Tujina

Prve rakete že uničili

Bagdad/Washington/London, 01. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Iraški strokovnjaki so pod nadzorom inšpektorjev za razoroževanje uničili prve rakete al-Samud 2, ki presegajo dovoljeni domet. Vodja inšpektorjev Blix je to odločitev Iraka pozdravil, predstavniki ZDA in Velike Britanije pa označili za trik.

Hans Blix pravi, da iraška odločitev o uničenju raket predstavlja dokaz razoroževanja
Hans Blix pravi, da iraška odločitev o uničenju raket predstavlja dokaz razoroževanja FOTO: Reuters

Iraški strokovnjaki so v sodelovanju z inšpektorji OZN na območju industrijskega kompleksa Al Tadža, kakih 40 kilometrov severno od prestolnice že začeli z uničevanjem 4 raket al-Samud 2, katerih domet naj bi po mnenju inšpektorjev presegal dovoljenega. Raketno gorivo pa naj bi začeli uničevati jutri.

Generalni direktor iraškega ministrstva za informiranje je povedal, da se je uničevanje spornih raket začelo ob 11.30 po srednjeevropskem času. Po Blixovem mnenju tovrstno iraško sodelovanje predstavlja pomemben dokaz resničnega razoroževanja.

Sicer pa so inšpektorji za razorožitev Iraka prvič po 7. februarju zasebno zaslišali dva iraška znanstvenika. Pogovor so opravili z biologom in strokovnjakom za balistiko, je potrdil tiskovni predstavnik inšpektorjev Hiro Ueki.

ZDA in Velike Britanije uničenje raket ne prepriča

Birtanski zunanji minister je uničevanje raket označil za "ciničen trik"
Birtanski zunanji minister je uničevanje raket označil za "ciničen trik" FOTO: Reuters

ZDA pa so medtem že sporočile, da iraški razorožitvi ne bodo posvečale velike pozornosti. Tiskovni predstavnik Bele hiše Ari Fleischer je zavrnil mnenje, da bi uničenje raket zrcalilo napredek pri iraškem razoroževanju. "Gre za prevaro, kot je predsednik George Bush napovedal," je izjavil Fleischer.

Kot pa je dejal britanski zunanji minister Straw, iraška odločitev o uničenju raket predstavlja "ciničen trik", s pomočjo katerega želi Bagdad pridobiti na času in se izogniti vojni. "Gre za zelo običajno prakso," je laburističnim poslancem v Southportu na severozahodu Anglije dejal vodja britanske diplomacije.

Francoski zunanji minister Dominique de Villepin pa je uničenje raket ocenil kot pomemben korak na poti mirne razorožitve Iraka. To dejanje Iraka potrjuje, da inšpektorji dosegajo rezultate.

Britansko vodstvo vztraja

Po poročanju Financial Timesa si vojaški načrtovalci prizadevajo za "hitro vojno", saj bi tako zmanjšali možnost, da bi Irak uporabil orožje za množično uničevanje ali pa uničil iraška naftna polja. Poleg tega bi javnost tudi le stežka prenesla vojno, ki bi trajala več tednov.

Britanski premier Tony Blair je v intervjuu za britanski časnik Guardian branil dosedanje stališče do Iraka. "Tudi na Kosovu, v Sierra Leoneju in v Afganistanu so nasprotniki vojne opozarjali pred posredovanjem. A zgodovina je potrdila moje stališče," je pojasnil. Blair nujnost strmoglavljenja iraškega predsednika Sadama Huseina primerja z nevarnostjo nacističnega režima v 30. letih prejšnjega stoletja, mirovnim protestnikom pa je očital, da Sadamu pošiljajo "dvoumno sporočilo". Kot je menil Blair, ni "smiselno", da bi inšpektorjem dali več časa.

Britansko politično vodstvo je prepričano, da bo napad zaradi tehnološke superiornosti kratkotrajno (Foto: Reuters)
Britansko politično vodstvo je prepričano, da bo napad zaradi tehnološke superiornosti kratkotrajno (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Britanski obrambni minister Geoff Hoon pa je za britanski Financial Times ocenil, da bi vojna v Iraku lahko bila zelo kratka, saj ima ameriška in britanska vojska na razpolago visoko razvito orožje, v pomoč zaveznikom pa bi po njegovih besedah bilo tudi pomanjkanje podpore Sadamu Huseinu s strani njegovega lastnega naroda. Vojna bo po njegovem mnenju zahtevala tudi minimalno število civilnih žrtev. Minister je še dejal, da Washington in London pripravljata "vrsto opcij", o točnem časovnem načrtu pa ni želel govoriti. Hoon je po navedbah časnika prvi član britanske vlade, ki je javno omenil možnost hitre zavezniške zmage v Iraku.

Blix v poročilu kritizira pomanjkanje iraškega sodelovanja in priznava, da so bili dosedanji rezultati inšpekcij omejeni. Obenem pa tudi pravi, da je Irak, v zadnjem mesecu dni, začel bolje sodelovati z inšpektorji in da obstaja možnost, da bi to novo sodelovanje lahko prineslo zaželjene rezultate.

Blix: Irak sodeluje bolje kot poprej

Varnostni svet bo pisno poročilo vodje inšpektorjev Hansa Blixa o iraškem izpolnjevanju določil resolucije 1441, sprejete 8. novembra lani, prejel še danes. Poročilo je že v sredo prejel urad generalnega sekretarja ZN Kofija Annana in ga je včeraj še prevajal za 15 članic varnostnega sveta.

Glede na to ni moč pričakovati, da bi novo Blixovo poročilo vplivalo na spremembo stališč članic VS, ki ostajajo še naprej razdeljene, glede na najboljšo pot do iraške razorožitve.