Tujina

Prve žrtve med tujci

New York/Bejrut, 16. 07. 2006 08.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
27

Tujci bežijo iz Libanona, kjer je umrlo najmanj osem Kanadčanov. V državi je tudi najmanj šest Slovencev.

Samo včeraj so izraelski napadi terjali okoli 30 smrtnih žrtev, še več pa je bilo ranjenih
Samo včeraj so izraelski napadi terjali okoli 30 smrtnih žrtev, še več pa je bilo ranjenih FOTO: Reuters
Po podatkih slovenskega zunanjega ministrstva se v Libanonu nahaja šest Slovencev. Ministrstvo je šesterici svetovalo, naj iz varnostnih razlogov čim prej zapusti državo, in jim v sodelovanju z ostalimi državami članicami Evropske unije tudi poskuša pomagati pri tem.

MZZ je v stalnem stiku s slovenskim častnim konzulatom in veleposlaništvi evropskih držav v Bejrutu ter je tako v soboto pomagalo dvema Slovenkama, da sta preko Cipra zapustili Libanon. Še dva slovenska državljana sta državo zapustila danes, skupaj s skupino Avstrijcev.

Izraelska vojska je nadaljevala ofenzivo v Libanonu, ki je v petih dneh zahtevala že več kot sto življenj, skrajno libanonsko gibanje Hezbolah pa je na napade odgovorilo z raketnimi napadi na sever Izraela. Nasilju torej ni videti konca in čeprav so žrtve večinoma civilisti, mednarodna skupnost nikakor ne zbere moči, da bi poleg izrazov zaskrbljenosti in pozivov obema stranema k vzdržnosti poslala še kakšno močnejše sporočilo, ki bi privedlo do umiritve razmer.

Izraelska vojaška letala in ladje že od srede, odkar je Hezbolah na izraelsko-libanonski meji zajel dva in ubil osem izraelskih vojakov, izvajajo napade na domnevne položaje tega šiitskega gibanja v južnem predmestju Bejruta in na jugu Libanona, kjer za njimi ostajajo le še ruševine. Prvič so bili te dni tarča napada tudi pristaniški mesti Tripoli in Tir, središče Bejruta in še nekateri drugi libanonski kraji. Izraelske letalske sile so med drugim bombardirale rezervoarje z gorivom na mednarodnem letališču v Bejrutu.

Hezbolah je v odgovor izstrelil več raket na sever Izraela. Ena od raket je v nedeljo zadela pristaniško mesto Haifa, pri čemer je bilo ubitih osem ljudi, več kot deset je bilo ranjenih. V bližini tega tretjega največjega izraelskega mesta stoji več kemičnih tovarn, zato obstaja v primeru napada nevarnost okoljske katastrofe.

Pripadnik Hezbolaha straži stavbo v južnem predmestju Bejruta
Pripadnik Hezbolaha straži stavbo v južnem predmestju Bejruta FOTO: Reuters
ZDA so odredile evakuacijo ameriških diplomatov iz Libanona. Veleposlaništvo v Bejrutu kljub temu ostaja odprto.

Izrael, ki sicer obžaluje smrt libanonskih civilistov, a odgovornost za njihovo smrt pripisuje Hezbolahu, se kljub temu ne da. Raketni napad na Haifo bo imel "daljnosežne posledice" in ne bo ustavil Izraela pri doseganju njegovega cilja, je opozoril izraelski premier Ehud Olmert. "Nimamo namena prizadeti palestinskega in libanonskega ljudstva, vendar pa se ne bomo uklonili grožnjam," je dejal in prek italijanskega premiera Romana Prodija spet posredoval libanonski vladi pogoje za ustavitev izraelske operacije na libanonskem ozemlju. Glavni izraelski zahtevi sta izpustitev dveh zajetih izraelskih vojakov in umik Hezbolaha z meje z Izraelom.

Hezbolah je namesto tega zagrozil z novimi napadi po vsem Izraelu. "Če bo Izrael še naprej ukrepal proti našim ljudem, ne bomo prizanesli nobenemu kraju v Izraelu," je sporočilo gibanje. Njegov vodja Hasan Nasralah, ki je Izraelu že pred dnevi zagrozil z odkrito vojno, je v nedeljskem televizijskem nagovoru zagotovil, da so njegovi borci kljub izraelski ofenzivi še vedno pri močeh in so pripravljeni proti Izraelu uporabiti vsa sredstva. "Vse dokler naš sovražnik nima meja, se tudi mi ne bomo omejevali," je dejal.

