Tujina

Prvi aretaciji na Baliju

Džakarta/Sydney, 16. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Indonezijska policija je po sobotnem bombnem napadu na turističnem otoku Bali, v katerem je umrlo več kot 180 ljudi, priprla dva Indonezijca z otoka Java.

Indonezijska policija namerava po priprtju dveh osumljencev aretirati še štiri Indonezijce, ki jih trenutno zaslišuje. Potrdili so tudi, da so zasliševali nekdanjega častnika indonezijskega letalstva, ker bi podatki, s katerimi razpolaga, lahko pomagali pri preiskavi napada na Baliju. Moškega so medtem že izpustili. Policija je tudi potrdila, da je eksplozijo povzročil plastični eksploziv vrste C-4, nameščen na vozilu, ki je bilo parkirano pred nočnim klubom v turističnem kraju Kuta. Preiskovalci so na kraju dogodka našli še sledi eksploziva vrste TNT in kemične snovi iz detonatorja bombe.

Največ žrtev je iz Avstralije

Eksplozije so bile tako silovite, da indonezijske oblasti niso prepričane, da so našle vsa trupla
Eksplozije so bile tako silovite, da indonezijske oblasti niso prepričane, da so našle vsa trupla FOTO: Reuters

V napadu je umrlo skoraj 100 Avstralcev, kar je največje število avtralskih žrtev po 2.svetovni vojni. Avstralija je v šoku in žaluje. Sožalje avstralski vladi je izrekel tudi ameriški predsednik Bush, ki meni, da napad na Baliju sodi v okvir podobnih takšnih napadov minuli teden.

"Pokol, do katerega je prišlo na Baliju, nas opominja, da se vojna proti terorizmu nadaljuje," je dejal Bush. O napadu na Baliju, v katerem je bilo ubitih tudi 33 Britancev, je v spodnjem domu britanskega parlamenta spregovoril tudi premier Tony Blair. "To je bil napad iz čiste zlobe, grozljiv in brutalen napad, zaradi katerega je v šoku na stotine družin tukaj in drugje po svetu," je dejal Tony Blair.

Džamaja Islamija zanika vpletenost

Abu Bakar Bašir, verski voditelj islamske skupnosti, ki je ožigosana kot teroristična organizacija, je zanikal vpletenost v bombni napad. V intervjuju za BBC je med drugim povedal, da mnogo indicev kaže na vpletenost Američanov. Eksploziva, ki je bil uporabljen v napadu v Indoneziji ne uporabljajo, zelo malo Američanov je bilo med žrtvami napada, napad pa je sledil vrsti opozoril Američanom naj ne potujejo v Indonezijo.

SORODNI ČLANKI