Tujina

Prve žrtve vročine

Rim/Zagreb, 17. 07. 2007 10.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vročinski val, ki je zajel Evropo, je zahteval prve smrtne žrtve. Visoke temperature povzročajo tudi prometne zastoje.

Skok v vodo za ohladitev
Skok v vodo za ohladitev FOTO: Reuters

Evropo od Leipziga na severu do Palerma na jugu je zajel vročinski val, ki ga spremlja tudi visoka vlažnost zraka. Visoke temperature dosegajo skoraj 40 stopinj Celzija, po državah ob Sredozemskem morju pustošijo požari, zaradi razpok na cestah pa so morali v Nemčiji začasno zapreti dve avtocesti, Vremenoslovci napovedujejo, da se bodo visoke temperature nadaljevale.

V Italiji že tri žrtve vročine

Deček je našel hladno mesto
Deček je našel hladno mesto FOTO: Reuters

Z najvišjimi temperaturami se soočajo na jugu Evrope. V Italiji so zabeležili rekordno porabo električne energije, a naj izpadi elektrike našim zahodnim sosedom za zdaj še ne bi grozili. Zato pa so v nekaterih delih države že razglasili izredne razmere, predvsem na jugu pa grozi pomanjkanje vode.

Zaradi visokih temperatur, ki so v Firencah in Bologni dosegle 38 stopinj Celzija, v Milanu 36, v Rimu pa 35, je ministrica za zdravje Livia Turco zaposlene v javnem in zasebnem sektorju pozvala, naj pridejo v službo brez kravat.

Visoke temperature pa so že zahtevale smrtne žrtve. V Milanu st aumrla dva moška, na plaži v Gradežu pa je vročinskemu šoku podlegla 79-letna turistka.

Na Hrvaškem do 40 stopinj Celzija

V Zagrebu so morali zdravniki pomagati moškemu, ki ni zdržal visokih temperatur
V Zagrebu so morali zdravniki pomagati moškemu, ki ni zdržal visokih temperatur FOTO: dnevnik.hr

Na Hrvaškem je živo srebro medtem doseglo do 36 stopinj Celzija, sredi tedna pa naj bi se temperatura povzpela na 40 stopinj. V Zagrebu so na cesti oživljali moškega, ki se je zaradi vročine onesvestil, v Splitu so pomoč nudili trem osebam.

Črnogorsko prestolnico Podgorica ogroža požar, ki je zahteval eno življenje. Z ognjenimi zublji se borijo tudi v Grčiji. Zaradi nevarnega približevanja ognjenih zubljev naseljem na Peloponezu so že evakuirali številna gospodinjstva. V Bolgariji pa so ognjeni zublji medtem uničili več kot 180 hektarjev površine.

Žrtev vročine tudi na Slovaškem

Ob visokih temperaturah poskrbite za zaščito in pijte veliko brezalkoholnih pijač
Ob visokih temperaturah poskrbite za zaščito in pijte veliko brezalkoholnih pijač FOTO: Reuters

Na Slovaškem so zabeležili rekordnih 38 stopinj Celzija, kar je najvišja temperatura v tej državi v zadnjih 49 letih. Vročinski val je zahteval prvo smrtno žrtev.

Rekord naj bi padel že v naslednjih dneh, v petek naj bi bilo 40 stopinj Celzija. Ohladitve pričakujejo šele v soboto, ko bo 'skromnih' 30-35 stopinj Celzija.

Rekordne temperature so v ponedeljek namerili tudi v Avstriji, največ (37,1 stopinje Celzija) v kraju Langelois na Spodnjem Avstrijskem, sledi pa Dunaj s 37 stopinjami Celzija. Tudi tam naj bi olajšanje prinesel konec tedna. V Nemčiji je zaradi vročine razpokala vrhnja plast na dveh avtocestah, ki so jih morali zapreti, na Poljskem pa so zaradi pregretih tračnic zamujali vlaki.

Vroče je tudi v Sloveniji =>

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anzi_mahackala
17. 07. 2007 21.06
Men je cisto prav...kar naj unicujejo okolje bomo cez pet let crkoval dobesedno zrd enih kretenov, ker jim je mar za naravo..
Gogibyte
17. 07. 2007 13.25
Like a HELL bo nc bat mati narava dela svoje delo...