Tujci bežijo

Hezbolahova raketa katjuša je zadela hišo v mestu Safed na severu Izraela
Hezbolahova raketa katjuša je zadela hišo v mestu Safed na severu Izraela FOTO: Reuters
Iran je odločno zanikal kakršno koli sodelovanje z gibanjem Hezbolah pri izvajanju napadov na Izrael, postavil pa se je tudi v bran Siriji. "Upamo, da sionistični režim ne bo naredil napake in napadel Sirije, saj bo z razširitvijo fronte prav gotovo utrpel nepojmljivo škodo," je dejal tiskovni predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva Hamid Reza Asefi.

Sirija bo na morebiten izraelski napad odločno odgovorila, je bil odločen sirski minister za informiranje Mohsen Bilal. "Vsakršnemu izraelskemu napadu na Sirijo bo sledil odločen, neposreden in neomejen sirski odgovor, ki bo zajemal vsa sredstva," je dejal.

Medtem ko tuji državljani množično zapuščajo Libanon, lokalni prebivalci pa iščejo zavetje v zakloniščih, Varnostni svet ZN še vedno išče dogovor glede besedila resolucije, v katerem bi zahtevali prekinitev ognja v Libanonu. Predlog resolucije je podal Bejrut, ki je nad molkom svetovne organizacije v zvezi s stopnjevanjem nasilja na Bližnjem vzhodu močno razočaran in krivdo za to vali na ZDA, ki naj bi z oviranjem sprejetja omenjene resolucije ščitile interese Izraela.

Kanadski zunanji minister Peter MacKay je sporočil, da je v Libanonu umrlo najmanj osem Kanadčanov. "Lahko potrdim, da je v Libanonu umrlo osem kanadskih državljanov, šest pa je bilo hudo ranjenih," je dejal.

Položaj na Bližnjem vzhodu je zaznamoval tudi vrhunsko zasedanje voditeljev skupine sedmih najrazvitejših držav sveta in Rusije (G-8) v Sankt Peterburgu. Ti so v nedeljo pozvali sprte strani k prekinitvi nasilja, pri čemer so zahtevali tako ustavitev izraelske vojaške operacije v Libanonu kot prekinitev bombnih napadov Hezbolaha na Izrael. "Glavna prednostna naloga je vzpostaviti pogoje za trajno prekinitev nasilja," so zapisali v skupni izjavi. Med te pogoje so uvrstili izpustitev zajetih izraelskih vojakov, prekinitev bombnih napadov na izraelsko ozemlje, ustavitev izraelskih vojaških operacij, takojšen umik izraelskih sil z območja Gaze ter izpustitev aretiranih palestinskih ministrov in poslancev.

Izraelci spet vdrli tudi na območje Gaze

Izraelski tanki so znova vdrli tudi na območje Gaze, v operaciji pa so sodelovale tudi izraelske zračne sile. V enem od letalskih napadov so bili ubiti trije Palestinci, osem pa jih je bilo ranjenih.

Izraelski tanki so ponoči spet vdrli na območje Gaze
Izraelski tanki so ponoči spet vdrli na območje Gaze FOTO: Reuters

Izraelska vojska trdi, da so njena letala napadla skupino Palestincev, ki so nosili protitankovske granate. En Palestinec je umrl, trije pa so bili ranjeni.

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maltežan
18. 07. 2006 09.09
To se je prej ali slej moralo nardit, da padajo tudi tujci! VS ZN čaka in čaka in čaka in čaka in pomoje bo še čakal 100 let preden bo kaj ukrenil! Ameriški veleposlanik pri njih pa da raje veto za sankcije proti Izraelu, ker se noče sprijazniti z dejstvi, da Izrael dela nemire na tem območju! Tudi Bush je z včerajšnjo izjavo precej olja priliv na ogenj in s tem še bolj spodbudil boj! Kako strašna slepota je človeštva! Vam urednik pa svetujem, da ne brišete več komentarjev, ker lahko vsak izrazi svoje mnenje o čemerkoli! Tukaj se vsak izrazi na svoj način, pa naj bodo še te izjave tako pikantne o Izraelu ali pa kaki drugi državi!!!!!!!!!!!!!!!!!

