Tujina

Protivladni protesti vse množičnejši tudi v Jemnu

Sana, 27. 01. 2011 13.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Protivladni protesti vse bolj pretresajo tudi Jemen, kjer se je na ulicah prestolnice Sana zbralo več tisoč ljudi, nezadovoljnih s politiko predsednika Saleha, ki tej državi vlada že skoraj 32 let.

"Kralj Abdulah, tu je Ali Abdulah," so med drugim vzklikali protestniki, s čimer so situacijo v svoji državi povezali z jasminovo revolucijo v Tuniziji, zaradi katere je moral tamkajšnji predsednik Zine el Abidine Ben Ali pobegniti iz države, zatočišče pa mu je kot gostu ponudil savdski kralj Abdulah.

V bližini univerze v Sani je odstop predsednika zahtevalo kakih 10.000 ljudi.

V protestih, ki potekajo na različnih koncih Sane in so zaenkrat mirni, sodelujejo privrženci različnih opozicijskih strank, tudi islamističnih. Opozicijski voditelji so tudi že sklicali nove proteste za petek in poudarjajo, da ne bodo odnehali, dokler predsednik Ali Abdulah Saleh ne odstopi.

Nezadovoljni so tudi prebivalci Jemna.
Nezadovoljni so tudi prebivalci Jemna. FOTO: Reuters

Predsednik je sicer v zadnjih tednih poskušal pomiriti vse glasnejše nezadovoljstvo z ukrepi, kot so namestitev dodatnih policistov in vojakov v prestolnici, povišanje plač vojakom, prepolovitev davkov na dohodek in omejevanje naraščanja cen, a to očitno ni bilo dovolj.

Protesti predstavljajo novo grožnjo tej najrevnejši arabski državi, ki je bila doslej pozornosti Zahoda deležna predvsem zaradi tamkajšnje veje Al Kaide, napadov upornikov na severu ter secesionističnih teženj na jugu države.

Protesti v Jemnu
Protesti v Jemnu FOTO: Reuters

Proteste v Jemnu je navdihnila vstaja revnega prebivalstva v Tuniziji. Val nezadovoljstva se očitno vse bolj širi tudi v druge arabske države. V Egiptu tako v teh dneh potekajo največje protivladne demonstracije v zadnjih desetletjih.

Jemenski predsednik državi vlada že skoraj 32 let, sedanji mandat pa se mu izteče leta 2013. Predlagane spremembe ustave naj bi mu omogočile, da na oblasti ostane še dva desetletna mandata, razširile pa so se tudi govorice, da namerava kot naslednika na čelu države "ustoličiti" svojega sina.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bigich
28. 01. 2011 04.44
Protesti bodo na oblast pripeljali prave muslimane, ki bodo izpolnili napoved. In to je ... OSVOJITEV RIMA! On ve najbolje.
simon13
27. 01. 2011 18.03
arabski svet važno je protestirati, potem se moški počutijo pomembne. Zakaj ? To ni važno.
upornik007
27. 01. 2011 16.21
kako lepo svet drvi v novo svetovno vojno...
bnam 2707
27. 01. 2011 16.10
Počasi je treba tudi v tistih državah napraviti red in vzpostaviti demokracijo.Ljudstvo ima še kako prav.Zavrelo bo še drugje samo vprašanje časa je kje in kdaj.
mladi_cetnik
27. 01. 2011 13.35
to osama, pardon, obama sem mislil, dela zdraho po svetu, ker bi se s svojo vojsko rad zdaj mal tam zasidral za par deset let.... v vseh vojaških udarih v 20. stoletju je v ozadju stala angleška tajna služba, (sploh kar se tiče evrope do 1950, po 1950 pa je za vsemi udari stala zadaj ameriška tajna služba) ki take udare financira, izziva, spodbuja in zakuha.
Libra77
27. 01. 2011 13.22
Slovenci na portalih, ostali z jajcami na ulicah. Potem pa se še čudimo, da ni premikov in se pojavljajo še večje afere od tistih, ki jih že poznamo in smo za njih mislili, da jih ne gre prekoračiti.