Tujina

Protiraketni ščit v okviru NATA?

Wiesbaden, 02. 03. 2007 19.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nemčija se bo po besedah svojega obrambnega ministra zavzemala za vključitev ameriškega protiraketnega ščita v zvezo NATO.

Bodo ZDA pristale na nemško pobudo?
Bodo ZDA pristale na nemško pobudo? FOTO: Reuters

Ob zaključku srečanja obrambnih ministrov EU v Wiesbadnu je nemški obrambni minister Franz Josef Jung dejal, da se bo njegova država zavzemala, da bi ameriški protiraketni ščit vključili v zvezo NATO. Ob tem je dodal, da bi bilo potrebno o pomislekih Rusije razpravljati predvsem v okviru sveta NATO-Rusija. Rusija pa je medtem izrazila zaskrbljenost glede ameriških načrtov za postavitev dela ščita v nekdanjih sovjetskih republikah.

Po oceni Junga bi lahko s pogovori v okviru sveta NATO-Rusija prepričali rusko vodstvo, da ameriški načrti niso usmerjeni proti njim. "Še vedno smo zainteresirani za sodelovanje z Rusijo na področju varnostne politike", je še poudaril Jung.

V petek objavljena javnomnenjska raziskava na Češkem je pokazala, da kar 61 odstotkov državljanov nasprotuje postavitvi ščita, le šest odstotkov vprašanih pa je menilo, da je postavitev ščita nujno potrebna.

Rusija zaskrbljena

Moskva je zaskrbljeno reagirala na napoved vodje programa protiraketnega ščita generalporočnika Henryja Oberinga, da bi ZDA rade del protiraketnega ščita postavile tudi v nekdanjih sovjetskih republikah na območju Kavkaza. Ameriški radar na Kavkazu bi poleg iranskih raket nedvomno lahko nadziral tudi ruski zračni prostor, je danes dejal ruski general Leonid Sašin. Načelnik generalštaba ruske vojske Leonid Ivašov pa je dejal, da bo na takšno grožnjo Rusija politično ali vojaško reagirala.

Predstavniki Azerbajdžana in Gruzije, dveh kavkaških držav, kjer bi lahko stal del ščita, so sicer sporočili, da s strani ZDA niso prejeli še nobene uradne prošnje za postavitev dela ščita na njihovem ozemlju.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.