Opomba uredništva 24ur.com: Nekatere komentarje smo bili zaradi uporabljenega sovražnega govora in pozivanja k pobojem drugače mislečih prisiljeni delno ali v celoti izbrisati. Iz našega obrazca za prijavo h komentiranju člankov je razvidno, da komentarjev, ki so žaljivi, vulgarni ali izražajo sovražni govor, ne objavljamo.
vv1
18. 07. 2006 08.04
Spoštovano uredništvo: dolžan sem vam odgovor na moj komentar, kjer me obsojate "hvaljenja genocida ipd." Da ne bo pomote, preberite si še enkrat kar sem napisal, lahko pa vam to obrazložim in sicer hotel sem povedati, da Izraelci niso nič boljši, da sami počnejo isto, (če si z nekom v sporu v redu, če si v sporu z vsemi, pa je s tabo verjetno nekaj narobe). Tako da moje komentarje ne enačite s podpiranjem in hvaljenjem genocida in z nestrpnostjo, ker sem odločno proti eni in drugi stvari!

Opomba uredništva 24ur.com: Nekatere komentarje smo bili zaradi uporabljenega sovražnega govora in pozivanja k pobojem drugače mislečih prisiljeni delno ali v celoti izbrisati. Iz našega obrazca za prijavo h komentiranju člankov je razvidno, da komentarjev, ki so žaljivi, vulgarni ali izražajo sovražni govor, ne objavljamo.
jeti@email.si
17. 07. 2006 22.29
Ker Amerika podpira Izraelce, bi se morali vsi muslimani združit pa hop po Izraelu. Tudi Američani si zaslužijo lekcijo. Urednik zdaj pa brž na delo.

