Tujina

Putin: Gruzija provocira

Moskva, 01. 10. 2006 16.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da njegova država ne bo nasedla gruzijskim provokacijam in obtožbam.

Ruski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin FOTO: Reuters

Spor z Rusijo in sosednjo Gruzijo se zaostruje. Ruski predsednik Vladimir Putin je v nedeljo sklical nujno sejo, na kateri je z varnostno obveščevalno službo razpravljal o gruzijskih obtožbah vohunjenja.

’’S takšnimi obtožbami in v zaledju Zahoda Gruzija izziva našo državo,’’ je bil odločen Putin in dodal, da Rusija ne bo nasedla provokacijam sosednje države.

Politiko gruzijskih oblasti je Putin označil kot nadaljevanje politike zloglasnega izvrševalca čistk sovjetskega diktatorja Stalina, Gruzijca Lavrenta Berije. ''Gruzija se obnaša kot nekdanja Stalinova tajna policija,'' je še dodal predsednik.

Poveljnik ruskih sil na območju Kavkaza, generalmajor Andrej Popov pa je medtem sporočil, da so ruske enote na širšem območju Kavkaza in v dveh oporiščih v Gruziji v stanju najvišje pripravljenosti in da imajo v primeru nevarnosti ukaz, da streljajo.

Poveljnik ruskih sil na območju Kavkaza, generalmajor Andrej Popov
Poveljnik ruskih sil na območju Kavkaza, generalmajor Andrej Popov FOTO: Reuters

V luči stopnjevanja napetosti med Gruzijo in njeno sosedo Rusijo je slednja, ki ima v Gruziji še dve vojaški oporišči, odložila umik svojih čet iz te države, ki naj bi bil sicer končan do konca leta 2008. Kot je povedal ruski poveljnik severnokavkaškega vojaškega okrožja, general Aleksander Baranov, so letošnji načrti za umik preostanka ruskih vojakov iz Gruzije do nadaljnjega odloženi.

Visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana je v telefonskem pogovoru Sakašvilija opozoril pred nevarnostjo nadaljnjega stopnjevanja spora z Rusijo in ga pozval k iskanju rešitve.

Rusija pa medtem nadaljuje z evakuacijo svojega osebja iz Tbilisija, kjer naj bi Rusi ne bili več varni. Po navedbah diplomata Ivana Voljnkina, ki v odsotnosti veleposlanika Vjačeslava Kovalenka vodi rusko veleposlaništvo v Gruziji, je letalo ruskega ministrstva za izredne zadeve v soboto odpeljalo večino osebja, na veleposlaništvu pa bosta ostala le dva diplomata in dva varnostnika.

Spor med državama se je pričel prejšnji teden, ko so gruzijske oblasti zaradi vohunjenja aretirale štiri ruske častnike, na kar se je Rusija odzvala s klicem svojega veleposlanika na posvet v Moskvo in z napovedjo evakuacije ruskega osebja in njihovih družin iz Gruzije.

Ruski diplomati odhajajo z veleposlaništva v Tbilisiju
Ruski diplomati odhajajo z veleposlaništva v Tbilisiju FOTO: Reuters

K stopnjevanju napetosti med obema državama pa prispevata tudi nerešeni vprašanji gruzijskih separatističnih pokrajin Južne Osetije in Abhazije. Slednja se je ob podpori Rusije v oboroženem konfliktu z Gruzijo osamosvojila, vendar je mednarodna skupnost večinoma ne priznava, Gruzija pa si prizadeva za njeno ponovno podreditev. Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili je tako v soteski Kodori, ki je zgodovinsko del Abhazije, a jo nadzira Gruzija, prejšnji teden odprl sedež progruzijske abhazijske vlade.

Vse hujše napetosti v odnosih med nekdanjo sovjetsko republiko in njeno ogromno severno sosedo so deloma posledica ruske podpore Abhaziji in Južni Osetiji, dvostranski odnosi pa so se še dodatno poslabšali po letu 2003, ko je z revolucije vrtnic oblast v Gruziji prevzel prozahodni Sakašvili, ki želi državo pripeljati v zvezo NATO.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.