Tujina

Prvi temnopolti predsednik?

Washington, 17. 01. 2007 10.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Demokratski senator Obama bi bil lahko prvi temnopolti predsednik ZDA. Mu bo uspeh preprečilo njegovo srednje ime?

Demokratski senator Barack Obama lahko postane prvi temnopolti predsednik ZDA
Demokratski senator Barack Obama lahko postane prvi temnopolti predsednik ZDA FOTO: Reuters

Demokratski senator iz Illinoisa Barack Obama je v torek ustanovil raziskovalni odbor za predsedniško kampanjo leta 2008, ki mu omogoča začetek zbiranja denarja in pomeni prvi korak na poti do razglasitve kandidature za predsednika ZDA. Obama, ki lahko postane prvi temnopolti predsednik ZDA, je napovedal, da bo svojo uradno odločitev o kandidaturi za nominacijo demokratske stranke oznanil 10. februarja, v Springfieldu v Illinoisu, sicer domačem kraju 16. predsednika ZDA Abrahama Lincolna.

Obama bo imel težave tudi zaradi svojega srednjega imena "Husein", pa tudi zaradi tega, ker se njegovo ime Obama rima na Osama, kajti demokratski in republikanski nasprotniki komaj čakajo, da izkoristijo ti dve lastnosti, iz katerih se že izdatno norčujejo ameriški komiki.

45-letni Obama je Američanom postal znan leta 2004, ko je imel govor na nacionalni konvenciji demokratske stranke v Bostonu, novembra istega leta pa je bil izvoljen v zvezni senat. Sicer je tudi sam presenečen, da se je šele po dveh letih dela v senatu znašel v položaju, ko ga demokrati po vseh ZDA prosijo, naj se odloči za predsedniško kandidaturo in če ima kdaj možnosti za uspeh, jih ima na volitvah prihodnje leto.

Čas za žensko predsednico?

Ameriškemu predsedniku Georgeu Bushu se izteka drugi mandat, podpredsednik ZDA Dick Cheney ne bo kandidiral za predsednika, demokrati pa iščejo alternativo senatorki iz New Yorka Hillary Clinton, ki bo morala svojo napoved kandidature sedaj hitro objaviti.

Hillary Clinton še ni napovedala ustanovitve raziskovalnega odbora za predsedniško kampanjo, vendar bo to verjetno storila kaj hitro, saj tudi zanjo velja, da ima leta 2008 najboljše možnosti za uspeh, če si res želi priti v Belo hišo. Kandidatura Baracka Obame je zanjo najbolj nevarna, saj ima senator iz Illinoisa karizmo, nekaj, česar drugi kandidati, ki so se doslej podali v igro, nimajo. Obama poleg tega na televiziji deluje zelo sproščeno, kar Clintonovi manjka, čeprav je iz oči v oči precej boljša.

Kandidatura Obame in Clintonove napoveduje, da bo republikanska tekma za predsednika v senci demokratske, saj bo podobna boju med Bushem in senatorjem Johnom McCainom iz leta 2000, ki je bila tekma med kandidatom, polnim denarja in institucionalne podpore ter kandidatom, ki je užival podporo medijev. Problem Obame je sicer v tem, da je temnopolt, saj ni zanesljivo, da je Amerika že pripravljena na predsednika, ki ni povsem bel in ni pripadnik ene od protestantskih ver.

Obama je sin očeta iz Kenije in bele matere iz Kansasa, ki je mladost preživel na Havajih in v Indoneziji. Preden je bil leta 2004 izvoljen v senat, je bil osem let senator Illinoisa. Obama ni obremenjen z iraško vojno, saj ga leta 2002, ko je Bush dobil od kongresa vojna pooblastila še ni bilo v Washingtonu, zato lahko mirne duše kritizira nepriljubljeno vojno in nepriljubljenega predsednika, ne da bi se mu bilo treba opravičevati za podporo vojni, kar je leta 2002 delovalo kot obvezno za prihodnje politične ambicije vsakega kongresnika.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.