Opomba uredništva 24ur.com: Nekatere komentarje smo bili zaradi uporabljenega sovražnega govora in pozivanja k pobojem drugače mislečih prisiljeni delno ali v celoti izbrisati. Iz našega obrazca za prijavo h komentiranju člankov je razvidno, da komentarjev, ki so žaljivi, vulgarni ali izražajo sovražni govor, ne objavljamo.
pikijakob1@email.si
17. 07. 2006 09.54
kanada to mirno prenaša, amerika pa podpira terorizem in ga celo hvali. s kakšno pravico ameriški terorist v javnosti govori, da počenja izrael pravo stvar, medtem, ko pobija otroke in ženske v libanonu. bori pa se za demokracijo. pojma nima o islamski religiji
iqsto@yahoo.co.uk
17. 07. 2006 08.51
Tam že 3000 al 4000 let ni miru in ga ne bo nikoli.
vv1
17. 07. 2006 07.46
Opomba uredništva 24ur.com: Ta komentar smo zaradi uporabljenega sovražnega govora, hvaljenja genocida nad Judi v času nacističnega režima in pozivanja k uničenju ene od etničnih skupin izbrisali. Iz našega obrazca za prijavo h komentiranju člankov je razvidno, da komentarjev, ki so žaljivi, vulgarni ali izražajo sovražni govor, ne objavljamo. V kolikor boste, 'vjo', tudi v v prihodnje uporabljali sovražni govor, vaših komentarjev ne bomo objavljali !
iqsto@yahoo.co.uk
17. 07. 2006 07.31
nekomu se je tipka pokvarla, je notr ostala
cevzar@yahoo.com
16. 07. 2006 23.49
Hmm...mogoce imas prov....ce bi se drzali pesnitve bi bilo kr vredi: -------------------------------------- Edin... sreča, sprava k nam naj nazaj se vrnejo; otrók, kar ima Slava, vsi naj si v róke sežejo, de oblast in z njo čast, ko préd, spet naša boste last! -------------------------------------- In seveda: Živé naj vsi naródi, ki hrepené dočakat dan, ko, koder sonce hodi, prepir iz svéta bo pregnan, ko rojak prost bo vsak, ne vrag, le sosed bo mejak! lp
scar.lettx@yahoo.com
16. 07. 2006 22.34
Jajca, ja! Ne se pa kar naprej ven vlečt z diplomatskimi potezami, jezikom.. Putim je imel jajca že sinoči na tiskovki z Bushem, kar zadeva preostale iz G8 me pa prav zanima in bom prijetno presenečena, če se bo še kdo pridužil Chiracu. Najbolj me pa seveda zanima kaj bodo jutri spesnili zunanji ministri EU in ali bomo sploh "imeli mnenje" in pesnitev pomagali napisat al jo bomo, kot vedno, ob koncu le podpisali....
Andraž Sodja
16. 07. 2006 22.27
Res si ne moremo predstavljati kaj se jim je dogajalo ampak ni se dogajalo le njim oni pa se imajo za večne žrtve in mislijo da zaradi tega lahko počnejo isto nad narodom ki pač veruje v drugega namišljenega prijatelja.Res je da se jih je mnogo ki so preživeli holokavst preselilo na Florido kjer so z svojo ignoranco (ker niso znali uporabljati volilnih strojev) močno pripomogli k izvolitvi kretenskega kavboja Busha.Hkrati pa se je v izrael preselilo mnogo krščanskih in judovskih skrajnežev ki mislijo da bojujejo križarske vojne ali pa opravljajo božje delo kot bi rekel ameriški predsednik.Če se to dogaja v arabskem svetu in so ti ljudje muslimani jih imenujejo teroristi v izraelu krščanske in judovske ekvivalente imenujejo vojaki,heroji in borci za svobodo. Za moja merila je ravno obratno. Od vseh ki so se zbrali na vrhu G8 pa spoštujem le dva ki sta našla pamet in jajca da sta povedala za kaj gre. Chirac in Putin sta dejala da gre za odprto dejanje vojne izraela oziroma za neizzvano okupacijo samostojne in neodvisne države Libanon. Celotna država z milijoni nedolžnih žrtev katere izrael bombandira NI odgovorna za ugrabitev treh neumnih vojakov ki so se za denarz ameriškim orožjem in ameriško podporo bojevali proti nedolžnim zatiranim ljudem.
Rijad Proši?
16. 07. 2006 22.23
Lahko mi verjamete, da je ta konflikt zrežirala Amerika, da bi poskusili uvleči še Sirijo in Iran, potem bi kao imeli razlog za posredovanje. Upam samo , da Sirija in Iran ne bosta nasedli.
scar.lettx@yahoo.com
16. 07. 2006 22.04
Ne moremo si predstavljat kaj se je dogajalo židom med 2. sv. vojno! Ampak v Izraelu je teh vedno manj, zatočišče pa si je našlo nešteto (predvsem Američanov) skrajnežev, ki so si tako našli svojo "comfort zone" in ravno zaradi prednikov menijo, da jim je dovoljeno vse. Za slednje imajo, na žalost, konstantno podporo, ki se ji redki drznejo upreti. Predsednik Chirac je bil danes svetla izjema.
scar.lettx@yahoo.com
16. 07. 2006 21.54
Brez.panike, se podpišem, podčrtam in pritisnem žig pod tvoj post!
Andraž Sodja
16. 07. 2006 21.46
