Tujina

Prve glasovnice oddane

Paris, 05. 05. 2007 08.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prebivalci francoskih čezmorskih ozemljih so že oddali glasovnice za francoskega predsednika.

V Franciji je ob polnoči začel veljati predvolilni molk pred drugim krogom predsedniških volitev v nedeljo, na katerih se bosta pomerila kandidat desnice Nicolas Sarkozy in socialistka Segolene Royal.

Francozi bodo jutri izbirali med socialistko Royalovo in kandidatom desnice Sarkozyjem
Francozi bodo jutri izbirali med socialistko Royalovo in kandidatom desnice Sarkozyjem FOTO: Reuters

Prebivalci francoskih čezmorskih ozemljih, kot so Guadalupe, Martinique, Francoska Gvajana in arhipelag St. Pierre et Miquelon ob obali Kanade, so svoje glasovnice oddali že danes in se tako izognili morebitnim težavam zaradi časovnih razlik.

V skladu s francosko volilno zakonodajo, ki je med najstrožjimi v Evropi, je od razglasitve predvolilnega molka do razglasitve prvih rezultatov po zaprtju volišč v nedeljo ob 20. uri po srednjeevropskem času prepovedano objavljanje kakršnihkoli javnomnenjskih raziskav ali napovedi rezultatov, s katerimi bi lahko vplivali na odločitev volilnih upravičencev. V primeru kršitve prepovedi je predvidena kazen 75.000 evrov.

Na francoskih čezmorskih ozemljih so predvolilni molk razglasili ob polnoči s četrtka na petek, tamkajšnji volilni upravičenci pa so že lahko oddali svoje glasovnice. Prvi so se na volišča ob 12. uri po srednjeevropskem času odpravili volivci otočja St. Pierre et Miquelon ob obali Kanade, ki jih je okoli 5000. V preostalih francoskih čezmorskih ozemljih in v Severni Ameriki je registriranih približno milijon francoskih volivcev.

Bolje kaže Sarkozyju

Prve projekcije rezultatov bodo sicer znane v nedeljo ob 18.30 po srednjeevropskem času, vendar pa ne bodo namenjene objavi. Po vsej verjetnosti pa se bo verjetno v nedeljo ponovila zgodba s prvega kroga volitev 22. aprila, ko so v javnost pricurljali rezultati kar dve uri pred objavo uradnih projekcij.

Prebivalci francoskih čezmorskih ozemljih bodo svoje glasovnice oddali že danes
Prebivalci francoskih čezmorskih ozemljih bodo svoje glasovnice oddali že danes FOTO: Reuters

Zadnja javnomnenjska raziskava IPSOS, objavljena v petek pozno zvečer, je medtem pokazala, da ima Sarkozy deset odstotkov prednosti pred Royalovo, saj bi zanj glasovalo 55 odstotkov vprašanih, njegovo tekmico pa bi podprlo 45 odstotkov anketiranih. 90 odstotkov anketiranih Francozov je dejalo, da so o svoji odločitvi že popolnoma odločeni.

Boj za glasove Bayrouja

52-letni Sarkozy, ki obljublja nižje davke in nove ukrepe na področju zaposlovanja, kot so fleksibilnost trga delovne sile, nadzor nad priseljevanjem in povratek k francoskim vrednotam, in 53-letna Royalova, ki obljublja, da bo posvetila sistemu blaginje in utrjevanju 35-urnega delavnika, sta se pred drugim krogom volitev sicer osredotočila predvsem na pridobivanje podpore okoli 6,8 milijona francoskih volivcev, ki so na prvem krogu volitev glasovali za tretjeuvrščenega vodjo desnosredinske Zveze za francosko demokracijo (UDF) Francoisa Bayrouja.

Slednji se je sicer odločil, da svojim privržencem ne bo svetoval, koga naj volijo v drugem krogu volitev, raziskava IPSOS pa je pokazala, da bi 36 odstotkov vprašanih, ki so Bayrouja podprli na prvem krogu, glasovalo za Sarkozyja, za Royalovo pa bi svoj glas oddalo 35 odstotkov tistih, ki so na prvem krogu glasovali za Bayrouja.

Sarkozy je sicer v zadnjem predvolilnem nastopu v petek zvečer poudaril, da je njegova tekmica Royalova volilni boj zaključila "z nasilnimi čustvi, z določeno mero mrzličnosti" in ob tem dodal, "da si Francija zasluži nekaj drugačnega". "Politik mora izkazovati spoštovanje, odprtost, strpnost, se zavzemati za povezovanje, znati mora ponuditi roko sprave in pomiritve," je še poudaril Sarkozy.

Vodja francoskih socialistov in življenjski sopotnik Royalove, Francois Hollande, je medtem Francoze pozval, naj se v največjem številu udeležijo nedeljskih predsedniških volitev, s čimer bi zagotovili zmago Royalove nad Sarkozyjem. Nekdanji socialistični francoski premier Michel Rocard pa je pozval k oblikovanju koalicije socialistov s desnosredinsko UDF, ki bi pripomogla k zmagi Royalove nad kandidatom francoske desnice, Sarkozyjem.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.