Tujina

Prvi seznam zločincev iz Darfurja

Kartum, 22. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Oblasti v Kartumu so Komisiji ZN za človekove pravice predale seznam z imeni 30 pripadnikov arabskih milic džandžavid.

Na seznamu zločincev je naštetih 30 posameznikov odgovornih predvsem za posilstva
Na seznamu zločincev je naštetih 30 posameznikov odgovornih predvsem za posilstva FOTO: Reuters

Sudanske oblasti so Komisiji ZN za človekove pravice (UNCHR) predale seznam z imeni 30 pripadnikov arabskih milic džandžavid, za katere sumijo, da so storili zločine v krizni pokrajini Darfur.

Kot je poročal sudanski tisk, je 30 naštetih posameznikov odgovornih predvsem za posilstva. Sudanske oblasti so s tem prvič priznale, da so bila v tej pokrajini na zahodu Sudana izvedena posilstva. Seznam je pravosodni minister Ali Mohamed Osman Jasin po poročanju časnikov predal mednarodnemu opazovalcu UNCHR, Ganenu Emanuelu Akoju.

Humanitarne organizacije in Združeni narodi obtožujejo arabske milice džandžavid, ki naj bi uživale podporo Kartuma, preganjanja domorodnega temnopoltega prebivalstva v Darfurju. V nasilju v tej pokrajini je v zadnjih 18 mesecih umrlo več kot 30 tisoč ljudi, več kot milijon jih je moralo zapustiti domove, prek 2,2 milijona ljudi pa je potrebnih pomoči. Varnostni svet ZN je 30. julija postavil sudanski vladi 30-dnevni rok za razorožitev milic v Darfurju, preiskavo primerov kršenja človekovih pravic, kaznovanje kršiteljev in prost dostop humanitarnim delavcem na območje.

SORODNI ČLANKI