Tujina

Prve razpoke v vladi

Jeruzalem, 01. 05. 2007 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po objavi poročila o napakah izraelske vojske med ofenzivo na Libanon je odstopil izraelski minister Cabel.

Eitan Cabel pravi, da ne more več sedeti v vladi, ki jo vodi Olmert
Eitan Cabel pravi, da ne more več sedeti v vladi, ki jo vodi Olmert FOTO: Reuters

Po objavi zelo kritičnega poročila o napakah izraelske vojske in politike med lansko ofenzivo na Libanon je danes odstopil prvi izraelski minister v kabinetu Ehuda Olmerta, minister brez listnice Eitan Cabel. Kot je dejal v odstopni izjavi, bi moral odstopiti tudi Olmert. "Ehud Olmert mora odstopiti. Mora prevzeti odgovornost. Ne morem več sedeti v vladi, ki jo vodi Olmert," je dejal Cabel.

Gre za prve resne znake razpok v izraelski vladni koaliciji, potem ko je posebna preiskovalna komisija v ponedeljek objavila poročilo, da je bilo med lansko poletno ofenzivo proti skrajnemu libanonskemu gibanju Hezbolah storjenih več napak. Izraelskega premiera Olmerta obtožuje tudi "hudih neuspehov" pri ravnanjih, povezanih z ofenzivo.

Olmerta k odstopu v današnjih izdajah pozivajo tudi vsi izraelski časniki. Komisija v poročilu sicer ni pozvala Olmerta k odstopu, vendar pa je poročilo po mnenju komentatorjev v izraelskem tisku huda obtožba na njegov račun. Komisija je namreč v poročilo zapisala, da je Olmert deloval prenagljeno, ko je državo 12. julija lani popeljal v vojno brez podrobnega načrta, prav tako pa je so bile odločitve sprejete s "pomanjkanjem preudarnosti, odgovornosti in previdnosti".

Ehud Olmert
Ehud Olmert FOTO: Reuters

Izraelskemu premierju priljubljenost močno padla. Toda Olmert pozive k odstopu zavrača, v odzivu na ugotovitve komisije pa je dejal, da bodo "napake popravili". Olmerta sicer čaka nov izziv v četrtek, ko so njegovi politični nasprotniki sklicali množične protivladne proteste v Tel Avivu.

V enomesečni izraelski ofenzivi proti Hezbolahu je bilo lansko poletje na libanonski strani ubitih več kot 1200 ljudi, na izraelski pa okoli 160 vojakov in civilistov. Izrael je ofenzivo sprožil po zajetju dveh izraelskih vojakov s strani Hezbolaha. Njuna usoda je medtem še vedno neznana.


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.