Kje je na tem svetu logika in pravica.V imenu TREH ugrabljenih vojakov je izraelska vojska ubila vsaj 300 civilistov med katerimi je v povprečju 12% otrok.Cel svet se zgraža nad dejanji palestincev in libanoncev ki branijo svoje dežele kamor se je izrael z blagoslovom angležev in američanom vsilil po drugi svetovni vojni, ker so bili židje taki ubožčki med drugo svetovno vojno ko jih je v Koncentracijskih taboriščih umrlo ~5 milijonov v primerjavi z slovanskimi narodi kjer je bilo žrtev ~20 milijonov.Pa še danes ko palestinski otrok pogleda v nebo in vidi izraelski vojaški helikopter, ki je ravnokar izstrelil raketo v spalnico njegove sestre je 100% delolov tistega helikopterja ožigosanega z znaki "made in America" ki v imenu nacističnega holokavsta za katerega ni opravičila, izvaja genocid nad muslimanskimi narodi za katerega prav tako ni opravičila. V imenu vsega kar je prav in je pravično sicer bo to zelo grdo rečeno si želim krvavega maščevanja za vse tisoče palestinskih otrok in ostalih žrtev za katere je kriv izraelski ekspanzionizem in njihovo bolno mišljenje da so večne žrtve na svetu.
Marko Weber
16. 07. 2006 21.30
Ronin! Patruljni čoln je že na poti! Na cilj bo prispel v petek. Držimo pesti!
ronin_s600@msn.com
16. 07. 2006 21.18
treba cimprej popravt slovenski patruljni coln pa po orientaciji zvezd hitr v libanon po sest slovencev
cevzar@yahoo.com
16. 07. 2006 19.13
Komentar III del. citat: Po prepričanju ameriškega predsednika Georgea Busha Iran in Sirija spodkopavata prizadevanja za trajni mir v regiji in s tem nosita največji del krivde za izbruhe nasilja na Bližnjem vzhodu. Dobro da imamo tako lepo napisano mnenje ameriske zunanje politike...kjer "Iran in Sirija" spodkopavata prizadevanja ( verjetno z pozivom k solidarnosti ) za mir v regiji ( ali z umikom vojakov iz Libanona ... ali z nasprotovanjem "nekrvavih" prizadevanj Izraela.....ali...). Seveda je clanek le skupek dnevnega dogajanja....za nekatere gledalce .. pa so le podatki. V katerih so jasno oznaceni zlodeji...in "rdece belo plavi junaki".
cevzar@yahoo.com
16. 07. 2006 18.40
komentar II del. Zanima me, zakaj je z Hezbolah naslov za teroristicna dejanja, napade.. Libanona, ce imajo 23 od 128 sedezev v parlamentu in dejansko jih tretira Libanon kot osvobodilno vojsko. Kaj ne izvaja Libanon potem protinapade ( oziroma kakor jemljes ugrabitev 2 vojakov v primerjavi z vec sto zaprtimi Palestinci BREZ obtoznice..in prakticno listo ubitih brez dna katerih razmerje je x:xxxx I:P ), ne pa Hezbolah. Mogoce sedaj malce kriticnega pogleda na vas clanek...ampak ima priokus fabrikacije besede terorizem, Hezbolah , ... Res pa je, da je dejansko terorizem...kot vsa orozja ... definitivno orozje MOCNIH in ne sibkih. Za primer lahko vzamemo ZDA in Kuba.....in je jasno, da clanek pretehta nevtralni pogled vseine...in se upredeli hmm.. Seveda...ce ZDA zavrne obtoznico ki jo klasificira pod besedo "teroristicna drzava" potem ima vsak v glavi samo ... male rjave Muhamede ki imajo bombo okoli pasu. Se enkrat bi opozoril na solidarnost in priporocal 1 uro casa, da si pogledate dokumentarec " Peace, Propaganda
cevzar@yahoo.com
16. 07. 2006 17.37
Ker zal ne gre tu za razpravo..ampak samo za komentarje na clanek,...se opravicujem za moj poskus razprave na to temo. Seveda...redki pridejo na vaso stran po nevtralno upredeljene informacije...ampak samo za v pogled v avtoritativno predlozene up to date clanke. Tu sledijo komentarji na clanek. Res je, da je to kar pocne Izrael v palestini citat "internacionalno priznana okupacija palestine" in da je veckrat (zgoraj) uporabljena beseda "izraelska ofenziva" verjetno pod drobnogledom narobe interpretirana. Saj po deklaraciji za clovekove pravice bi jih lazje dali v razred "agrresorja"...se pravi agresija. Kar se tice napad in pobijanje palestincev....so po angleskih navedbah Izraelci ze zdavnaj dosegli nivo genocida. Definicija terorizma in arena moci. Hmm. Seveda Izraelu ustreza, da lahko izsilijo kakrsno koli resitev problema v areni v kateri so v premoci. Tako jim seveda ustreza vsako opravicilo, ki je lahko iskrica za vstop v njo. V clanku mi je vsec, da ste omenili, da so palestinci zahtevali izpustitev nekaj zaprtih palestincev...ceprov na nivoju genocida bi se morali pogovarjati cisto na drugem nivoju. V clanku pogresam vire informacij, saj je verjetno za stevila zrtev na palestinski strani vasi viri izraelski mediji .. kar zelo prispeva k objektivnosti clanka. Skratka zelo bi pohvalil vas clanek in posebaj urednistvo 24ur.com, kjer nam omogocate izcrpne informacije o dogodkih po svetu, za katere nam manjka vsakrsna oporna tocka z pogleda vseh strani.
cevzar@yahoo.com
16. 07. 2006 16.48
Hvala za odstranitev mojega komentarja...BREZ OBRAZLOZITVE. Toliko o vasi resnosti kot medijska hisa....vase sporocilo je jasno. Dobite ob naslednji priloznosti spet par jajc na fasado...sam da si bajka popravim. Opomba uredništva 24ur.com: Komentar smo zbrisali, ker je vseboval povezave na spletne strani, ki pa niso delovale. Zato tudi nismo mogli preveriti njihove vsebine. Prav tako vas opozarjamo, da ne gre za razpravo na forumu, pač pa za komentarje na članek.