Tujina

Protibushevski protesti v Portlandu

New York, 24. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Beli hiši so bili povsem presenečeni nad nasilnimi demonstracijami proti predsedniku Bushu med njegovim četrtkovim obiskom v Portlandu, v zvezni državi Oregon.

Bodo proti predsedniku  demonstrirali tudi v Kaliforniji?
Bodo proti predsedniku demonstrirali tudi v Kaliforniji? FOTO: Reuters

Ob Beli hiši so protesti presenetili tudi ameriške nacionalne medije, ki so o njih začeli poročati šele v petek, med njimi tudi CNN, ki je znan po svojem hitrem reagiranju na dogodke. V Portlandu se je zbralo več kot tisoč ljudi, ki so vzklikali gesla proti Bushu in njegovi mednarodni in domači politiki. Med drugim: "Namesto bomb odvrzite Busha" in "Namesto dreves posekajte grm (bush)".

Policija je aretirala šest oseb, še prej pa v popolni bojni opremi nasilno z gumijastimi naboji, solzivcem in palicami razbila demonstracije. Demonstranti niso mogli do predsednika, vendar pa jim je deloma uspelo ovirati premožne republikance, ki so na srečanje z Bushem nosili denar za politične kampanje republikanskih kandidatov.

Demonstranti republikance in Busha obtožujejo korupcije, nasprotujejo pripravam na vojno proti Iraku in politiki do Bližnjega vzhoda ter kritizirali Bushev načrt sečnje v nacionalnih parkih. Portland ni bil priljubljen kraj niti za nekdanjega predsednika Georgea Busha starejšega, ki ga je nekoč imenoval "mali Bejrut", ker ga je tam redno pričakala množica glasnih demonstrantov.

Iz Portlanda v Kalifornijo

Bush je iz Portlanda odpotoval v Kalifornijo, kjer se je s težkim srcem udeležil prireditve, namenjene zbiranju denarja za republikanskega kandidata za guvernerja Kalifornije Paula Simona. Bush je na republikanskih primarnih volitvah za guvernerja podpiral bolj zmernega Richarda Riordana, vendar je zmagal Simon, čigar investicijsko podjetje bo moralo po odločitvi porote v civilni tožbi plačati skoraj 80 milijonov dolarjev zaradi različnih prevar.

Bush v Kaliforniji ni poudarjal potrebe po ostrem kaznovanju korporacijskih kriminalcev in je Simona imenoval za preverjenega poslovneža, ki bo znal upravljati z državnim proračunom. Demokratski guverner Kalifornije, kjer je Bush leta 2000 krepko izgubil proti Alu Goru, Gray Davis, je medtem naredil vse, da bi mu obisk še bolj priskutil. Medtem ko je Bush objemal Simona, je Davis v bližini pripravil javno slovesnost podpisovanja ostrih državnih zakonov proti kriminalcem v belih ovratnikih.