Tujina

Prva ruska pošiljka goriva

Moskva/Teheran, 17. 12. 2007 08.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
5

Rusija je v Iran že poslala prvo pošiljko gorilnih palic za jedrsko elektrarno v Bušerju.

Proces dobave gorilnih palic elektrarne v Bušerju naj bi trajal do dva meseca.
Proces dobave gorilnih palic elektrarne v Bušerju naj bi trajal do dva meseca. FOTO: Reuters

Rusija in Iran sta se minuli teden dogovorila o časovnem načrtu izgradnje jedrske elektrarne v Bušerju na jugu Irana. Na podlagi dogovorov je Rusija danes začela Iranu dobavljati jedrsko gorivo za reaktor. Ob tem se je moral Iran zavezati, da tega goriva ne bo uporabil drugje, pač pa samo v Bušerju. Uporabo gorilnih palic v Iranu bodo nadzorovali predstavniki Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), je danes v Moskvi sporočil predstavnik ruskega zunanjega ministrstva.

Ob sprejetju dogovora o skupnem sodelovanju je direktor podjetja Atomstrojeksport, Sergej Šmatko, dejal, da so uredili težave, ki so jih imeli z iranskimi dobavitelji, in se dogovorili za roke za dokončanje del.

Rusija, ki nasprotuje uvedbi novih sankcij proti Iranu zaradi njegovega jedrskega programa, sicer Teheran vztrajno vzpodbuja k sodelovanju z Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA).

Šmatko je dodal, da bo več o začetku dela jedrske elektrarne povedal konec decembra, ni pa izključil možnosti oblikovanja skupnega rusko-iranskega podjetja, ki bo upravljalo elektrarno v Bušerju, da bi, kot je dejal, "zagotovili njeno varnost". V dogovoru, ki so ga sprejeli v četrtek, bo Rusija elektrarni gorivo dobavila šest mesecev pred začetkom obratovanja.

Dokončanje večkrat preloženo

Iran je Rusiji pisno zatrdil, da jedrskega goriva, ki ga bo Rusija dostavila elektrarni v Bušerju, ne bo uporabil drugje in za druge namene.
Iran je Rusiji pisno zatrdil, da jedrskega goriva, ki ga bo Rusija dostavila elektrarni v Bušerju, ne bo uporabil drugje in za druge namene. FOTO: Reuters

Dokončanje jedrske elektrarne v Bušerju, ki ga je Rusija leta 1994 prevzela od nemškega Siemensa, so že večkrat preložili tudi zaradi napetosti zaradi iranskega jedrskega programa in bojazni Zahoda, da Iran proizvaja jedrsko orožje, kar pa Teheran odločno zanika.

Gradnja elektrarne je bila že večkrat ustavljena zaradi težav s plačili in drugih vprašanj. Nazadnje so začetek delovanja jedrske elektrarne napovedali za letošnjo jesen, a so jo nato zaradi domnevnih finančnih težav Irana preložili na leto 2008.

Na dogodek so se danes že odzvali v Beli hiši v Washingtonu. Kot so zatrdili, so vedeli, da Rusija namerava Iranu dobavljati jedrsko gorivo. Obenem pa je predstavnik za stike z javnostjo Bele hiše Gordon Johndroe dejal, da "je to še en razlog več, da Teheran ustavi sporni jedrski program". "Če Rusija Iranu dobavlja jedrsko gorivo, potem Iranci nimajo več razloga, da bi še naprej sami bogatili uran," je še dodal Johndroe.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

drzavljan35
17. 12. 2007 11.12
Ameriska politika res lobira celi svet, kr neki... kaj ko bi inspektorje nepristranske poslali malo k njim !? Najprej gredo v vojno ker bi naj bilo "weapon of mass distruction",...pol pa 4 lete ne najdejo WEAPONA in se potrdijo da ga niti v Iranu ni... Kdo bo odgovarjal za toliko po "pomoti" ubitih civilnih zrtev ?
xzamiel@hotmail.com
17. 12. 2007 10.53
Točno tako generalpostmail, huh. Bi prej raje inšpektorje poslal v Palestino in Izrael pa tak.
mc_burek@email.si
17. 12. 2007 10.48
americani bi ih mogl se een parkat orng po pi*ki fasat da bi se zavedal ka ga serjejo.......bdv američani so narod z najmanšim povprečnim IQ na vsetu če se ne motm
generalpostmail@hotmail.com
17. 12. 2007 10.30
Jaz ne vem v čem je problem, če vse skupaj nadzorujejo inšpektorji potem že ne bodo naredili bombe. Kdo pa nadzira žide in njihove jederske bombe?? Kdo sploh pravi, da je Iran nevaren? Verjamete Bushmanu? Spomnimo se vsi okoli gonje proti Iraku in wepons of mass distruction, ki jih potem nikjer ni bilo.
Luka Škorjanc
17. 12. 2007 09.19
en kup vesela...... dzzzzzzzzzzzttzztzzzzztzzzzz.... KABUUUMM!!!!