Tujina

Prstni odtis za vstop v ZDA?

New York, 05. 06. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški pravosodni minister John Ashcroft naj bi po poročanju ameriških medijev zagovarjal poostren nadzor nad vsemi tujci, ki prihajajo v ZDA.

John Ashcroft
John Ashcroft FOTO: Reuters

Ashcroft se je včeraj srečal z republikanskim predsednikom odbora za pravosodje v predstavniškem domu kongresa Jamesom Sensenbrennerjem iz Wisconsina, s katerim naj bi kritizirala dosedanje delo Službe za priseljevanje in naturalizacijo (INS) in razmišljala o ukrepih, ki bi izboljšali nadzor nad tem, kdo prihaja v ZDA. Ashcroft naj bi zagovarjal jemanje prstnih odtisov, fotografiranje in preverjanje preteklosti turistov, poslovnežev in drugih obiskovalcev ZDA, ko ti pridejo na mejo. Takšen režim je doslej veljal za obiskovalce iz držav, ki so na ameriškem seznamu podpornic terorizma, kot so Iran, Irak, Libija in Sudan.

Medtem ko so omenjeni ukrepi v veljavi za vse tiste tujce, ki hočejo ostati v ZDA, pa je vest o uvedbi poostrenega režima na meji za vse tujce, ki v ZDA prinašajo denar ali obiskujejo sorodnike in prijatelje, vzbudila novo ogorčenje med ameriško levico, ki je imela Ashcrofta v zobeh, še preden je sploh zasedel položaj pravosodnega ministrstva. Ashcroft je liberalce najprej razjezil, ko je z nastopom položaja uvedel vsakodnevno molitev vseh uslužbencev pravosodnega ministrstva in ukazal obleči kip, ki simbolizira "golo pravico", ker je bil menda slab za moralo. Od takrat naprej je pravica v ZDA "oblečena".

Politične nasprotnike je Ashcroft hudo razočaral po 11. septembru, ko je dejal, da je vsak, ki izraža dvom v upravičenost poostrenih protiterorističnih ukrepov v ZDA, izdajalec, dodatno pa je sprožil ogorčenje pred dnevi, ko je dal zveznemu preiskovalnemu uradu (FBI) pooblastila za zbiranje podatkov o vseh sumljivih osebah po vzoru nekdanjih komunističnih režimov. Agenti FBI bodo po novem lahko hodili na politična in druga zborovanja in z beležnico v rokah spremljali, kaj kdo govori o terorizmu. Ameriški liberalci so prepričani, da se FBI nikakor ne bo omejil le na terorizem, ampak da obstaja nevarnost zbiranja podatkov tudi o drugih, za administracijo neprijetnih temah. Podrobnosti najnovejšega Ashcroftovega predloga naj bi bile znane v prihodnjih dneh, po nekaterih podatkih pa novi ukrepi naj ne bi veljali za vse države, ampak le nekaj deset dodatnih.

SORODNI ČLANKI