Tujina

'Protiustavno in nezakonito sojenje'

Teheran, 02. 08. 2009 08.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji iranski predsednik Hatami je ostro obsodil sobotno sojenje približno stotim udeležencem povolilnih protestov. Obtoženi so šele ob začetku sojenja izvedeli, česa jih krivijo.

Nekdanji iranski predsednik Mohamed Hatami je obsodil sojenje udeležencem povolilnih protestov.
Nekdanji iranski predsednik Mohamed Hatami je obsodil sojenje udeležencem povolilnih protestov. FOTO: Reuters

Nekdanji iranski predsednik Mohamed Hatami in eden glavnih podpornikov opozicije v Iranu je obsodil sobotno sojenje približno stotim udeležencem povolilnih protestov junija. "Kar se je zgodilo včeraj, je protiustavno, protizakonito in krši državljanske pravice," je dejal.

Kar se je zgodilo včeraj, je protiustavno, protizakonito in krši državljanske pravice. Nekdanji iranski predsednik Mohamed Hatami

Hatami je namignil tudi, da je sodišče v soboto upoštevalo priznanja, ki pa so bila "pridobljena pod določenimi pogoji" in ne bi smela veljati. Izpostavil pa je tudi, da bi moralo biti sojenje javno, ne pa da je potekalo za zaprtimi vrati. Poleg tega pa bi morali biti obtoženi in njihovi odvetniki o obtožbah obveščeni vnaprej, ne pa šele ob začetku sojenja, je še dejal Hatami.

Iransko sodišče v Teheranu je sodilo še desetim protestnikom, ki so se udeležili protestov po sporni junijski izvolitvi Ahmadinedžada za nov mandat.

Sodišče v Teheranu je v soboto začelo sojenje proti okoli stotim "izgrednikom", ki so sodelovali na protestih proti ponovni izvolitvi iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada na junijskih predsedniških volitvah. Med drugim so bili na sodišču opozicijski voditelji Behzad Nabavi, Mohamed Atrianfar, Mohamed Ali Abtahi in Abdulah Ramezanzadeh.

Abtahi je na sodišču povedal, da na junijskih predsedniških volitvah ni bilo prevar. "Govorim vsem mojim prijateljem in vsem prijateljem, ki nas lahko slišijo, da so navedbe o prevarah v Iranu laž. Privlekli so jih na dan, da bi izzvali nerede, tako da bi Iran postal kot Afganistan in Irak," je dejal eden od vidnejših predstavnikov iranskih reformistov.

Med protesti, ki so izbruhnili po spornih predsedniških volitvah, je umrlo najmanj 20 ljudi.
Med protesti, ki so izbruhnili po spornih predsedniških volitvah, je umrlo najmanj 20 ljudi. FOTO: Reuters

Ponovna izvolitev dosedanjega, konservativnega iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada na volitvah 12. junija je v Teheranu in drugih iranskih mestih sprožila val protestov, v katerih so izbruhnili spopadi med demonstranti in policijo. Po zadnjih podatkih naj bi v teh protestih umrlo najmanj 20 demonstrantov, več kot 1000 so jih aretirali. Večino med njimi so sicer že izpustili, trenutno naj bi bilo v zaporu še okoli 250 ljudi.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.