitiki razlagajo, da bi v primeru enostranske razglasitve neodvisnosti Kosova tudi Rusija podprla neodvisnost proruskih regij Južna Osetija in Abhazija v Gruziji, ki prav tako želita neodvisnost.

Tadić: Srbija se ne bo zatekla k nasilju

Ameriški veleposlanik pri ZN Zalmay Khalilzad je po seji sveta ZN glede statusa Kosova dejal, da VS ZN glede odločanja o prihodnji ureditvi Kosova nima več vloge.

Srbski predsednik Boris Tadić je na sedežu ZN v New Yorku v sredo sicer grozil, da Srbija ne bo nikoli priznala Kosova, kar je potrdil tudi ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin in izrekel grožnjo, da bodo v primeru enostranske razglasitve samostojnosti težave pri sprejemanju Kosova v mednarodne organizacije vključno z ZN. Čurkin in Tadić sta se zavzemala za nadaljevanje pogajanj do rešitve, ki bo sprejemljiva za obe strani.

Za mednarodno skupnost je najpomembnejše zagotovilo Tadića, da se Srbija ne bo zatekla k nasilju in vojni, ampak bo branila svojo ozemeljsko celovitost z vsemi demokratičnimi sredstvi. Tadić je rotil mednarodno skupnost, naj ne kaznuje Srbije zaradi napak režima nekdanjega predsednika Slobodana Miloševića.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sk8ica@email.si
21. 01. 2008 19.51
Če bo Amerika tako manipulirala z vsemi državami, potem lahko pričakujemo da bo vsaka vas neodvisna :)
sk8ica@email.si
21. 01. 2008 19.50
mihey81 se popolnoma strinjam s tabo! pa tud z DarthRevan
Darth Sidious
17. 01. 2008 14.23
Da samostojne fuđine ne pozabimo!
DarthRevan
17. 01. 2008 13.33
Putin ima prav. Če bomo dobili samostojno Kosovo, bomo kmalu dobili tudi samostojno Korziko, Baskijo, Kurdistan, Severno Irsko, polovico Cipra...
preprostež
17. 01. 2008 13.28
Strinjam se z njim. Rešitev mora biti sprejemljiva za OBE strani. Američani in druge države, ki podpirajo enostransko neodvisnost, delajo napako. Spomnite se Izraela in Palestine... Še veliko več je zgodovinskih primerov.