Tujina

Putin nasprotuje ukinitvi sankcij

Moskva, 29. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ruski predsednik Vladimir Putin je po srečanju z britanskim premierom Tonyjem Blairom dejal, da se Rusija zavzema za vodilno vlogo Združenih narodov pri obnovi povojnega Iraka. Obenem je Putin dejal, da sankcij proti Iraku ne bi smeli odpraviti, dokler ne bo razjasnjeno vprašanje glede orožja za množično uničevanje v Iraku.

Vladimir Putin in Tony Blair
Vladimir Putin in Tony Blair FOTO: Reuters

Blair je ob tem Putinu predstavil tristopenjski program za povojni Irak, ki je po Putinovih besedah za Rusijo sprejemljiv. Blairov načrt naj bi v prvi etapi zajemal stabilizacijo države in humanitarno pomoč, v drugi vzpostavitev začasne vlade, v tretji pa sprejetje nove ustave, ki bi omogočila postavitev novega vodstva v Bagdadu. Kot je dejal Blair, se Moskva in London strinjata, da bi morali ZN igrati pomembno vlogo pri humanitarnih vprašanjih v Iraku, pa tudi pri gospodarski obnovi države. Dejal je še, da bo Putin obiskal Veliko Britanijo od 24. do 27. junija.

Putin je sicer po pogovorih poudaril, da inšpektorji ZN za razoroževanje v Iraku pred začetkom vojne niso našli orožja za množično uničevanje, prav tako ga ameriške sile niso našle po vojni. Obenem se je Putin sarkastično vprašal, kje je Sadam Husein in kje sporno orožje. "Ali morda Sadam skrit sedi na zaboju orožja na množično uničevanje v nekem bunkerju?" je dejal Putin.

Do srečanja prihaja v zelo kočljivem času. ZDA, ki imajo v Veliki Britaniji glavno zaveznico, se zavzemajo za resolucijo ZN, s katero bi ukinili sankcije, ki so jih ZN proti Iraku uvedli leta 1990, s čimer bi ZN izgubili nadzor nad prihodki, ki jih Irak dobi od nafte. Resolucija bi tudi potrdila vlogo sil koalicije v Iraku in vzpostavitev prehodne iraške vlade. V skladu z omenjeno resolucijo bi moral generalni sekretar ZN Kofi Annan imenovati posebnega odposlanca, ki bi se z ameriškimi predstavniki v Iraku dogovarjal glede dela predstavnikov ZN v državi. Rusija, ki je ostro nasprotovala vojni v Iraku, pa se zavzema za osrednjo vlogo ZN v povojnem Iraku in kot pogoj za odpravo sankcij ZN postavlja dokončanje dela inšpektorjev ZN v državi.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA